8/1/09

Η γη θα γίνει κόκκινη Μαρία Δημητριάδη


Τα ξημερώματα της Τετάρτης 7 Γενάρη 2009, σε ηλικία 58 ετών, έχασε τη μάχη για τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, η τραγουδίστρια που συνδέθηκε όσο λίγες με το πολιτικό και επαναστατικό τραγούδι.

Γεννήθηκε στον Ταύρο και βγήκε στο τραγούδι τη δεκαετία του ΄60 με το άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ήλιος ο πρώτος". Αναδείχθηκε με το πολιτικό τραγούδι την περίοδο της μεταπολίτευσης, ερμηνεύοντας στίχους Ναζίμ Χίκμετ, μελοποιημένους από το Θάνο Μικρούτσικο.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας ερμήνευσε τα πιο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα του Θάνου Μικρούτσικου. Στη μεταπολίτευση συμμετείχε σε πολλές συναυλίες διαμαρτυρίας.

Επιθυμία της ήταν να αποτεφρωθεί και όχι να ταφεί.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ:
"Το ΚΚΕ εκφράζει βαθειά θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Δημητριάδη και τα συλλυπητήρια στα συγγενικά της πρόσωπα.
Η Μαρία Δημητριάδη σημάδεψε με την ξεχωριστή, ζεστή και επική φωνή της το πολιτικό τραγούδι που συνόδευσε τους εργατικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των δεκαετιών ‘70-‘80. Υπηρέτησε και ταυτίστηκε με δημιουργίες του σύγχρονου στρατευμένου τραγουδιού."

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
"Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, εκφράζει την ανείπωτη θλίψη των εργαζομένων για τον πρόωρο θάνατο της Μαρίας Δημητριάδη, της μεγάλης αυτής τραγουδίστριας που έκανε τραγούδι την ταξική πάλη και συνέβαλε με το τραγούδι της σ΄ αυτήν την πάλη, και στην ανύψωση του μαχητικού αγωνιστικού πνεύματος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων."

ΥΓ: Η γη θα γίνει κόκκινη. Το οφείλουμε και σε σένα σ/σα Μαρία!

ΥΓ2: Ενδεικτικά αναφέρω τα κείμενα των:
Soundcollectiva, Φιλολαϊκού, AFMarx, Περικλή Ζόλκου.

1 σχόλιο:

dyosmaraki είπε...

Προσωπικότητες που όχι μόνο άφησαν το χνάρι τους στη γη μα αναμόχλευσαν το έδαφος...