16/10/11

Όλοι μαζί, όπως στα όργια;

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ιστορική απάτη από το «όλοι μαζί». Η ιστορία ποτέ δεν κινήθηκε με ατμομηχανή τους πάντες. Ναι, οι μάζες και το «μαζί» αποτέλεσαν την ιστορική οντότητα, το τρένο, αλλά ποτέ δεν κίνησαν την ιστορία, όπως μας αρέσει να πιστεύουμε. Αντιθέτως, η ιστορία κινήθηκε πάντα από τις αντιθέσεις και τις ανάγκες της. Όπως ακριβώς οι άνθρωποι.

Στην ιστορία του ελληνικού κράτους αυτό είναι ευδιάκριτο. Το 1821 δεν το έκαναν όλοι μαζί. Εκκλησία και κοτζαμπάσηδες ήταν απ’ έξω. Από το 1821 έως το 1824, στην Ελλάδα έγινε ένας αιματηρός εμφύλιος, τον οποίο κρύβουν τα σχολικά εγχειρίδια. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, μάλιστα, αυτός ο εμφύλιος, πήραμε το πρώτο δάνειο ως ελληνικό κράτος, του οποίου τα αποτελέσματα βλέπουμε και σήμερα. Το 1940 την εποποιία του «έθνους» δεν την έγραψαν «όλοι». Όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα, πάλι δεν ήταν όλοι μαζί. Οι συνεργάτες των Γερμανών έγιναν επίσημες κυβερνήσεις και πολλοί απ’ αυτούς που τους πολέμησαν «ανθέλληνες». Τη χούντα, πάλι, δεν την πολέμησαν όλοι μαζί. Αν στην Ελλάδα υπήρχαν τόσοι αντιστασιακοί όσα τα μετάλλια που μοιράστηκαν, τότε θα ήμασταν σήμερα μια αξιοπρεπής χώρα. Και αν όλοι μαζί νοιαζόμασταν για το μέλλον μας, σήμερα θα είχαμε πραγματικά μέλλον. Άρα, μαζί δεν ήμασταν ποτέ.

Η απαίτηση για μια συσπείρωση που θα έχει όλα τα στοιχεία μιας συναισθηματικής ομογενοποίησης των πάντων, είναι μια οφθαλμαπάτη που θέλει να βλέπει για νερό την έρημο των ιδεών και των οραμάτων. Το «όλοι μαζί» έχει ειλικρίνεια κι ενιαίο σκοπό ίσως μόνο στα όργια. Στην κοινωνία και την πολιτική είναι γεμάτο σκοπιμότητες.

Όλοι μαζί για μια κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι δεν έκανε ο καθένας χώρια; Όλοι μαζί, δηλαδή οι τραπεζίτες με τα θύματά τους; Αυτός που θέλει ν’ αλλάξει τα πάντα με αυτόν που δεν θέλει ν’ αλλάξει τίποτα; Τι είναι αυτό στο οποίο θα συμφωνήσουμε;

Πάρτε, για παράδειγμα, τον πατριωτισμό. Όλοι θεωρούν τον εαυτό τους αξιωματικά πατριώτη. Πόσο πατριώτης είναι αυτός που διαμαρτύρεται πως ξεπουλιέται η ελληνική επικράτεια, όταν ο ίδιος έχει εγκαταλείψει την επικράτεια που του ανήκει: το χωράφι του;

Δεν μπορούμε να πάμε «όλοι μαζί». Μπορούμε και πρέπει ν’ ανακαλύψουμε ξανά τις συλλογικότητες. Να περάσουμε από τον ευδαιμονικό εγωκεντρισμό στην κοινωνική ευθύνη. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να πάμε όλοι μαζί. Ίσως είναι καιρός να πορευτούμε όλοι μόνοι μας και μέσα μας, ώσπου ν’ ανακαλύψουμε με ποιους πρέπει να πάμε. Και σίγουρα ποιους θ’ αφήσουμε.

Το «όλοι μαζί» είναι ένα συνθηματικό μόρφωμα που προσθέτει αυταπάτες, αφαιρεί ευθύνες, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και στο τέλος διαιρεί το πραγματικά «μαζί». Για να είμαστε μαζί πρέπει ο καθένας να είναι απέναντι στον εαυτό του και τις ευθύνες του. Να ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που θέλει και τι έχει πραγματικά αξία. Διαφορετικά, θα δημιουργήσει μια υποκριτική ομοψυχία παρελάσεων."

Απόσπασμα από άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη,
από τη Lifο (το πλήρες κείμενο εδώ)

ΥΓ: Τα έντονα σημεία είναι αυτά που θεωρώ ότι έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

1 σχόλιο:

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα.
Ζούμε σε ταξική κοινωνία και ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί είναι ταξικός.
Συνεπώς έχει σημασία με πια έννοια λέγετε, από ποιους λέγεται και σε πια κατεύθυνση θέλει να οδηγήσει αυτή η προτροπή του
"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ".
Εκείνο που έχει σημασία σήμερα, είναι να μπορέσει να πεισθεί η εργατική τάξη ότι πρέπει να συμπορευτεί για να υπερασπίσει τα δικά της συμφέροντα, να υπερασπιστεί την ίδια της την ζωή ενάντια στα συμφέροντα του ταξικού της εχθρού, που είναι το διεθνές κεφάλαιο.
Το διεθνές κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, μέσα στα πλαίσια της βαθιάς κρίσης που διέρχεται έναν μόνο τρόπο έχει για να μπορέσει να πάρει μια έστω ισχνή και βραχύβια ανάσα με την ελπίδα, να μπορέσει να συνεχίσει την κυριαρχία της.
Την εξόντωση μέρους των παραγωγικών δυνάμεων και των συσσωρευμένων κεφαλαίων της.
Σε αυτά τα πλαίσια επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες και να τις κάνει να πιστέψουν ότι ο πόλεμος αυτός είναι ένας κίνδυνος που μας έρχεται από κάποιον εξωτερικό εχθρό.
Για "την σωτηρία της Πατρίδας" φωνάζουν για " την σωτηρία του Έθνους " αλαλάζουν.
Την δουλειά τους κάνουν αποφασισμένοι, με πρόγραμμα και στόχους. Και παρά τις εσωτερικές τους αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, συντονισμένα εξαπολύουν την επίθεσή τους ενάντια στους λαούς της ΕΕ και όχι μόνον.
Το"ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ" για την εργατική ταξη το "ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ" ενάντια στους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου και στο ίδιο το κεφάλαιο, είναι απαίτηση των καιρών.
Εκφράζει τις ανάγκες της ιστορίας προκειμένου να ανατραπεί το βάρβαρο εκμεταλευτικό σύστημα και την θέση του να πάρει η εργατική ταξη.
"Γι΄αυτό όλοι μαζί"