7/7/08

17ο Αντιϊμπεριαλιστικό Διήμερο ΚΝΕ στις Πρέσπες. Οι εντυπώσεις!

Την Παρασκευή 4 Ιούλη, στις 22:00 αναχωρήσαμε με τα πούλμαν απ' την Αθήνα. Φτάσαμε στις Πρέσπες το πρωί του Σαββάτου (5 Ιούλη) στις 8:00, με αρκετή καθυστέρηση που οφειλόταν στις πολλές στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Μετά από μια περιήγηση στο χώρο της κατασκήνωσης, όπου ήδη υπήρχαν αρκετές σκηνές στημένες, αρχίσαμε κι εμείς να στήνουμε τις δικές μας.

Στη λωρίδα γης που βρίσκεται ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, στήθηκε η κόκκινη νεανική κατασκήνωση. Εκεί που το σήμα της cosmote χάθηκε από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων και στη θέση του βλέπαμε "cosmofon"!! Εκεί που οι αντάρτες του ΔΣΕ έδωσαν μάχες για να ελευθερώσουν την πατρίδα μας από τον αγγλο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους εντός των τειχών υποστηρικτές του, μάχες που πληρώθηκαν με αίμα και διωγμούς...
Όταν τελειώσαμε και καταφέραμε να πιούμε ένα καφέ, ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι σε λίγο θα αναχωρήσουμε για το σημείο όπου θα γινόταν η εκδήλωση. Μπήκαμε λοιπόν στο πούλμαν και πήγαμε στο χωριό Πύλη, λίγο έξω από τις Πρέσπες. Εκεί, ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές των γύρω βουνών, στήθηκε το μνημείο για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, το οποίο αποκαλύφθηκε παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο χώρο της κατασκήνωσης, όπου μετά από αναμονή περίπου μιας ώρας καταφέραμε να φάμε σουβλάκια. Ο εθελοντισμός (που πολλοί και διάφοροι επικαλούνται στις μέρες μας), είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε κάθε εκδήλωση της ΚΝΕ. Εκεί που στην φοβερή ηλιοπροέρχουσα ζέστη προστίθεται η ζέστη από τα κάρβουνα, οι Κνίτες αποδεικνύουν τι θα πει εθελοντισμός! Συντροφικότητα, προσφορά και αλληλεγγύη! Αυτός είναι ο εθελοντισμός και όχι τα πανηγυράκια συνοδεία χορηγών...

Μετά το φαϊ, τα πειράγματα και τη σχετική χαλάρωση, στις 4 το απόγευμα ήρθε η ώρα της "μάχης"!! Αγώνας βόλευ μεταξύ των Ο.Π. Πειραιά και Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Σκορ 2-0 σετ υπέρ του Πειραιά! Στις 5, αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των Ο.Π. Πειραιά και Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Σκορ 3-1 υπέρ του Πειραιά!! Ο Πειραιάς έσκισε! ;-)

Κατά τη διάρκεια της μέρας, σ/φοι από την Οργάνωση Μυτιλήνης, είχαν στήσει τραπεζάκι και πουλούσαν μουσικά cd, αφιέρωμα στο ξένο εργατικό τραγούδι (εργατικά blues κτλ). Μόλις τα πούλησαν όλα, τους αντικατέστησα και άρχισα κι εγώ να πουλάω τα cd με το ελληνικό εργατικό τραγούδι, που φτιάξαμε για το προ ημερών Φεστιβάλ του Πειραιά.
Στη διάρκεια της δουλειάς μου αυτής έγινε και η συνάντηση των σ/φων blogger. Έτσι μέχρι να τελειώσω (ξεπούλησα όμως!! χαλάλι...) έχασα ένα μεγάλο μέρος της κουβέντας. Όμως, όπως και να 'χει, γνώρισα από κοντά άτομα που γνώριζα μέσα από τα κείμενα τους εδώ και καιρό και τώρα απλά ειδωθήκαμε. Ελπίζω να τα ξαναπούμε πολύ σύντομα τόσο με αυτούς, αλλά και με όσους δε μπόρεσαν να έρθουν.
Τιμή μου λοιπόν που γνώρισα τους: Παρτιζάνα, Άθλιο, Μπολσεβικίδη, Spark in the Dark, Κ. Ρουγγέρη, Dod, Πρεκάριο.
Στη συνάντηση έδωσε (βροντερό) παρόν και ο Red Domme, που υποσχέθηκε να συνεχίσει να γράφει...

Το βράδυ ακολούθησε η ομιλία του σ/φου Γιάννη Πρωτούλη, καθώς και χαιρετισμοί από σ/φο από τη νεολαία του ΚΚ Τουρκίας, αλλά και από την ΕΔΟΝ. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης "πριν από 62 χρόνια ξεκίνησε μία "δουλειά", που σε τούτα εδώ τα βουνά ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων απλών ανθρώπων του μόχθου, χιλιάδων νέων. Αυτή η "δουλειά", δε γίνεται να μείνει στη μέση"!!

Στη συνέχεια ακούσαμε (και τραγουδήσαμε μαζί) σπουδαία τραγούδια από το συγκρότημα Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σε ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι. Ακολούθησε βίντεο αφιέρωμα στην ιστορία των Αντιϊμπεριαλιστικών Διημέρων από το 1992 μέχρι σήμερα. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι με παραδοσιακά και αντάρτικα τραγούδια.

Κυριακή πρωί, κι ενστικτωδώς έχω ξυπνήσει από τις 6:30 περίπου. Στις 7:30 σηκώνομαι και ξεκινάω τη διαδικασία του "μαζέματος" της σκηνής. 8:15 είναι όλα έτοιμα. Μόλις είναι έτοιμοι όλοι μαζευόμαστε και σιγά σιγά μπαίνουμε στα πούλμαν. Αναχωρούμε για Φλώρινα. Αφήνουμε πίσω μας τις πανέμορφες Πρέσπες, το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας, τα καταπράσινα δάση... Φτάνουμε στη Φλώρινα, στην κεντρική πλατεία, που σιγά σιγά γεμίζει με κόκκινες σημαίες. Η πορεία μας ξεκινάει και το κόκκινο ποτάμι διασχίζει κεντρικούς δρόμους της Φλώρινας, ώσπου καταλήγουμε στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο για τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ. Τα συνθήματα αντηχούν κι ακούγονται μέχρι την Αλβανία και τη FYROM... Ενός λεπτού σιγή...

Η αποχώρηση μου αφήνει ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης για όσα είδα και αίσθημα περηφάνιας για την ιστορία του ΔΣΕ και τα όσα οι αντάρτες του κατάφεραν υπό πολύ δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες.
Το ταξίδι της επιστροφής ήταν μεγάλο... Φλώρινα, Πτολεμαϊδα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δομοκός, πολλά όμορφα μέρη είδαμε... Το ταξίδι έγινε πιο όμορφο, όταν οι φωνές στο πούλμαν τραγουδούσαν τραγούδια που στο πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο ζωντανά και δυναμικά... Αντάρτικα, επαναστατικά...
Το μήνυμα του Δημοκρατικού Στρατού για ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, παραμένει επίκαιρο, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτή τη φυσική ομορφιά της χώρας και να την απολαμβάνουμε εμείς!

Δόξα και τιμή στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας!
Τα 40 χρόνια ήταν η αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική!


* * *

Φωτογραφικό ρεπορτάζ:

Άποψη της Μικρής Πρέσπας


Φύση...


Ο χώρος της κατασκήνωσης, στο βάθος η Μεγάλη Πρέσπα


Από την εκδήλωση στο χωριό Πύλη








Από την πορεία στη Φλώρινα:














ΥΓ: Έγραψε και η Παρτιζάνα, δείτε το εδώ.
Επίσης το πολύ καλό κείμενο του Άθλιου, εδώ.
Και από την Στιγμιαία Ολίσθηση της Λογικής, βίντεο εδώ και σχόλιο εδώ.

17 σχόλια:

ckoutros είπε...

