22/11/08

...ήξερε τι είναι ζωή και την έδωσε!!


Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μέρα της δολοφονίας του Χρήστου Μαλτέζου, του γραμματέα της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας), που το 1938 σε ηλικία 30 ετών δολοφονήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας μετά από άγρια βασανιστήρια.

Ο Χρ. Μαλτέζος γεννήθηκε το 1908 στα Μέθανα. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Οταν τελείωσε το Γυμνάσιο, ρίχτηκε στη μάχη της δουλιάς για να μπορέσει να σπουδάσει στη Νομική σχολή. Στο επαναστατικό κίνημα μπήκε πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμη φοιτητής της Νομικής.
Συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ (ίδρυση το Νοέμβρη του 1922) από το 1925, εντάχθηκε στις γραμμές της το 1928 και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες και την τρομοκρατία, η ΟΚΝΕ πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας στα εργοστάσια, τα χωριά, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στα πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές πλήρωναν δίδακτρα, ενώ η έννοια της φοιτητικής μέριμνας ήταν άγνωστη, τα μέλη της ΟΚΝΕ δραστηριοποιούνταν μέσα από την “Αριστερή Παράταξη”, που είχε μεγάλη απήχηση.
Ο Χρήστος Μαλτέζος δούλεψε στις οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και αλλού. Για αρκετό χρονικό διάστημα καθοδηγούσε την έκδοση της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ», που έβγαινε τακτικά, μέσα όμως σε συνθήκες αφάνταστα δύσκολες και είχε μεγάλη κυκλοφορία στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στο στρατό, αλλά και στην επαρχία, στα χωριά.

"Σύντροφοι, τον Χρήστο Μαλτέζο σκότωσαν, έναν απ' αυτούς που ξέραν τι είναι ζωή και τη δόσαν!"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον σύντροφο για ένα ακόμη ενδιαφέρον ιστορικό κείμενο. Εδώ στη Θεσσαλονίκη η παχιά ομίχλη θυμίζει παλιά τραγούδια των Clash και των Pogues. Οι κήλες στον αυχένα καλά κρατούν και όσο αντέχει η υγρασία, με τσακίζουν ακόμα πιο πολύ. Στάθηκα δυο λεπτά μπροστά στον καταραμένο υπολογιστή για να σου στείλω ένα συντροφικό γεια, γιατί τόσες μέρες στο κρεβάτι με έφαγε η μοναξιά και η ανία. Τουλάχιστον απόψε θα δούμε λίγο Πανάθα και αύριο Θρύλο. Να περάσει και η ώρα βρε αδελφέ...

φιλιά
Κόκκινος Γαύρος