6/3/07

Λογοκρισία παράστασης!!

Αυτά είναι φίλοι αναγνώστες τα νέα της σύγχρονης και δημοκρατικής Ελλάδας! Της Ελλάδας που ρίχνει απαγορευμένα χημικά στα παιδιά της, και συλλαμβάνει φοιτητές ως κουκουλοφόρους κι ας μην φόρεσαν ποτέ τους κουκούλα!!
Αλλά ας μπω στο θέμα καλύτερα...

Τους κλασικούς της ελληνικής και ξένης δραματουργίας, αλλά και νεότερους καταξιωμένους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς θεωρεί ως «βλαπτικούς» για τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας. Επιτροπή του απαγόρευσε για θέαση από τα σχολεία, έργο βασισμένο σε κείμενά τους. Συγκεκριμένα, τη «Σύγκρουση Γενεών», από το θέατρο «Κνωσσός», με τον Λάμπρο Τσάγκα, σε σύνθεση κειμένων του Κώστα Γεωργουσόπουλου και μουσική του Διονύση Τσακνή.
Στις 9/10/2006 η καλλιτεχνική ομάδα υπέβαλε αίτηση για να εγκριθεί η συγκεκριμένη παράσταση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορούν να τη δουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων απέρριψε (στις αρχές Φλεβάρη), για μαθητές Γυμνασίου, την παράσταση αυτή, που αποτελείται από αποσπάσματα έργων Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Χορτάτση, Σίλερ, Μολιέρου, Ο' Νιλ, Μάτεσι, Ξενόπουλου, Χορν, Αναγνωστάκη, Διαλεγμένου. Στα 16 αποσπάσματα σχολιάζονται επί σκηνής τα αίτια και τα αποτελέσματα, οι ιδέες και οι αξίες που τα προκαλούν, οι ρήξεις (ήθη, ιδέες, οικονομικά αίτια, ταξικές διαφορές). Αντί γι' αυτά, τα μέλη της επιτροπής θεώρησαν «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας την παράσταση, επαναστατική τη μουσική του Διονύση Τσακνή, άρα «βλαπτική»... και άρα ακατάλληλη για τα παιδιά του Γυμνασίου.
Η έγκριση για τα Λύκεια δόθηκε λίγες μέρες μετά την πληροφόρηση ότι το θέμα θα δοθεί στον Τύπο (6/2). Υπάλληλος, μάλιστα, του υπουργείου Παιδείας πρότεινε στον Λάμπρο Τσάγκα να κόψει μερικά αποσπάσματα για να δοθεί άδεια και για τα Γυμνάσια και να λήξει εκεί το θέμα. Δηλαδή, αφού δεν πέρασε η λογοκρισία, επιχείρησαν εμμέσως να επιβάλουν την αυτολογοκρισία.

Αυτή είναι η Ελλάδα του πολιτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, που ευαγγελίζονται χρόνια τώρα οι της ΝΔ και οι του ΠΑΣΟΚ! Να την χαίρονται!!


ΑΝΤΛΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ: "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", Πέμπτη 22/2/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: