6/11/08

Στην Ελλάς του 2008...

Μετά από αρκετό καιρό βρέθηκα σε πορεία φοιτητική. Για την ακρίβεια πανεκπαιδευτική, αφού συμμετείχαν μαθητές (με πλαίσιο του ΣΑΣΑ), φοιτητές (με πλαίσιο της ΠΚΣ) και καθηγητές (με πλαίσιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών). Ήταν μια ευκαιρία να θυμηθώ τα (όχι και πολύ) παλιά...
Ανηφόρισα λοιπόν για Ομόνοια, όπου και έφτασα λίγο καθυστερημένα, αφού είχαν τελειώσει οι ομιλίες και μόλις είχε αρχίσει η πορεία με προορισμό το Σύνταγμα. Αρκετός ο κόσμος, αλλά ειδικά οι μαθητές. Έβλεπες παντού πικέτες με την αναγραφή "ΣΑΣΑ" (Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας). Μπράβο στα παιδιά.
Μετά το τέλος της πορείας, καθώς καθόμουν στην Ομόνοια και μιλούσα με 2 παιδιά, είδα και την άλλη πορεία, αυτή που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και συμμετείχαν οι "ανεξάρτητοι" και "αυτόνομοι" του φοιτητικού κινήματος ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ και δε ξέρω ποιοι άλλοι...
[ φωτογραφίες από την πορεία εδώ ]

Το θέμα τούτου του ποστ όμως είναι άλλο. Καθώς επέστρεφα με τον Ηλεκτρικό στον Πειραιά, σε μια στάση (Πετράλωνα αν θυμάμαι καλά) μπήκε μέσα μια γυναίκα που συνόδευε έναν ηλικιωμένο τυφλό. Τον βοήθησε να κάτσει και μετά από 2-3 στάσεις που κατέβηκε, απευθυνόμενη σε μας τους υπόλοιπους, μας είπε ότι ο κύριος πάει Πειραιά και ρώτησε αν πάει κάποιος από μας Πειραιά για να τον βοηθήσουμε. Αφού της είπα ότι εγώ πάω Πειραιά, ο ίδιος ο ηλικιωμένος που με άκουσε είπε "ευχαριστώ παιδιά... όχι τίποτα, αλλά είμαι 100% τυφλός"... Σα να ήθελε να δικαιολογηθεί για το πρόβλημα του... Σα να ένοιωθε ενοχές...
Μέχρι να φτάσουμε Πειραιά, έλεγε ότι για ένα σπίτι που έχει στο χωριό και στο οποίο έχουν να πάνε 5 χρόνια, του ζητάει η ΔΕΗ 150 ευρώ (χρέος) επειδή λέει το ρολόι είναι μέσα στο σπίτι και όχι έξω... Το σπίτι βέβαια είναι πολύ παλιό, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη ΔΕΗ... Τα 800 ευρώ σύνταξη που παίρνει, μάλλον τον καθιστούν πλούσιο κατά τη ΔΕΗ...
Όταν φτάσαμε τον βοήθησα να σηκωθεί και καθώς βγαίναμε λέει, "έχω χάσει την πιο αναγκαία αίσθηση του ανθρώπου... κι αυτό από ένα τραύμα..."! Πηγαίνοντας προς την έξοδο του σταθμού, συνέχισε "...Τραύμα από βόμβα στο Γράμμο..."! Καταλαβαίνετε πως ένοιωσα... Αμέσως τον ρώτησα πότε έγινε το περιστατικό, ποια χρονολογία κτλ και λέει "το '49, στα τελευταία... που έπεσε ο Γράμμος..."!
Ένας άνθρωπος που πάλεψε για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, για τον ίδιο το λαό εν τέλει, χάνοντας στον αγώνα αυτό την πιο σημαντική απ' τις ανθρώπινες αισθήσεις, ανταμοίβεται με 800 ευρώ σύνταξη και χρέος απ' τη ΔΕΗ... Στην Ελλάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2008...

* * *

ΥΓ: Ααα ξέχασα, βγήκε ο Ομπάμα! Θα αλλάξουν όλα...

Ρητορική ερώτηση:
Αν με τους λευκούς προέδρους των ΗΠΑ η μοίρα των λαών της γης ήταν μαύρη, με το μαύρο πρόεδρο, τι μας περιμένει?

10 σχόλια:

xaroylita είπε...

Έτσι είναι.. Η Ελλάδα του Σήμερα..Και χλωμό να αλλάξει.. Μόνο για τους πλούσιους. Εκείνοι οι άνθρωποι που πάλεψαν για την Ελλάδα μας...Για την Ελευθερία μας. Ανταμοίβονται με αυτόν τον άθλιο τρόπο.. Όπως ο Κύριος της Ανάρτησης σου;; Δεν ξέρω ρε Rizobreaker... Βλέπεις μου λές. Κι εγώ Βλέπω. Και τί γίνεται;; Τί κάνουμε, Πού πάμε τελικά..

Turdus Merula είπε...

...πολύ συγκινητικό φίλε Μάνο!!!

Rizobreaker είπε...

@ xaroylita:

Δεν αρκεί να βλέπουμε. Πρέπει αυτά που βλέπουμε να τα κοσκινίζουμε. Αξίζουν? ΟΚ! Δεν αξίζουν?? Τα αλλάζουμε!! Απλό... Το χάλι αυτό, θα το αλλάξουμε!!


@ MZ:

...όπως το λες...

Radio Collectiva Team είπε...

Η μεγαλύτερη τιμή στους αλύγιστους της ταξικής πάλης είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο που υτοί χάραξαν και φέρουμε εις πέρας το έργο που άφησαν ανολοκλήρωτο!!!

fentagin είπε...

ΜΑΖΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ!

Λαϊκό Στρώμα είπε...

"Αν με τους λευκούς προέδρους των ΗΠΑ η μοίρα των λαών της γης ήταν μαύρη, με το μαύρο πρόεδρο, τι μας περιμένει?"

Ένα παχύρεστο υπόλευκο υγρό.

Μαίρη είπε...

O "μαύρος" Οίκος της Αμερικής ...

πολύ καλό κείμενο rizobreaker

Dr Low είπε...

Τώρα που βγήκε ο Ομπάμα θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Φοβάμαι όμως μη παραευτυχίσουμε και καταλήξουμε ευτυ-χεσμένοι.
Αξιολογότατο το κειμενο Rizo μου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν αναμεσα μας. Η πραγματική ιστορία κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Αυτιά, μυαλό και μάτια ανοιχτά λοιπόν. Και μια υπόσχεση ότι καν΄νας αγώνας δε θα παει χαμένος.

ανεστης είπε...

Περίεργο. Θα έλεγα πως απο τη στιγμή που ο Obama είναι παιδί της εργατικής τάξης, έχει ακτιβιστικό παρελθόν, δεν προέρχεται απο το λευκό πολιτικό κατεστημένο και έχει δηλώσει απο νωρίς οτι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Κούβα, θα έπρεπε να είσαι τουλάχιστον λίγο (λίιιιγο) πιο αισιόδοξος.

elf είπε...

Ωραίο κείμενο, αγαπητέ! Και τελικά το θέμα του ποστ είναι το ίδιο και στα δύο γεγονότα:πώς θα γίνει ο κάθε αγώνας να έχει όχι ανταμοιβή αλλά αποτέλεσμα.
Και για να συμπληρώσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με τους ΑΜΕΑ, πότε η κοινωνία θα γίνει πραγματικά δημοκρατική ώστε να χωράει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ανπηρίες χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Απλά και φυσικά.
Καλό ΣΚ.