14/2/08

Περί Αγίου Βαλεντίνου...

Όπως και πέρυσι τέτοια μέρα, έτσι και φέτος, γράφω για το "φαινόμενο" του Αγίου Βαλεντίνου... Κατά την ταπεινή γνώμη μου, είναι απάτη...

Κι αν διαφωνείτε, διαβάστε τη συνέχεια...

Από πότε, η αγάπη μας προς τον (ή την) σύντροφο μας, καθορίζεται από το αν θα του κάνουμε δώρο τη συγκεκριμένη ημέρα;
Από πότε η αγάπη μας, επιδεικνύεται με την προσφορά δώρων;
Από πότε η αγάπη, αξιολογείται από τα υλικά;
Η αγάπη δεν είναι υπεράνω υλικών, δώρων, αξιωμάτων, χρημάτων κτλ κτλ;
Ή μήπως όχι;
Μήπως όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας μου;; Δε νομίζω...

Αυτή η γιορτή δεν είναι γιορτή της αγάπης και των ερωτευμένων, αλλά γιορτή των μεγαλοκαταστημάτων που πουλούν τα "ειδικά για την περίσταση" δώρα!!
Αυτή η γιορτή είναι η εκμετάλλευση της ΑΓΑΠΗΣ και του ΕΡΩΤΑ, στο όνομα του κέρδους!!
Άθλια εκμετάλλευση...

Τα κορόιδα είναι εδώ!!
Γιατί μη μου πείτε, είναι πολύ έξυπνο το κόλπο...
Εκμετάλλευση της μανίας για επίδειξη, στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου κανένας δε θέλει να τον πουν τσιγκούνη ή κάτι παρόμοιο...
Έτσι όλοι οι ερωτευμένοι, όλο και κάτι αγοράζουν!!

Με πoιο σκεπτικό άραγε, όσοι αγαπούν, όσοι έχουν σχέση, όσοι είναι καψούρες κτλ κτλ, πρέπει να χαζογελούν και να είναι χαρά γεμάτοι, αυτή τη συγκεκριμένη μέρα;;
Έλεος!!
Βλέπετε, στην κοινωνία μας, έχουμε λύσει όλα τα σοβαρά προβλήματα μας και το μόνο που μας έλειπε ήταν η καθιέρωση μιας γιορτής για τους ερωτευμένους!!
Για να τα παίρνουν ακόμα πιο χοντρά οι μεγαλοκαρχαρίες που έκαναν επιχείρηση με κόκκινα τριαντάφυλλα και σοκολατάκια στο σχήμα της καρδιάς...

Όχι μάγκες!!
Δε γουστάρω να μου λένε πότε θα αγαπάω και πότε όχι!!

Δηλαδή, πρέπει να μας κανονίζει μια ηλίθια αναχρονιστική γιορτή ακόμα και την ερωτική ζωή;;

ΥΓ: Δε σχολιάζω καν το γεγονός ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια καθαρά χριστιανοκαθολική γιορτή, αλλά γιορτάζεται στη χώρα μας, που είναι χριστιανορθόδοξη, με τόση μανία... Οι κάθε λογής υποστηρικτές του τρίπτυχου "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια" γιατί σιωπούν??

ΥΓ1: Άραγε οι παπάδες αλλάζουν δωράκια σήμερα (μην πάει στο πονηρό το μυαλό σας) ή τηρούν τα ορθόδοξα έθιμα?

30 σχόλια:

NinaC είπε...

Ρίζο, θες ένα αρκουδάκι με μια καρδούλα;

:ppppppppppp

Rizobreaker είπε...

Όχι, No, Non, Nein, Nao, Het...

Να το πω και σε άλλες γλώσσες?? ;-)

If...ιγένεια είπε...

χαχαχ.. Θα συμφωνήσω μαζί σου.. Ας την δεχτούμε ως την ημέρα του έρωτα και απλά ας μη την γιορτάσουμε.. δηλαδή οκ, ούτε εγώ τρέχω να αγοράσω αρκουδάκια αλλά αν οι υπόλοιποι το θέλουν..?

Rizobreaker είπε...

