9/12/11

Η ΚΝΕ για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάζω στον Οδηγητή του Νοέμβρη ένα κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας για τις λεγόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Παρακάτω παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα που αναδεικνύουν την (κατ' εμέ) λάθος αντίληψη του ΚΚΕ επί του θέματος, ακολουθούμενα από τις μικρές παρατηρήσεις μου.

"Το διαδίκτυο θα πρέπει να κατανοείται ως ΜΜΕ υποταγμένο, όπως άλλωστε όλα τα ΜΜΕ, στις εκάστοτε σχέσεις παραγωγής και την αντίστοιχη εξουσία. Εν προκειμένω την αστική. Δεν μπορεί οι λειτουργίες και οι δυνατότητές του να ιδωθούν έξω από τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στις οποίες αυτό υφίσταται."

Καταρχήν το διαδίκτυο δε μπορεί να θεωρηθεί ΜΜΕ με την έννοια που το αναφέρει το κείμενο. Είναι ένα πολυδιάστατο τεχνολογικό επίτευγμα και οι δυνατότητες που αυτό δίνει στον άνθρωπο δε μπορούν να ερμηνευθούν θέτοντάς του μια απλή ταμπέλα ως "ΜΜΕ". Υπάρχει άλλωστε μια βασική διαφορά μεταξύ των λεγόμενων ΜΜΕ και του διαδικτύου. Τα ΜΜΕ "μεταδίδουν" την πληροφορία χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον "λήπτη" να παρέμβει και να αλληλεπιδράσει. Αντιθέτως, το διαδίκτυο είναι μια παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια. Ένας παγκόσμιος οργανισμός αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσης! Αν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ταυτίζουν το διαδίκτυο με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντίληψης.

"Η παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα σε αυτό, όπως και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ, δεν μπορεί παρά να γίνεται με οργανωμένο τρόπο, με ευθύνη και καταμερισμό."

Είπε κανείς το αντίθετο? Στην πράξη δε βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο, επίσημα και οργανωμένα (όπως τονίζεται)... Αντί να αναθεματίζουμε, καλό θα ήταν να έχουμε ήδη περάσει στην πράξη (το ΚΚΕ και η ΚΝΕ).

"Σε κάθε περίπτωση το διαδίκτυο δεν αποτελεί μαζικό χώρο. Δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει την καθημερινή, ακούραστη παρέμβαση στο εργοστάσιο, το γραφείο, τη γειτονιά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο."

Τεράστιο λάθος! Το διαδίκτυο είναι ο πιο μαζικός χώρος παγκοσμίως! Ο μόνος χώρος άνευ συνόρων! Ο μόνος χώρος όπου οι προλετάριοι όλων των χωρών (κατά το γνωστό τσιτάτο) μπορούν να συναναστρέφονται ανεμπόδιστα. Αντίθετα, όπως δείχνει η πράξη, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στα (λιγοστά πλέον) εργοστάσια της χώρας...

"Η πολιτική μεταστροφή ενός νέου σήμερα απαιτεί χρόνο και πολιτικούς δεσμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τις συζητήσεις και την εικονική “φιλία” των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι σελίδες συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα παραπάνω παραδείγματα, βρίσκονται στο σχεδιασμό των καπιταλιστών στους οποίους ανήκουν και από τους οποίους ελέγχονται άμεσα."

Σύμφωνα με αυτή τη (λανθασμένη) λογική, αφού και τα "αυθεντικά" ΜΜΕ ανήκουν σε καπιταλιστές κτλ κτλ, άρα το ΚΚΕ δε θα έπρεπε να δέχεται σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν φαύλο κύκλο, που δεν οδηγεί πουθενά.

Αυτά τα ολίγα.

22 σχόλια:

faros είπε...

Η δημοσιοποίηση κάποιων απόψεων και θέσεων, φυσικά δίνει την δυνατότητα και της κριτικής (είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική).

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το διαδίκτυο είναι κάτι σαν εγκυκλοπαίδεια, αλλά φαντάζομαι και εσύ αποδέχεσαι ότι ο (ή οι) ιδιοχτήτης του είναι καπιταλιστής και ως εκ τούτου ο στόχος του είναι να περνάει τέτοιες απόψεις.

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (δεν καταλαβαίνω τον όρο, εγώ προτιμώ τον όρο ιστοσελίδες), προφανώς και αγκαλιάζουν στην κυριλεξία όλον τον κόσμο, από τη στιγμή όμως που συνήθως "λειτουργούν" κάτω από την ανωνυμία, δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι κάνουν δουλειά.
Επίσης, σίγουρα, δεν μπορεί να αντικατασταθούν από την ζωντανή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, είτε αυτό γίνεται στα εργοστάσια, είτε στις γειτονιές.

Φυσικά και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ΜΜΕ με την έννοια της εφημερίδας ή του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης, αλλά ότι είναι κάτι το παρόμοιο δεν αμφισβητείται.
Και, ακριβώς επειδή μπορεί να αναπτυχθεί ένας ελεύθερος διάλογος εκεί, προφανώς και κάνει το διαδίκτυο Μέσο κατά πολύ ανώτερο από τα συνήθη ΜΜΜΕ.

Οργανωμένη παρέμβαση από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν ό,τι το καλύτερο !
Ήδη έχουμε αργήσει πολύ γι αυτό !
Όποιος αμφισβητήσει κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θωρείται μέλος του κόμματος και της νεολαίας του.
Εκεί που θέλει συζήτηση - και πιστεύω ότι θα γίνει καποια στιγμή - είναι ο καταμερισμός.

Τέλος, για να μην σας φάω όλο το χώρο, κυρίως το μπλογκινγκ, δεν είναι μόνο μια πολιτική ή κομματική προέκταση θέσεων ή απόψεων ή ακόμα και δράσεων, αλλά εμπεριέχει και στοιχεία προσωπικών καταγραφών, αυτό που λέει ο λαός μας "να βγάλουμε τα απωθημένα μας".
Χωρίς αυτά να έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά να ακουμπάν σε άλλα θέματα.
Μεγάλο το θέμα ...

Rizobreaker είπε...

Αγαπητέ Φάρε, χαίρομαι που έκανες ένα ουσιαστικό σχόλιο.

Λες:

"ο (ή οι) ιδιοχτήτης του είναι καπιταλιστής και ως εκ τούτου ο στόχος του είναι να περνάει τέτοιες απόψεις."

Απαντώ επιγραμματικά λοιπόν:

Αυτό νομίζω ότι είναι ένα βασικό λάθος του ΚΚΕ επί του θέματος! Το ίντερνετ δεν έχει ιδιοκτήτη με τη μορφή που έχει ιδιοκτήτη ένα εργοστάσιο ή μια επιχείρηση τέλος πάντων.
Το βασικό όρισμα (και γνώρισμα) του διαδικτύου είναι το ότι είναι "απρόσωπο"!
Βεβαίως δημιουργήθηκε (πριν από μερικές δεκάδες χρόνια) στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε αμέσως από το αμερικάνικο Πεντάγωνο.
Σήμερα όμως, μετά από την τεράστια εξέλιξή του, δε μπορεί κανείς να πει ότι το διαδίκτυο ανήκει σε κάποιον (καπιταλιστή ή οποιονδήποτε). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το διαδίκτυο ανήκει στο διαδίκτυο, στον εαυτό του! Απλά αυτός που έχει την εξουσία μπορεί να το "ελέγχει" κατά κάποιο τρόπο (δε ξέρω αν ο όρος "ελέγχει" αποδίδει την πραγματικότητα)...

Όμως και κάθε ΜΜΕ, όπως σωστά λες κι εσύ, λειτουργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του. Το ΚΚΕ επιδιώκει και συμμετέχει σε αυτά τα (αστικά) ΜΜΕ παρότι διαφωνεί μαζί τους!
Δε βλέπω λοιπόν για ποιο λόγο έχει κάνει τόσο αρνητικό θέμα το ίντερνετ, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να το αξιοποιεί για την προπαγάνδιση των απόψεων του...

Στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

Αναυδος είπε...

Νομιζω ότι κανεις λάθος το διαδικτυο ανηκει στα αφεντικά. Καποιοι εχουν τους σερβερς και τις γραμμες επικονωνίας που χωρις αυτές το περιεχομενο είναι απλως ανυπαρκτο για τον υπολοιπο κοσμο. Συνεπως σε ανεχονται αλλά μεχρι ποτε ? Είναι ας πουμε σα να σου δινει η ελευθεροτυπια η το βημα μια σελιδα.

Επισης μεσω του διαδικτυου μας φακελλωνουν απαντες (και μεσω της κινητης) Αν θελεις να εισαι κομμα επαναστατικο αυτό είναι το πρωτο πραγμα που πρεπει να εξασφαλισεις να μη γνωριζει ο εχθρος τα μελη σου

Rizobreaker είπε...

Άναυδε ξεχνάς ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να στήσει δικό του σέρβερ!
Επίσης, ξεχνάς ότι πολύ συχνά κάτι πιτσιρικάδες χάκερς κάνουν μπάχαλο τους σέρβερς των "αφεντικών". Αυτό θα έπρεπε να σου δείξει ότι δεν είναι παντοδύναμοι, το αντίθετο!

Το φακέλωμα και το αν ο εχθρός ξέρει τα μέλη σου, σόρρυ αλλά δεν έχει να κάνει με το διαδίκτυο, αλλά με το πως περιφρουρείς εσύ ως Κόμμα την οργανωτική σου.

Δε νομίζω ότι σου φταίει το διαδίκτυο όταν πάνε κάτι κολλημένοι κνίτες σε μια δουλειά και πριν προλάβουν να υπογράψουν καν σύμβαση δηλώνουν στο αφεντικό (χωρίς να τους έχει ρωτήσει) ότι θα απεργήσουν (για παράδειγμα) μεθαύριο στην απεργία! Πόσο μάλλον όταν το Κόμμα δίνει την ακριβώς αντίθετη οδηγία σε αυτές τις περιπτώσεις...

Δε μας φταίνε οι άλλοι για όλα, χαλαρώστε λίγο...

faros είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση, δεν είναι δα και ανάγκη να συμφωνήσουμε σε όλα !

Κατά τη γνώμη μου, από τη στιγμή που το ιντερνετ στην κυριλοξία βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών ...
Μην μπερδεύεις την ιδιοχτησία με την χρήση ...
Άλλο αν προς το παρόν έχουν επιτρέψει την χρήση σε όποιον θέλει.
Ξέρω γιατί το κάνουν ... αλλά, εδώ, δεν θα ήθελα να αναφερθώ.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις το γιατί ...

Τώρα, γιατί το ΚΚΕ, αντιδρά έτσι ;
Αυτό είναι άλλη ιστορία, εγώ δεν αναφέρθηκα στο ΚΚΕ !
Γενικά μιλάω ...

Ότι έχει σε κάποια σημεία δίκιο το Κόμμα, έ, έχει.
Άλλο αν σε άλλα σημείο κι εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου ..

Rizobreaker είπε...

Μα αυτό είναι το βασικό θέμα, ότι το ίντερνετ δεν είναι στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών όπως λες. Το ίντερνετ είναι ίσως το μόνο "πράγμα" παγκοσμίως που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από κάποιον!
Βεβαίως και ελέγχεται, από μυστικές υπηρεσίες κτλ. Και σε ορισμένες περιπτώσεις (βλέπε Λιβύη, Αίγυπτος κτλ την περίοδο των ταραχών) μπορεί να "πέσει" με εντολή των κυβερνήσεων. Η πράξη δείχνει όμως ότι ο οποιοσδήποτε βρίσκει τρόπο να έχει πρόσβαση με πάρα πολλούς τρόπους. Κι αυτό γιατί το ίντερνετ πλέον κινείται γρηγορότερα από τις κατά τόπους κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς τους!

* Μη συγχέεις το ίντερνετ, με μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ίντερνετ (πχ OTE, HOL κτλ).
Άλλο πράγμα οι εταιρείες και άλλο το ίντερνετ αυτό καθεαυτό!

faros είπε...

Η γνώμη μου είναι η εξής (όσο πιο απλά μπορώ να την πω):

- Η blogspot είναι μια καπιταλιστική εταιρεία που αφήνει προς το παρόν ελεύθερη την χρήση των υπηρεσιών της, γιατί κάτι έχει να κερδίσει - τώρα και αργότερα.

- Η ελεύθερη χρήση, τώρα, δίνει την δυνατότητα και σε ΜΑΣ, για όσο το δυνατό πιο ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να μην αφήσουμε το μέσο στα χέρια των ταξικών μας αντιπάλων.

- Το παραπάνω, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ... face to face δουλειά !

Την αγωνιστική καλημέρα μου !

Rizobreaker είπε...

Σε αυτά τα 3 δε διαφωνεί κανείς...

Εν προκειμένω η blogspot (google) δεν έχει σχέση με το αν εσύ μπορείς να γράψεις κάτι ελεύθερα. Μπορείς να αγοράσεις κι ένα domain name πχ faros.gr και να γράφεις ότι γουστάρεις χωρίς να εξαρτάσαι από τη google.

Όσον αφορά το face to face που αναφέρεις, και το ίντερνετ ως μέσο επικοινωνίας face to face είναι, όσο είναι face to face και το να μιλάς από το κινητό δηλ...
Αν για παράδειγμα μιλάς με κάποιον γνωστό σου στο τηλ, δεν έχει διαφορά αν μιλήσεις και μέσω msn. Αν σε παρακολουθούν, τότε παρακολουθούν και το τηλ σου όχι μόνο το ίντερνετ... Είναι πολύ απλό νομίζω...

TRASH είπε...

Ενδιαφέρουσα η κουβέντα. Η θέση της ΚΝΕ είναι πράγματι αφοριστική. Ενώ έχει απόλυτο δίκιο σε ότι αφορά το γεγονός πως το νετ δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υποκαταστήσει την επαφή στους χώρους δουλειάς, παραγνωρίζει το γεγονός πως μπορεί πράγματι να χρησιμεύσει σαν μέσο προπαγάνδας - ενημέρωσης - ζύμωσης - ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας, ταυτόχρονα.
Από την άλλη νομίζω πως προσπαθεί να απαντήσει στις θεωρίες περί των "νέων κινημάτων του facebook" και άλλες τέτοιες μεταμοντερνιές, απλά και δραστικά, χωρίς να μπερδεύει την νεολαία. Είναι δηλαδή η λογική του πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι, αλλά σε κάποιους νεότερους ίσως είναι αναγκαία.
Ενα τρίτο σημείο είναι το προβληματικό της οργανωμένης παρέμβασης όπως την εννοεί το κόμμα. Και νομίζω πως είναι και το μεγαλύτερο αλλά ανομολόγητο πρόβλημα. Φαντάζεστε, τόσα μπλογκ φιλικά στο κόμμα, να γράφαμε με "κεντρική γραμμή"; θα λέγαμε καθημερινά ακριβώς τα ίδια. Μηδέν αναγνωσιμότητα- μηδέν δυνατότητα προπαγάνδας! Αυτοακύρωση της παρέμβασης δηλαδή.
Τα περί συνομωτικότητας, συγνώμη αλλά τα ακούω βερεσέ. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να δηλώσεις στο διαδύκτιο ή κάπου αλλού αν είσαι ή όχι μέλος του κόμματος. Αλλά όταν χρησιμοποιούνται σαν εκλογικοί αντιπρόσωποι μέχρι και φίλοι του κόμματος, τα ονόματα των οποίων φυσικά και δηλώνονται και καταγράφονται από τις αρχές, η επίκληση των συνομωτικών κανόνων για το νετ, μοιάζει προσχηματική.
Το εάν το ιντερνετ, όπως και οτιδήποτε άλλο στον καπιταλισμό, ελέγχεται από καπιταλιστές, δεν λέει κάτι. Με αυτήν την λογική δεν θα έπρεπε ούτε άλλα μέσα προπαγάνδας, όπως εφημερίδες (ποιός έχει τα πρακτορεία τύπου;), ράδια-τηλεοράσεις (ποιός ελέγχει τις συχνότητες;), να χρησιμοποιούν οι κομμουνιστές...

Rizobreaker είπε...

TRASH με καλύπτεις στα περισσότερα από όσα λες!
Ελπίζω να συμφωνούν κι άλλοι (μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ) με τα γραφόμενα σου, γιατί αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα πρέπει να σταματήσουμε τη λογική των αφορισμών, όπως σωστά παρατήρησες!

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση κλειδί οτι "Η πολιτική μεταστροφή ενός νέου σήμερα απαιτεί χρόνο και πολιτικούς δεσμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τις συζητήσεις και την εικονική “φιλία”",δείχνει πιο είναι το πρόβλημα της ΚΝΕ που δεν έχει εκείνη το χρόνο για να μεταστρέψει πολιτικά τον νέο.
Φυσιολογικά λοιπόν της φταίει το διαδύκτιο και οτι δεν είναι υπο τον έλεγχο ή την έγκριση του Κ.Σ,οπότε "Το διαδίκτυο θα πρέπει να κατανοείται υποταγμένο".Προσωπικά θα έλεγα να σταματήσουν να "χτίζουν τείχη",είναι λυπηρό μετά απο τόσες "τρικυμίες" να μην έχουν ακόμη βγάλει συμπεράσματα.

Kyra είπε...

ενω το κκε, δεν ελεγχει μμε? μαλιστα, τεσπα, ας μπουν στο Α.Μ.Δ. της περιοχης τους

καλημερα

TRASH είπε...

@Kyra:
Το ΚΚΕ έχει ΜΜΕ, δεν ελέγχει ΜΜΕ!
Τα ΜΜΕ του ΚΚΕ δεν είναι τάχαμου "αντικειμενικά" που περνάνε τις απόψεις του ΚΚΕ στην ζούλα. Οταν διαβάζεις τον Ριζοσπάστη ή ακούς τον 902 ξέρεις πολύ καλά ποιός σου μιλάει, και έχει φροντίσει ο ίδιος για αυτό. Ισχύει το ίδιο και για το Mega ή την ελευθεροτυπία π.χ.;

Φίλος ΚΚΕ-ΚΝΕ είπε...

Αγαπητέ σύντροφε.Σκέφτομαι μελλοντικά να ασχοληθώ διαδραστικά με το διαδύκτιο δηλαδή όχι μόνο με την ανάγνωση αλλα να τολμήσω να περάσω και στην δημιουργία.

Επεσα στο ιστολογιο σου εντελώς τυχαία διαβάζοντας και ψάχνοντας τις θέσεις και απόψεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το διαδύκτιο,φυσικά έχω ξαναδιαβάσει το ιστολογιό σου το οποίο μου αρέσει σαν αποτέλεσμα αισθητικής αλλά και περιεχομένου.

Mε τις απόψεις που εκφράζεις συμφωνώ σε μερικες και διαφωνώ σε μερικές.φυσικά το διαδύκτιο δεν είναι ενα μμε,δεν ειναι ομως και εξω απο τον καπιταλισμο αφου και χωρός εκαττομυριων γίνεται και πολλή χειροτερα φτιαχνει συνηδεισεις μέσα στα καπιταλιστικα απανθρωπα προτυπα και αυτο το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που εκεί η θεματολογία δεν επιβάλλεται απο το προλεταριατο αλλα απο τη Μπουρζουαζία και μάλιστα την πιο αντιδραστική μορφή της.

Ενα άλλο θέμα πολλύ πιο σοβαρό είναι ότι το διαδύκτιο είναι ένας εύκολος χώρος να δημιουργηθούν προβοκάτσιες καισε αυτό το σημείο αν οι καπιταλιστες φτιάχνουν προβοκατσιες στην πραγματική ζωη φαντάσου πόσο εύκολο είναι να φτιάξουν προβοκάτσιες στην ψηφιακή ζωή.

To κκε μπορεί να μην έχει παρουσια στις σελίδες κοινωνικής διαδυκτίωσης όμως έχει παρουσία στο διαδύκτιο,μην ξεχνάμε ότι ο ιστόχωρος solidnet δημιουργήθικε μετά απο πρωτοβουλία του ΚΚΕ!

Κλεινοντας τους προβληματισμούς μου θα ήθελα να πω ότι στην εποχη που ζούμε του φακελώμτος και του χαφιεδιμου σε ποσο κυνδινο θα έμπαιναν οχι μονο συντροφοι αλλα και καλοπροαίρετοι άνθρωποι αν συμμετειχαν σε ενα διαδραστικο μεσο με τονομα το επωνυμο τους τα στοιχεια τους και λοιπα...

Ευχομαι να μην κούρασα,ελπίζω το κείμενο μου να διαβάζεται γιατί είμαι και αυπνος...και θέλω να ευχηθω κάθε επιτυχία στο ιστολογιο σου και καλή χρονια σε εσένα και τους αναγνωστες

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ. Ο ΕΠΝΑΣΤΑΤΗΣ Ο RIZOBRAKER Η ΟΠΩΣ ΘΕΣ ΠΕΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΟΤΙ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΡΦΑΡΟΛΟΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΚΕΨΕΙΣ? ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΗΜΑΣ Η ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ. ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΙΣ?

Rizobreaker είπε...

Αγαπητέ ΑΝΩΝΥΜΕ:

Προς τι τόσα νεύρα??

"Βολεμένος" που ακριβώς είμαι??

Δε δήλωσα πουθενά επαναστάτης!

Ποιος σου λέει ότι έχω επιλέξει σπίτι, καναπέ και οθόνη υπολογιστή? Έτσι λες εσύ αυθαίρετα...

Μάλλον εσύ "φαρφαρολογείς" αγαπητέ ανώνυμε παντογνώστη, εγώ απλά λέω τη γνώμη μου όπως έχω το δικαίωμα να κάνω!!

"Επίτηδες τοποθετημένα στο μπλογκ μου" τα ποια? Η γνώμη μου? Δικό μου μπλογκ είναι, τη δική μου γνώμη γράφω!!

"Έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου"... Αυτό πάλι από που προκύπτει αγαπητέ παντογνώστη?? Οέο??

Gekoudi είπε...

@ANώNYME της "6 Ιανουαρίου 2012 3:15:00 μ.μ."
Βολεμένος καλά στην καρέκλα του γραφείου μου, αφού τελείωσα τα μαθήματά μου, μπήκα να επαναστατήσω λίγο και σερφάροντας έπεσα πάνω στο επίμαχο.
Κατ' αρχήν η ΚΝΕ της οποίας είμαι νέο μέλος δημοσίευσε στον Οδηγητή, άρθρο για τις σελίδες κοινωνικής (αντικοινωνικής) δικτύωσης. ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΥΚΤΥΩΣΗΣ το τονίζω είναι τα FACEBOOK & TWITTER κυρίως. Θέσεις που γενικά με βρίσκουν σύμφωνο.
Κ.δ. δεν είναι τα σάιτς, ούτε καν τα μπλογκς, δεν είναι οι ηλεκτρονικές εφημερίδες ούτε και τα θεματικά φόρουμς. Θα μπορούσαν να παίξουν και αυτό το ρόλο όμως και τα μπλογκς. Αυτά είναι το ΝΕΤ2, είναι ζωντανή δημοσιογραφία.
Ύστερα, κοντά στο νου κι η γνώση, μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου του "Ο" θα σας πείσει γι' αυτό που λέω, το άρθρο δίνει σωστές κατευθύνσεις που στους άσχετους όμως, κυρίως μεγάλης ηλικίας ή και στους άμπαλους δίνει δυνατότητες παρερμηνειών.
Το όπλο που λέγεται διαδίκτυο - πληροφορική είναι ένα αγαθό, είναι πολύ ισχυρό "όπλο", οι υπολογιστές είναι αγαθό που το κατασκεύασαν εργάτες, το χρησιμοποιείς και ΠΟΥ στρέφεις τα πυρά σου είναι το ζήτημα.
Ο Λένιν πάντως έλεγε ότι ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει και το σχοινί που θα τον κρεμάσεις.
Ελέγχονται το διαδίκτυο, τα κινητά και τα σταθερά;
Σαφώς! και παρακολουθούνται χωρίς αμφιβολία. Εσείς τι κάνετε; Το αγνοείτε και το φοβάστε; Μαθαίνοντας, ξέρετε να φυλαχτείτε, αγνοώντας αφορίζετε και απομονώνεστε.
Αλλά η ταξική πάλη είναι σαν τη γάτα με το ποντίκι. Είναι μια ανειρήνευτη κατάσταση.
Είναι μια διαρκής αγεφύρωτη μάχη. Πάντως το νομοσχέδιο SOPA(Stop Online Piracy Act) κάτι πρέπει να μας λέει.
Δείτε και αυτά και δείτε πως σωστά αναφέρονται:

Ριζοσπάστης 1

ΟΔΗΓΗΤΗΣ 2

gekoudi3

Πάντως είναι άδικοι και μπαμπέσικοι οι χαρακτηρισμοί σας για τον Rizobreaker μιας και είναι ανώνυμοι. Και μάλλον είναι αφοριστικοί.
Και που ξέρετε εσείς κε ή και πιθανόν σ/φε ανώνυμε τους αγώνες του κάθε ενός; και ποιος σας έβαλε κριτή; Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του, των γράψεών του.
Ώσπου να πληκτρολογήσετε εσείς τα κεφαλαία στο πληκτρολόγιό σας και με τα ορθογραφικά σας, ο άλλος έχει αναρτήσει και έχει πάει και στην πορεία του.
Μήπως πρέπει να σπάσουμε τα PC μας; Βγάλτε την κουκούλα και μιλήστε.
Μπορεί και να σας αδικώ αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή. Σας χρειάζεται. Ο Λένιν έλεγε τρία πράγματα να κάνουμε.
Γιώργος Γκέκας Μαθητής Γ' τάξης του Γυμνασίου Κολινδρού

Rizobreaker είπε...

Μικρέ μου φίλε Γιώργο, καταρχήν να σου πω μπράβο για τον τρόπο που γράφεις, ευχαριστώ και για την υποστήριξη, αν και δεν τη χρειάζομαι. Από τη στιγμή που έχω ελεύθερα τα σχόλια, ο καθένας μπορεί να γράφει ότι του κατέβει! Αν δεν ήθελα δε θα επέτρεπα σχόλια ή θα τα έλεγχα πριν δημοσιευτούν. Όμως, όπως πολύ καλά ξέρεις (και όπως με κατηγορούν πολλοί αλλά και αυτός ο Ανώνυμος) στα 10 εκατομμύρια του πληθυσμού, υπάρχουν 10 εκατομμύρια γνώμες, ο καθένας έχει κι από μιά...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα παρατήρησες και ελπίζω οι άνωθεν Ανώνυμοι που με κατακεραυνώνουν, να ρίξουν μια ματιά στο σχόλιο σου αλλά και στη διαδικτυακή παρουσία σου συνολικά...

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Επειδή στη συζήτηση που αναπτύχθηκε ακούγονται και πολλές αλήθειες αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν και πολλές παρανοήσεις και αυταπάτες κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επικεντρώσουμε στα εξής ζητήματα :
1) Το διαδίκτυο είναι όντως ένα τεχνολογικό επίτευγμα που σηματοδοτεί παραπέρα την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής και ως τέτοιο δέν μπορεί να αφορίζεται.
2) Επειδή ακριβώς αποτελεί μέσο παραγωγής δεν μπορεί να ξεφύγει από τους νόμους της πολιτικής οικονομίας, δηλαδή να εντάσεται στα πλαίσια των κάθε φορά δοσμένων σχέσεων παραγωγής, ήτοι σήμερα στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
3) Στο πλαίσιο των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής η διαδικτυακή τεχνολογία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραπέρα ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας.
4) Στο πλαίσιο του καπιταλισμού όπως και όλα τα μέσα παραγωγής, έτσι και η διαδικτυακή τεχνολογία δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να ξεφύγει από τον απόλυτο έλεγχο των καπιταλιστών.
5) Στις σημερινές συνθήκες, συνθήκες σχετικά "ήπιας" και "ελεγχόμενης" διεξαγωγής της ταξικής πάλης το καπιταλιστικό σύστημα αφήνει ορισμένες "δυνατότητες χρήσης" και από δυνάμεις που αντικειμενικά στρέφονται εναντίον του.
6) Αυτές οι "δυνατότητες χρήσης" από το εργατικό και επαναστατικό κίνημα δεν θα πρέπει να υπερτιμώνται, στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού και της δήθεν αδυναμίας του κεφαλαίου να ασκεί έλεγχο πάνω στα μέσα παραγωγής του, ούτε βέβαια και να υποτιμώνται, ώστε στο βαθμό και με βάση τις δυνατότητες να αξιοποιούνται όσο μπορούν να αξιοποιηθούν.
7) Στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν είναι δυνατόν το εργατικό και επαναστατικό κίνημα να συναγωνιστεί σε δυνατότητες το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, που έχουν άπειρες εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, άπειρους ραδιοφωνικούς σταθμούς, άπειρα κανάλια τηλεόρασης, άπειρες εταιρείες προώθησης της δικής τους κουλτούρας και προτύπων, άπειρες ιστοσελίδες και κάθε είδους νέα προϊόντα και χρήσεις του διαδικτύου. Το εργατικό και επαναστατικό κίνημα σε αντίθεση μπορεί να έχει κάποια εφημερίδα, κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό, κάποιο κανάλι, κάπια διακίνηση βιβλίων και εργατικού λαϊκού πολιτισμού και βεβαίως αντίστοιχα και κάποια παρουσία στο διαδίκτυο με την αίρεση οτι όλα αυτά στην περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης το σύστημα με όλους τους τρόπους θα προσπαθήσει να τα αφαιρέσει, ακόμα και με παρανομία και διώξεις.
8) Η κρίσιμη μάχη για την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και την επαναστατική μετατροπη της κοινωνίας δεν θα δοθεί με επικοινωνια΄κούς όρους αλλά με όρους πραγματικής ταξικ΄'ης πάλης και σύγκρουσης στο πεδίο της πραγματικής ζωής δηλαδή στην βάση της οικονομίας που είναι η παραγωγή και η βασική παραγωγική δύναμη, η εργατική τάξη.
9) Η απελευθέρωση του διαδικτύου ως μέσου παραγωγής και η χρήση του ολοκληρωτικά πρός όφελος όλων των τομέων της ζωής της εργατικής τάξης (της παραγωγικής διαδικασίας, της επικοινωνίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού) μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στα πλαίσια του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής.
αυτά τα "ολίγα" έχω να συνεισφέρω στον διάλογο και συγνώμη αν σας κούρασα.

christos04 είπε...

Ανώνυμε 14 Μαΐου 2012 12:46:00 μ.μ. EET

Αφού λοιπόν ειναι μέσο παραγωγής το ιντερνετ για πες μου τωρα πως η δικτατορια του προλεταριάτου θα το κοινωνικοποιήσει?
Ας πουμε θα μπορει να γραφει και ο εκπρόσωπος του καπιταλιστη εναντια στη δικτατορια του προλεταριάτου? (Λαικη εξουσια το λεμε )

Ο μικρός μαθητης του γυμνασιου το ειπε: για το σχοινι που αναφέρθηκε ο Λενιν.

Μεσο παραγωγής λοιπόν !! στα χερια του καπιταλιστή !!!
Ποιός τα λεει αυτα ωρε ανώνυμε?
Δηλαδη εγω που τωρα γραφω κατι με τον υπολογιστη μου παράγω υπεραξια την οποία κλέβει ο καπιταλιστης και με εκμεταλλεύεται?

Δεν παμε καλά !!

Διαβασες τι ειναι υπεραξια και τι ειναι εμπόρευμα αγαπητε?
Μαθε να ξεχωρίζεις λοιπόν την παραγωγη από την καταναλωση.

Το ιντερνετ ειναι εμπόρευμα και οχι μεσο παραγωγής και αυτοί που στα είπανε κάνουν λάθος!! Και στο είπανε για να σε πείσουν ότι δεν ειναι ταχα στα χερια της εργατικης ταξης, άρα μην ασχολεισαι… … να μην πω περισσότερα και θυμωσει ο ριζομπρεηκερ !! (χο χο χο)

….. συνεχεια…
Μεσα στο εμπόρευμα αυτο περιλαμβάνεται η υπεραξία που καρπώνεται ο καπιταλιστης μέσω της κατανάλωσης του εμπορεύματος, ειναι αυτο που πληρώνεις στον πάροχο και αυτο που παιρνει από τα εξοδα της καθε εταιρίας για διαφημηση, τα οποία έξοδα παράγει ο εργαζόμενος στην κάθε εταιρία και τα καρπώνεται ο καπιταλιστης.

Μερος της παραγομενης υπεραξίας ειναι τα διαφημιστικά εξοδα που δινει η κάθε εταιρια, έξοδα που αφαιρει από τον παραγωγό εργατη και από τον καταναλωτη των προιόντων της η κάθε καπιταλιστική εταιρια. Τα οποία ενσωματώνωνται στην τιμη του προιόντος.!

Απλά το ιντερνετ ειναι εμπόρευμα, όπως ειναι το ψωμι και το λάδι και το βιβλιο κ.λ.π.

Αν περιμενεις εσυ φιλαρακι να ερθει ο Σοσιαλισμός, περίμενε, μην αγοράζεις όμως μακαρόνια ουτε παντελόνι που πουλάει ο καπιταλιστης.. πήγαινε πίσω στην προιστορια και ζησε..
…στο λεω αυτο για να καταλάβεις ότι ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!! Και μεσα σε αυτον θα ξεκινήσουν οι όποιες αλλαγες!!
Τα περι «λαικης εξουσίας» την δευτερα των εκλογων… πανε περάσανε..

Και η τυπογραφια ηταν στα χερια των καπιταλιστων όταν ανακαλύφτηκε, αλλά σε τίποτα δεν εμπόδισε το Μαρξ και τους επαναστατες ανα τη γη να τυπωσουν το έργο τους και να διαδώσουν την προπαγάνδα τους.

Έλεος αν μερικοί θεωρουν οτι οι Κομμουνιστες θα παραμεινουν πίσω από την τεχνολογικη εξελιξη και δεν θα χρησιμοποιήσουν την τελευταια έστω τεχνολογικη εξελιξη προς όφελος του Κομμουνισμού.\
Αυτο θα ηταν μόνο καραμπινατος ιδεαλισμός μακρια από τον διαλεκτικό και ιστορικο υλισμό που ειναι η βαση της κοσμοθεωρίας μας.
Χρήστος
Υ.Γ τυχαια σε ειδα ριζομπρεηκερ. Τα λαθη που εχω στην ορθογραφια ειναι αρκετα, ισως και στη συνταξη, αλλά δεν εχω χρόνο να τα διορθώσω.

Ανώνυμος είπε...

Παρά την έπαρσή σου και την ειρωνεία σου για την "Λαϊκή Εξουσία", (τα εισαγωγικά δικά σου), δεν μπορείς να ανατρέψεις το γεγονός οτι η Διαδικτυακή τεχνολογία είναι μέσο παραγωγής. Η χρήση αυτού του μέσου παραγωγής στον καπιταλισμό παράγει εμπορεύματα και όχι Αξίες χρήσης. Είναι δε, μέσο παραγωγής με υψηλό βαθμό μονοπώλησης, στα χέρια του κεφαλαίου.
Τελικά θεωρείς (στενόμυαλα) οτι διαδικτυακή τεχνολογία είναι μόνο τα Blοggs και το Facebook. Δεν βλέπεις όμως οτι και αυτά τα έχεις γιατί σου τα πουλάει η Googl και οι άλλες ετερείες του χώρου.
Βεβαίως και στον καπιταλισμό, το επαναστατικό κίνημα μπορεί σε ένα βαθμό να αξιοποιεί τα διάφορα μέσα και το κάνει στο βαθμό των δυνατοτήτων του αλλά μην φαντάζεσαι οτι σε στιγμές όξυνσης της Ταξικής Πάλης οι κεφαλαιοκράτες δεν θα ελέγξουν αυτές τις δυνατότητες.
Αν μιλάς για τον διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό, τότε δες την ιστορία του ταξικού και επαναστατικού κινήματος και θα δείς πόσο ιδεαλιστική είναι η θέση μου οτι η αστική εξουσία, με κάθε τρόπο, θα προσοαθήσει να αφαιρέσει κάθε δυνατότητα χρήσης, κάθε μέσου, από το επαναστατικό κίνημα. Και την τυπογραφία αφαίρεσαν και θα αφεραίσουν αν χρειαστεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγωνιστές να δώσουν, στην ιστορία της ταξικής και επαναστατικής πάλης, ακόμα και την ζωή τους για την διακίνηση παράνομου χειρόγραφου τύπου ή για το γραψιμο με μπογιά σε τοίχους.
Είνα ζήτημα συσχετισμού δύναμης.
Η δικτατορία του προλεταριάτου δεν είναι αταξική, αφηρημένη και ιδεαλιστική "δημοκρατική" εξουσία. Είναι η εξουσία της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της και είναι εξουσία καταπιεστική για τις παλιές εκμεταλεύτριες Τάξεις και πρώτα απ' όλα της τάξης των Καπιταλιστών και των συμάχων τους.
Η εργατική Τάξη σχεδιάζει και οικοδομεί την δική της εξουσία και οικονομία, την Σοσιαλιστική και σε αυτόν τον σχεδιασμό και οικοδόμηση, η διαδικτυακή τεχνολογία ως μέσο παραγωγής θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ανώνυμος είπε...

Του

Νίκου Ρεμπάμπη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Πριν λίγες μέρες διέρρευσε σε αμερικανικές εφημερίδες και επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι η NSA (η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας, είναι μία από τις 17 μυστικές υπηρεσίες που «επίσημα» δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ) παρακολουθεί εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις και στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης «Prism» μπορεί μέσω των server 9 διαδικτυακών κολοσσών (όπως οι «Google», «Facebook», «Microsoft», «Yahoo», «Apple»...) να έχει πρόσβαση στα e-mail, τις διαδικτυακές συνομιλίες κάθε είδους, να έχουν ουσιαστικά «εικόνα» από όλη τη διαδικτυακή κίνηση ενός χρήστη. Δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες ομολόγησαν ότι μπορούν να παρακολουθούν όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Η είδηση χρεώνεται σε διαρροή από σύμβουλο της NSA, τον Εντουαρντ Σνόουντεν, του οποίου η τύχη σήμερα αγνοείται. Μάλιστα η αρχή της παρακολούθησης χρεώνεται στην κυβέρνηση Μπους και πλέον συνεχίζει με την έγκριση της κυβέρνησης Ομπάμα (της κυβέρνησης που εκδηλώνει θαυμασμό ο ΣΥΡΙΖΑ).

http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/20642/kke-diadiktyo-kai-oi-paradohes-ton-mystikon-ypiresion