17/5/10

Για να μην ξεχνάμε



Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από τότε που ο μικρός Ελιάν Γκονζάλες, βρέθηκε παρά τη θέληση του "μετανάστης" στις ΗΠΑ, όπου (αφού η μάνα του πνίγηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την "ελευθερία") τον κρατούσαν συγγενείς του πατέρα του στο Μαϊάμι, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν στην Κούβα και ζητούσε να επιστρέψει το παιδί του!



Παραθέτω και ένα βίντεο (δυστυχώς χωρίς υπότιτλους), για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία...

1 σχόλιο:

JohnyQ είπε...

Από το ριζοσπάστη:

Ελιάν Γκονζάλες: Το παιδί που αξιοποιήθηκε ως λάφυρο από τους μαφιόζους αντεπαναστάτες του Μαϊάμι

Μακρινός συγγενής του μικρού Ελιάν, τον παραλαμβάνει για να τον παραδώσει μετά «βορά» στη μαφία του Μαΐάμι
Η υπόθεση του μικρού Ελιάν Γκονζάλες, είναι περίπτωση που δεν έχει προηγούμενο για τον τρόπο που επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί από τους Κουβανούς αντεπαναστάτες για επίθεση ενάντια στην Κούβα.

Η τραγική ιστορία του ξεκινάει στις 22 Νοέμβρη του 1999, όταν ο πεντάχρονος Ελιάν είναι ο μοναδικός επιζών, που φτάνει εξαντλημένος πάνω σε ρόδα αυτοκινήτου στις ακτές της Φλόριδας των ΗΠΑ. Επέβαινε μαζί με 14 επιβάτες σε μια αυτοσχέδια βάρκα μαζί με την 28χρονη μητέρα του, που ουσιαστικά τον απήγαγε χωρίς τη θέλησή του και χωρίς να ενημερώσει τον πρώην σύζυγό της και πατέρα του μικρού, Χουάν Μιγκέλ Γκονζάλες. Η νεαρή γυναίκα παρασύρθηκε σε αυτή την περιπέτεια, που τελικά της στοίχισε τη ζωή, από το φίλο της Λάζαρο Ραφαέλ Μουνέρο, ο οποίος είχε επαφές με την αντικουβανική μαφία στο Μαϊάμι και είχε ταξιδέψει άλλες δύο φορές μυστικά στην Κούβα.

Ο μικρός Ελιάν Γκονζάλες, που έζησε αυτή την απίστευτη περιπέτεια και κρατήθηκε μακριά από τον πατέρα του και τους δικούς του ανθρώπους, είναι μια τυπική περίπτωση της εφαρμογής ενός ακόμα νόμου που έχουν δημιουργήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στον πόλεμό τους ενάντια στην Κούβα. Συγκεκριμένα, από το 1959 ισχύει νόμος που δίνει σε κάθε Κουβανό πολίτη, που φτάνει ακόμα και παράνομα στις ΗΠΑ, τη δυνατότητα να απολαμβάνει όλα τα νόμιμα δικαιώματα και μόνιμη παραμονή στη χώρα, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.

Αυτό συνέβη και με τον άτυχο πεντάχρονο Ελιάν, που οι αρχές μετανάστευσης και μια δικαστής του Μαϊάμι, τον παρέδωσαν σε ένα μακρινό συγγενή του - θείο -, που το παιδί είχε δει μια φορά.

Από τότε ξεκινάει η περιπέτειά του, της ομηρίας του ουσιαστικά στις ΗΠΑ. Το γνωστό μας, με όσα αναφέραμε παραπάνω, «Εθνικό Κουβανοαμερικανικό Ιδρυμα» αναλαμβάνει την... «προστασία» του και προσπαθεί να τον καλοπιάσει με ακριβά δώρα, ρούχα και παιχνίδια, ώστε να τον κάνει να μη θέλει να φύγει από τις ΗΠΑ. Οταν ο πατέρας του μικρού μαθαίνει για την περιπέτεια του παιδιού, ζητάει να μεταβεί στις ΗΠΑ και να τον παραλάβει. Αρχικά οι μαφιόζοι του Μαϊάμι του προσφέρουν 2 εκατομμύρια δολάρια, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτός θα παραμείνει μόνιμα με το παιδί του στις ΗΠΑ.


Διαδηλώσεις στην Αβάνα να γυρίσει ο μικρός Ελιάν
Η πρόταση απορρίπτεται και ξεκινάει ένας αγώνας του πατέρα, αλλά και όλης της Κούβας, για να επιστρέψει το παιδί στην πατρίδα του και στους ανθρώπους που τον αγαπούν. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει πάνω από 7 μήνες, με μια περιπετειώδη δικαστική διαδικασία για να υπάρξει τελικά απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το αυτονόητο, δηλαδή την επιστροφή του μικρού Κουβανού στον πατέρα του. Αυτό γίνεται στις 28 Ιούνη του 2000, και για να εφαρμοστεί η απόφαση, θα οργανωθεί από τις αμερικανικές αρχές αναγκαστική διαδικασία απελευθέρωσης του μικρού από ειδικές ένοπλες δυνάμεις από το σπίτι των απαγωγέων του, που αρνούνταν να παραδώσουν το παιδί. Φυσικά αυτή η διαδικασία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ψυχή του Ελιάν, όπως και το μίσος των ανεγκέφαλων της αντικουβανικής μαφίας, που θέλησαν να τον εμπλέξουν στα βρώμικα παιχνίδια τους κατά της Κούβας.

Θα ακολουθήσει η προσπάθεια του πατέρα του, των γιαγιάδων, των αγαπημένων του προσώπων να τον γαληνέψουν μετά τον εφιάλτη που έζησε. Ταυτόχρονα το οργανωμένο σοσιαλιστικό κράτος της Κούβας θα του δώσει όλη τη φροντίδα του, όπως και σε όλους τους συνομήλικούς του.