Σαφέστατα είναι δικαίωμα του καθενός να αγοράζει αρκουδάκια... Η κριτική μου ούτως ή άλλως δεν έγκειται στο αν κάποιος αγοράζει αρκουδάκια και καρδούλες γενικά, αλλά στο γιατί αυτό πρέπει να γίνεται σόνι και καλά μία συγκεκριμένη μέρα που άλλοι έχουν ορίσει?
Εκτός αυτού, αναρωτιέμαι πολλές φορές, είναι δυνατόν να χωρέσει το νόημα και το πνεύμα του έρωτα στα στενά όρια μιας "μέρας ερωτευμένων" και να εξαντλείται σε αυτήν? Όποιος το καταφέρνει, μάλλον δεν είναι πραγματικά ερωτευμένος...

ckoutros είπε...

Σωστος ο παιχτης ...

gatti είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο γελοίο από το να γιορτάζεις κάτι μια συγκεκριμένη μέρα. Αν νοιώθεις κάτι το νοιώθεις όλο το χρόνο και όχι μία μόνο μέρα. Ασε που ειδικά το έθιμο του Αγίου Βαλεντίνου είναι ξενόφερτο έθιμο και συντηρείται μόνο και μόνο για να δουλεύουν τα μαγαζιά με δώρα, τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία.
Σκέτη εκμετάλλευση!

αριστερό εξτρέμ είπε...

" Του Αγ. Βαλεντίνου αχ πίκρα και καϋμέ καθόμουνα στου Λέντζου να πιω έναν καφέ"
Λαϊκό άζμα της δεκαετίας του 80.
Ρίζο μαζί σου. Υπάρχουν όμως περιστάσεις που σύρεσαι από το έταιρον ήμισυ να τιμήσεις την "γιορτή". Πχ σου παίρνει η καλή σου αρκουδάκι, εσύ τι κάνεις; Της το πετάς στα μούτρα;
Ούτε και μένα μου αρέσει αυτή η κατάσταση γιατί τυποποιεί τον έρωτα, την αγάπη ή ακόμη και τη συμβατική συντροφικότητα και που εν τέλει την τιμούν οι "τυπικοί".

If...ιγένεια είπε...

Μα βρε παιδιά και ημέρα της μητέρας υπάρχει.. Μόνο τότε την αγαπάμε? Απλά υπάρχει οκ.. Δεν συγκρίνω την μια γιορτή με την άλλη, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι την εχθρεύονται τόσο, σιγά..

Ανώνυμος είπε...

Exw na kataggeilw oti o rizo den einai toso aysthra enantion ths giorths afou kykloforhse mia kardoula ek merous tou shmera kapou sto diadiktyo...haha :D mazi sou pantws, ti na mas pei mono mia mera... ;)

Rizobreaker είπε...

@ crisss:

Thanks! ;-)


@ gatti:

Ακριβώς έτσι!


@ αριστερό εξτρέμ:

Συμφωνώ ως προς τις περιστάσεις... Αλλά εγώ επιμένω... Κι αν το έτερον ήμισυ σου πάρει αρκουδάκι εσύ μπορείς να της πάρεις μετά από 2 μέρες ή μια βδομάδα...

Rizobreaker είπε...

@ if.. ιγένεια:

Δεν την εχθρεύομαι τη γιορτή! Απλά τη θεωρώ κοροϊδία και ως τέτοια την αντιμετωπίζω... Εννοείται ότι δεν ενοχλούμαι από το τι κάνουν οι άλλοι αυτή τη μέρα... Δικαίωμα του καθενός άλλωστε... ;-)


@ ανώνυμο (ή μάλλον ανώνυμη):

Απόκρυψη ταυτότητας?? Εεε??
Ανώνυμη προβοκάτσια?? Άντε... ;-)

Regina είπε...

Έχεις δίκιο φυσικά, εμποριοποίηση ακόμα και της αγάπης από τον καπιταλισμό...
Εκεί που λες όμως ότι είναι ρωμαιοκαθολική γιορτή, δε νομίζω ότι ισχύει. Δεν πρέπει να έχει σχέση καν με τον Χριστιανισμό...

Rizobreaker είπε...

@ regina:

Απλά είπα ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι Καθολικής προέλευσης! Στην Ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχει! Η αντίστοιχη γιορτή στην Ορθόδοξη εκκλησία είναι νομίζω οι Ακύλας και Πρίσκιλλα, που όμως δεν γιορτάζονται καθώς ο Άγιος Βαλεντίνος έχει κατά κάποιο τρόπο "επικρατήσει", καθώς αφορά την παγκόσμια αγορά και άρα τα κέρδη είναι σημαντικότερα...

Zarathustra είπε...

...Κάτω ο Βαλεντίνος
Κάτω ο φασισμός...
Κάτω ο Μουσολίνι...
Κάτω και ο Πάπας
κάτω και ο Prada..
και ότι άλλο είναι ιταλικής προέλευσης ...χαχαχαχα
Μπορώ να εξαιρέσω τους Ιταλούς γιατί μας αρέσουν?χιχιχι
καλημέρα

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Άυτή η γιορτή σου επιβάλει να εκδηλώσεις την αγάπη σου και για αυτό είναι μαλ@@@ία!Ευτυχώς, έκανα ένα φλασ μπακ και είδα ότι ούτε έλαβα ούτε έδωσα δώρο ποτέ στη ζωή μου τη συγκερκιμένη μέρα!Επίσης ποτέ δεν έκανα δώρο ούτε έλαβα κανένα λούτρινο αρκούδο και μαξιλάρι που να γραφει πάνω Σαγαπώ πολύ μωράκι μου και άλλες τέτοιες αηδίες!Φέρτε κανα βιβλίο ρε!

Nikos Goudanakis είπε...

Oι γιορτές είναι συμβολικές και τις έχουν ανάγκη και οι άνθρωποι, και η αγορά. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ξοδέψει μια περιουσία, αρκεί ένα λουλουδάκι κι ένα κρασάκι. Έχει περάσει η ηλικία που με έκανε να νομίσω ότι αντιστέκομαι στο κατεστημένο με το να μην αναγνωρίζω γιορτές. Όπως όλα έτσι και οι εορτές πέφτουν στο πεδίο του κέρδους. Και; Να καταργήσουμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα; Να καταργήσουμε κάθε γιορτή επειδή είναι καταναλωτική; Ρε παιδιά, αυτά όλα είναι το αλάτι της καθημερινότητας. Ένα λουλουδάκι παίρνεις, και τελειώνει η ιστορία. Δεν σου ζητά κανείς να πηδήξεις από το μπαλκόνι, διάολε.

Rizobreaker είπε...

@ Zarathustra:

"Μπορώ να εξαιρέσω τους Ιταλούς γιατί μας αρέσουν?χιχιχι"

Θα αρχίσω να αμφιβάλω για το γούστο σου!!! Σου αρέσουν οι αρχισνόμπ Ιταλοί?? Άσε που είναι και φασισταριά... χεχε...


@ παρτιζάνα:

Κι εγώ μέχρι στιγμής ούτε έδωσα ούτε έλαβα δώρο αυτή τη μέρα!! ;-)

Rizobreaker είπε...

@ Νίκος Γουδανάκης:

Ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα της διαφωνίας σε κάθε θέμα, σημαντικό κι ασήμαντο...
Αν συμφωνούσαμε σε όλα δε θα είχε και νόημα ο διάλογος...

Roylita είπε...

Γεια σου ρε Rizobreaker!!
Και εγώ μαζί σου, πολύ ωραία τοποθέτηση!!
Καλή συνέχεια!!
:-)))

Blonde είπε...

Φέτος άκουσα πως είχαν την τιμητική τους τα μπαλόνια. Εγώ έχω ξεχάσει τα δώρα χρόνια τώρα. Βλακείες για μένα οι γιορτές των ερωτευμένων. Απαξ και είσαι ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ όλες οι μέρες είναι ίδιες στο ΚΡΕΒΑΤΙ σου και δεν χρειάζομαι λουλούδια και αρκουδάκια.

Rizobreaker είπε...

@ roylita:

Ευχαριστώ, επίσης καλή συνέχεια! ;-)


@ lianne:

Συμφωνώ απολύτως... Ούτε μπαλόνια, ούτε αρκουδάκια... ;-)

Ανώνυμος είπε...

Δε μου πολυαρέσει αυτή η γιορτή, ανάλογα και τα κέφια βέβαια. Εσείς οι άντρες όμως έχετε ένα θεματάκι με τα δώρα, για να πάτε να πάρετε κάτι πρέπει να είναι η γιορτή μας, γενέθλια κτλ.. Έτσι στα καλά καθούμενα δε μπορείτε.
:))

meril είπε...

Σιγά μην έχει ανάγκη ο έρωτας (και σαν συναίσθημα και σαν ιεροτελεστία)από άγιο
Άγιος είναι από μόνος του....

Rizobreaker είπε...

@ stefy:

Ο καθένας έχει θέμα με οτιδήποτε... Άλλοι με τα δώρα, άλλοι με κάτι άλλο... Νομίζω ότι εσείς το βλέπετε έτσι, ότι και καλά δε μπορούμε στα καλά καθούμενα... Γιατί ούτως ή άλλως δε μπορεί να είναι στα καλά καθούμενα, κάτι που προέρχεται από εσωτερική ανάγκη... :-)

@ meril:

Ακριβώς!! Καμία ανάγκη... ;-)

Blonde είπε...

Οπότε ξέρουμε όλου τί χρειαζόμαστε, μήπως λοιπόν η ημέρα του Άγιου Βαλεντίνου μπήκε καπάκι για όσους δεν έχουν να το προσφέρουν????

nellinezi είπε...

Αχ....άργησα;;; Συγγνώμη αλλά εγώ ήρθα να σου ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου....πέρασαν οι μέρες και το ξέχασα να περάσω! Σήμερα που το θυμήθηκα ήρθα τρέχοντας να σου το γράψω - ευχηθώ! ...μόνο που από τη βιασύνη μου , δεν είδα τί θέμα-ποστ έχεις βάλει!!!!!!!!! Θα το δω σε λίγο , οk? Προς το παρόν τις ευχές μου!!!

:D :D :D :D ( μήπως πρέπει να καταργήσω το nelli nezi και να το κάνω "το αίωνιο πειραχτήρι";; χα χα χα ! )

Καλημέρα!

Rizobreaker είπε...

@ Lianne:

Μάλλον αυτό συμβαίνει... Είναι μία εκδοχή που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες...


@ Nellinezi:

Το αιώνιο πειραχτήρι?? Δε θα 'ταν άσχημο!!! χεχε...
Άντε, λευκές καλημέρες!! ;-)

armiagr είπε...

Εχει καταντησει στερεοτυπο το συγκεκριμενο θεμα.
Θα συμφωνησω μαζι σου,και μενα μ αφηνει εντελως αδιαφορη η συγκεκριμενη ημερα.Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να πληρωσω τα μαλλια της κεφαλης μου για να παρω κατι τη συγκεκριμενη αυτη μερα.
Απο την αλλη εχω βαρεθει ν ακουω και την ακρως αντιθετη αποψη.Γι αυτο ουτε με χαλαει,ουτε με "φτιαχνει" η μερα αυτη.Περναει οσο αδιαφορα θα περνουσε οποιαδηποτε αλλη.

Rizobreaker είπε...

Ακριβώς κι εμένα αδιάφορη μου είναι...
Δε με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι, ούτε τους κρίνω, απλά δε με απασχολεί...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω με τα λεγόμενα του ριζοσπάστη.
Όμως να ένας τρόπος παράκαμψης των συνεπειών τουλάχιστον της ημέρας αυτής. Λέγοντας τους παρακάτω στίχους στην αγαπημένη σας αφενός της δείχνετε πόσο την αγαπάτε, αφετέρου γλιτώνετε το δώρο...αν κιόλας δεν πάρετε εσείς δώρο από κείνην...

ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙΣ

Κι αν μου στίψεις το κεφάλι
την ψυχή κι αν θα μου γδάρεις
ούτ’ ευχή δε θα ‘βρεις πάλι
από μένανε να πάρεις.

Λες και πάντα ήταν για μένα
δεκατέσσερες Φλεβάρη
σου τα έχω όλα δοσμένα
και μού τα ‘χεις όλα πάρει.

Έτσι αν θέλεις του εθίμου
τη σειρά να συνεχίσεις
πρέπει του Άγιου Βαλεντίνου
κάτι εσύ να μου χαρίσεις.

Γιώργης Χολιαστός