Εχασα αυτο λεω μονο. Αλλα δε πειραζει, του χρονου !!!

Ανώνυμος είπε...

Καμιά φωτο από τα ρεμάλια της Δυτικής Μακεδονίας? :-)

Ελπίζω να είναι τυχαίο το ότι βάζεις την Πτολεμαϊδα στην ίδια φράση με τα όμορφα μέρη... :-)

Sissi Soko είπε...

Δεν συμφωνώ με το πανό ότι το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός...
Το μέλλον είναι ο Κομμουνισμός!
Ο σοσιαλισμός πρέπει να είναι το παρόν.
Δηλαδή εγώ τουλάχιστον το θέλω.
Εσύ Ριζο;
Καλώς όρισες!

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Περασατε τελεια και ζηλευω γαμωβ την εξεταστικη μου..

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Γειά σου Ριζομπρέικερ, μορφή του 17ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ!!ΑΝτε και του χρόνου!Παίδες, ήταν πολύ ωραία!

Ανώνυμος είπε...

geia sou rizobreaker.xairomai pou perasate toso omorfa stis prespes an kai gia emas tous sfous apo thessaloniki htan arketa kourastiko logo twn xrewsewn kai twn perifrourisewn gia na mporesoun 5000 kosmos na perasei omorfa sto dihmero.den katafera na se gnwrisw alla elpizw kapoia allh stigmh.sfkous xairetismous.kostas

Rizobreaker είπε...

@ crisss:

Δεν πειράζει, μικρός είσαι ακόμα, έχεις χρόνια μπροστά σου!!

@ rocean:

Δεν πέτυχα κανένα πανό από Δυτική Μακεδονία. Με τόσο κόσμο ήταν λίγο δύσκολο βέβαια...

Rizobreaker είπε...

@ πανόπτης:

Το μέλλον είναι ο Κομμουνισμός. Το άμμεσο μέλλον όμως είναι ο Σοσιαλισμός, καθώς όπως ξέρεις, ο Σοσιαλισμός είναι το πρώτο και απαραίτητο στάδιο για να περάσει μια κοινωνία στον Κομμουνισμό. Δε γίνεται εν μία νυκτί.

@ Μπουρμπουλήθρα:

Πολύ καλά ήτανε, αλλά μην αγχώνεσαι κι εσύ είσαι μικρή. Έχεις μέλλον!

Rizobreaker είπε...

@ παρτιζάνα:

Ρεεεε κόψε το δούλεμα!!!! Αντί να κάτσετε μαζί μου μεσ' τον ήλιο να βοηθήσετε με τα cd, πήγατε κάτω από τα δεντράκια στη σκιά... Αλλά και πάλι μια χαρά την έκανα τη δουλειά!! Σιγά που σας είχα ανάγκη!!! :PPP

Rizobreaker είπε...

@ ανώνυμος:

Φίλε Κώστα δεν πειράζει. Είμαι σίγουρος ότι γνώρισες άλλους σ/φους από όλη την Ελλάδα! Κάποια στιγμή ελπίζω να ξανακανονίσουμε να βρεθούμε κάπου όλοι μαζί, οπότε αν θες έρχεσαι...

Turdus Merula είπε...

Mπράβο Rizobreaker σε σένα αλλά και στ'αλλα παιδιά!!!
Εσείς είστε η ελπίδα...

Ανώνυμος είπε...

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΕΤΗΡΗΘΕΙ. ΤΟ REDDOMME.BLOGSPOT.COM ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΞΑΝΑ

Mara Lisha είπε...

Εντυπωσιακό υλικό, συγχαρητήρια, φαντάζομαι περάσατε καλά.

Rizobreaker είπε...

@ MZ:

Η ελπίδα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!


@ red domme:

Έεετσι!!!


@ mara lisha:

Περάσαμε πολύ καλά!! Εσύ γιατί δεν ήρθες?? :P

Mara Lisha είπε...

Καθείς όπου ετάχθη φίλε μου :)

Rizobreaker είπε...

@ Mara Lisha:

Δηλαδής???

Ανώνυμος είπε...

Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ!