11/4/09

Φασιστική ηλιθιότητα...

Όπως θα γνωρίζουν όσοι διαβάζουν τούτο το ιστολόγιο, οι πεποιθήσεις μου είναι χρώματος κόκκινου όσον αφορά την ιδεολογία και χρώματος πράσινου όσον αφορά τον αθλητισμό. Φαίνεται όμως ότι κάποια "φωτισμένα" μυαλά, θεωρούν ότι τους ανήκει μια ομάδα (εν προκειμένω ο Παναθηναϊκός) ή έχουν το "προνόμιο" να την υποστηρίζουν μόνο αυτοί, κατακτημένο με το έτσι θέλω!!

Αφορμή για τα όσα γράφω, στάθηκε ένα μήνυμα που έλαβα στο κανάλι μου στο youtube από έναν μάγκα εν ονόματι "zlexandros", ο οποίος μου έγραψε τα εξής: "o pao einai dikos mas !!! ok filarako ??? ela katw gkyzi kai 8a se kalodextoyme emeis !!!"
Ο εν λόγω "μάγκας" χρυσαυγίτης, μάλλον θεωρεί ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα υποστήριξης του Παναθηναϊκού... Εκτός του ότι αγνοεί ότι ιστορικά ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία σχέση με την φασιστική ιδεολογία που ο ίδιος υποστηρίζει και κάτι τύποι σαν κι αυτόν βρωμίζουν τον Παναθηναϊκό με την ηλίθια αντίληψη τους για τη ζωή, έχει και το θράσσος να απειλήσει... αλήθεια, τι ακριβώς απειλεί??

Ας μάθει αυτός ο τύπος κάτι που μάλλον αγνοεί για τον Παναθηναϊκό και ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο! Τον Άγγελο Μεσσάρη, που ήταν σύνθημα στα χείλη των Παναθηναϊκών οπαδών ("Εβάλαμε 8 στον Ολυμπιακό κι άλλα 4 στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!").

* * *
Ας ανατρέξουμε πίσω, εν έτει 1930. Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα γίνεται με το σύστημα των πόλεων (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης). Στην τελική φάση εκείνου το πρωταθλήματος συμμετείχαν ο Ολυμπιακός από τον Πειραιά, ο Παναθηναϊκός από την Αθήνα και ο Άρης από τη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος αγώνας της τελικής φάσης ανάμεσα στον Άρη και τον Ολυμπιακό έληξε με νίκη των Πειραιωτών με το ευρύ 5-0. Έτσι, όταν οι «ερυθρόλευκοι» ανέβηκαν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟ, την 1η Ιουνίου του 1930, η αισιοδοξία τους ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Δέκα χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε τον αγώνα, αριθμός ασύλληπτος για τα δεδομένα της εποχής. Όπως ασύλληπτο ήταν και το σόου ενός 21χρονου παίκτη, του Άγγελου Μεσσάρη. Δύο γκολ από τον Μεσσάρη, δύο ο Πιερράκος, δύο ο Συμεωνίδης, ένα ο Μηγιάκης και ένα αυτογκόλ του Κουράντη. Τελικό σκορ 8-2 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Επόμενος αγώνας, με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες φίλαθλοι ακολούθησαν την ομάδα επιβιβαζόμενοι σε ειδικά ναυλωμένα πλοία. Όσοι έμειναν πίσω συγκεντρώθηκαν στα γραφεία των εφημερίδων και περίμεναν νέα από τα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών. Ακόμα μία μεγάλη εμφάνιση του Μεσσάρη και νίκη με 4-1. Παροξυσμός στην πόλη. Στην επιστροφή της ομάδας στον Σταθμό Λαρίσης υπήρχε λαοθάλασσα, που αποθέωσε τους παίκτες και τραγούδησε για πρώτη φορά το ιστορικό σύνθημα: «Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη».

Ο Άγγελος Μεσσάρης έπαιξε ποδόσφαιρο μόλις τρία χρόνια και όμως το όνομά του γράφτηκε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όσοι γνώρισαν τον Μεσσάρη μιλάνε για έναν παίκτη με εξαιρετικά προσόντα και εξαιρετικό ήθος. Είχε όμως ένα... «ελάττωμα»: ήταν κομμουνιστής. Σε δύσκολες εποχές ο Μεσσάρης προσπάθησε να συνδυάσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, με τον αγώνα για μια άλλη, δικαιότερη κοινωνία, και τις σπουδές. Ο Παναθηναϊκός, με την ανακάλυψη το 1928 του Άγγελου Μεσσάρη, ποδοσφαιρικού ταλέντου σπάνιου, υπήρξε ταυτόχρονα και τυχερός και άτυχος: τυχερός γιατί ανακάλυψε κάτι πολύτιμο, άτυχος όμως γιατί δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει. Στα 17 του χρόνια ο Μεσσάρης είναι ήδη ένας γνωστός ποδοσφαιριστής, γραμμένος στο «Γουδί», τον πιο παλιό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Εκεί τον συναντάει ο Γιώργος Καλαφάτης με τον προπονητή Φόρνερ και ζητάνε να τον πάρουν στον Παναθηναϊκό. Το «Γουδί» βρίσκεται ήδη σε διάλυση και ο πρόεδρός του Δ. Μαϊδής συμφωνεί να δοθεί στον Παναθηναϊκό. Πολύ σύντομα ο Μεσσάρης γίνεται το πρώτο όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου και οδηγεί τη νέα του ομάδα στη θριαμβευτική πορεία του ’29-’30. Τη φήμη του o Μεσσάρης την απόκτησε παίζοντας μπάλα μόνο 3 χρόνια! Το 1931, ενώ ακόμα δεν έχει συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, εγκαταλείπει οριστικά το ποδόσφαιρο και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν o Παναθηναϊκός έμεινε μακριά από το πρωτάθλημα τα 20 επόμενα χρόνια, οφείλεται σ’ αυτό ακριβώς το γεγονός. Με την αποχώρησή του, που συνέπεσε και με την αποχώρηση του ιδρυτή της ομάδας Γ. Καλαφάτη, ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά διαλύθηκε.

Οι συνθήκες και η νοοτροπία της εποχής ήταν εκείνα που οδήγησαν τον Μεσσάρη στο να πάρει μια τέτοια απόφαση. Έδωσε τρεις φορές εξετάσεις στο Πολυτεχνείο και απέτυχε και τις τρεις. Ο Απόστολος Νικολαΐδης, που είχε ήδη προωθηθεί στην προεδρία του Παναθηναϊκού, του είπε καθαρά ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον βοηθήσει αν δεν άλλαζε τις «εξτρεμιστικές» πολιτικές του απόψεις και αν δεν σταματούσε να ασχολείται με πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο Άγγελος Μεσσάρης ήταν δραστήριο μέλος της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ. «Αν αποφασίσεις να παίξεις μπάλα και τίποτε άλλο, εγώ θα είμαι εκείνος που θα σε βάλω στο Πολυτεχνείο», του είπε χαρακτηριστικά, για να πάρει ως απάντηση μια σκέτη άρνηση. Δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ τους και αυτή ήταν η τελευταία φορά που το μεγάλο εκείνο ταλέντο είχε κάποια επαφή με τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη και ο Μεσσάρης πήρε την απόφαση να σταματήσει οριστικά την μπάλα στα 22 του χρόνια. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σοκ στους φιλάθλους της ομάδας. Εκατοντάδες κόσμος πολιορκούσε το σπίτι του και έπεφτε κυριολεκτικά στα πόδια του προσπαθώντας να τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Εκείνος ήταν αμετάπειστος. Έτσι, αυτός ο μεγάλος αθλητής χάθηκε για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν παρακολούθησε ποτέ ξανά αγώνα ποδοσφαίρου. Μία μόνο φορά ξαναφόρεσε ποδοσφαιρικά παπούτσια, όταν το 1935 πήρε μέρος σε φιλικό αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ (2-2), που δόθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό. Πέτυχε στο Πολυτεχνείο και αφοσιώθηκε στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Μπορεί η καριέρα του να ήταν σύντομη, αλλά πρόλαβε να περάσει στον χώρο του μύθου. Το όνομα «Άγγελος Μεσσάρης» εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προκαλεί ανατριχίλα σε όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Πέθανε σε ηλικία 68 ετών το 1978 και πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του.

Με την αποχώρηση του Μεσσάρη η ομάδα του Παναθηναϊκού μπήκε σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τον πόλεμο δεν κατάφερε να ξανακατακτήσει το πρωτάθλημα. Και όχι μόνον αυτό. Πέρασε από ένα σωρό ανακατατάξεις, εσωτερικές διαμάχες και αλληλοεξοντώσεις παραγόντων. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Απόστολος Νικολαΐδης έφτασε στο σημείο να διαπράξει το υπέρτατο ατόπημα και να διαγράψει από τα μητρώα του συλλόγου τον Γιώργο Καλαφάτη! Το σφάλμα βέβαια διορθώθηκε αργότερα με παρέμβαση του γ.γ. του συλλόγου Μιχάλη Παπάζογλου, αλλά ήταν ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στον Παναθηναϊκό. Έτσι, από τη «χρυσή ομάδα» δεν έμεινε τίποτα για να θυμίζει τις δόξες του παρελθόντος. Μόνο το κύπελλο του 1940, λίγο πριν τη φρίκη του πολέμου, έδωσε λίγη παρηγοριά στον απογοητευμένο κόσμο.

* * *
Πριν λοιπόν αγαπητά φασιστάκια ξεστομίζετε αρλούμπες που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα (με την κοινωνική πραγματικότητα εννοώ, όχι με τη πλασματική που δημιουργείτε στον εγκέφαλο σας), καλό θα ήταν να μάθετε κατά το ελάχιστο την ιστορία της ομάδας την οποία ευαγγελίζεστε ότι υποστηρίζετε!

Μέχρι τότε ...περαστικά σας!

* * *
Ερώτηση κρίσεως:
Μήπως ξέρεις αγαπητέ χρυσαυγίτη πόσοι κομμουνιστές κατοικούν στου Γκύζη?? Εγώ ξέρω... Πολλοί! Γι' αυτό άσε κατά μέρος τις απειλές...

ΥΓ: Τα ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από κείμενο του δημοσιογράφου Μάκη Διόγου.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρα ο Παναθηναϊκός κατέστρεψε έναν παίχτη επειδή ήταν Κομμουνιστής... Ε, δεν είναι και τόσο στα υπέρ της ιστορίας του... :-)

Rizobreaker είπε...

Όχι δεν τον κατέστρεψε ο Παναθηναϊκός σ/φε! Ο Απόστολος Νικολαϊδης! Αν θεωρείς ότι Απόστολος Νικολαϊδης ίσον Παναθηναϊκός, Βαρδινογιάννης ίσον Παναθηναϊκός, Κόκκαλης ίσον Ολυμπιακός κτλ, τότε πάω πάσο... Αλλά εγώ είμαι αντίθετος σε αυτό!

Radio Collectiva Team είπε...

Αγαπητέ Rizobraker,πρέπει να σου πούμε επίσης 2 πράγματα για τα οποία η ιστορία του Παναθηναϊκού, είναι συγκεχυμένη και αλληλοσυγκρουόμενη, ο Παναθηναϊκός είχε στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας όπως το Γκύζη αλλά και τα προσφυγικά λαϊκό κόσμο που στη μεγάλη του πλειοψηφία άνηκε στο ΚΚΕ στις δεκ του 30 και 40, πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ΕΑΜ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, κάτι ανάλογο είχε ο Ολυμπιακός με το ΕΑΜ-Ολυμπιακού στο Πειραιά.
Απ' την άλλη ό Παναθηναϊκός ως ομάδα της πρωτεύουσας είχε συγωνεύσει και ένα μεγάλο τμήμα της τότε νεαρής αστικής τάξης της Αθήνας(Κολωνάκι, Φιλοπάππου, Πλάκα), όπου μισούσε θανάσιμα όχι τον Ολυμπιακό,(αυτό έγινε πολύ αργότερα, μετά τον εμφύλιο), αλλά τον εσωτερικό του εχθρό το λαϊκό στοιχείο της ομάδας που στην πλειοψηφία του ήταν με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ στην κατοχή. Εκείνα τα στοιχεία ήταν που έκλεισαν το φιλικό με τα SS και βασίλευαν απ' τη λήξη του εμφυλίου και έπειτα στο Παναθηναϊκό, λαβώνοντας την ιστορία του σαν την είπην ομάδα της Αθήνας.
Οι σ/φοι που ανήκετε στον Παναθηναϊκό πρέπει να δώσετε μάχη για να αποτιναχτούν κάτι στοιχεία σαν αυτό που στην είπε, να αναδείξετε και αυτές τις πλευρές και τελικά ο αιώνιος αντίπαλός πως δεν είναι ο Πειραιάς, αλλά τα φασιστοειδή, που σας βρωμίζουν και έχουν κάνει τους οπαδούς όλων των ομάδων να τραγουδούν το σύνθημα "μπόχα βρώμα του ΠΑΟ η ιστορία", ένα σύνθημα που δεν έχει σχέση με την ομάδα, αλλά με αυτούς που την καπηλεύτηκαν ως νικηφόρο λάφυρο στην πάλη ανάμεσα στην αστική τάξη και τα ημιφεουδαρχικά κατάλοιπα στις δεκ του 20, 30, 40 και για πολιτική επιβολή του Ιμπεριαλισμού στη χώρα αργότερα.
Τελεία και παύλα ο Παναθηναίκός δεν είναι ΑΠΟΕΛ, φτάνει να το αποδείξεται "βαζελο"συντροφοι.

Radio Collectiva Team είπε...

Το "βαζέλο" δεν το είπαμε υποτιμητικά, ε;χεχεχεχε:)

Rizobreaker είπε...

Αγαπητέ RadioCollectiva οι παρατηρήσεις σου είναι χρησιμότατες!
Συμφωνώ και επαυξάνω!
Σκέψου το ως θέμα και στο επόμενο Podcast του Radio Webolution!
Μιας και ο προφορικός σου λόγος είναι αρτιότατος, θα ήταν χρήσιμο να πεις μερικά πράγματα...

make love not work είπε...

Ρε rizobreaker γιατί ασχολείσαι με κάτι που σου είπε μια μικροτσούτσουνη καταπιεσμένη αδερφή που την βίαζε ο γείτονας όταν ήταν μικρή?
Από την άλλη καλά έκανες για να μαθαίνει (όχι άτομα σαν την χρυσαυγίτισα που σου έστειλε το μήνυμα) ο κόσμος την ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Όταν μιλάμε για ομάδες, εννοούμε το σύνολο των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων. Κι αυτοί είναι που γράφουν την ιστορία μιας ομάδας. Το τι έχουν στο μυαλό τους οι οπαδοί είναι άλλη ιστορία που δεν έχει καμιά σχέση με την ομάδα.

Και ναι... Παναθηναϊκός ίσον βαρδινογιάννης, ολυμπιακός ίσον κόκκαλης, κοκ... Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτοί διοικούν κι αυτοί γράφουν την ιστορία των ομάδων... Δεν διοικούν οι οπαδοί. Για ομάδες μιλάμε... Και συγκεκριμένα για εταιρείες...

Ανώνυμος είπε...

Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή? Όχι βέβαια!!! Εδώ είμαι κι εγώ!!! Το λοιπόν, του συντρόφου radiocollectiva, το θέμα ήταν πολύ σωστό. Το μόνο που ξέχασε να προσθέσει ήταν το ότι ο ΠΑΟ μεταξύ άλλων ήταν και η ομάδα που ως επι τω πλείστον αγκάλιασε και η συντριπτική πλειοψηφία των συντηρητικών ανθρώπων της επαρχίας που βρεθηκαν στην Αθήνα ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο. Η ουσία είμαι μία. Επιθέσεις σαν του φασισταρά δεν μπορούν να προσβάλλουν κανένα τίμιο φίλο του ΠΑΟ. Μην τρελλαθούμε κιόλας. Η ανάζήτηση Παναθηναικόφροσύνης είναι μια κουβέντα καταδικασμένη να πέσει στο κενό. το ίδιο ισχύει και για εμάς τους γαύρους, τα αεκάκια και όλους. Δυστυχώς οι ομάδες μας, και κυρίως οι φανατικοί πυρήνες έχουν εδώ και χρόνια γίνει στέκια φανατικών αιμοσταγών ανθρώπων που άλλο δεν ψάχνουν από τον καβγά. Αποστήματα που μυρίζουν άσχημα και λυμαίνονται το χώρο εδώ και καιρό, με τις ευλογίες όλων των προέδρων. "Αυτοί είναι οι οπαδοί μας" δεν είχε μπει ο μπαρμπά δικός μας Σωκράτης στη Σαραγόσα? Ή να ξεχάσω τον Ντέμη. Μου το έπαιξε εξυγειανστής της ΑΕΚ αλλά ξέχασε τα χρόνια που κρεμιόταν σαν το τραγί στο τσιγκέλι από τα κάγκελα της 21. Το λοιπόν φίλε Rizo μη δίνει σημασία, ούτε συνέχεια στο θέμα. Είσαι αυτός που είσαι, και γι αυτό σε γουστάρουμε και αυτά στα λεει ένας "αντίθετος" στη μπαλα.

Φιλιά πολλά
Κόκκινος Γαύρος

Radio Collectiva Team είπε...

Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια, αλλά τίποτα από όσα είπαμε δεν είναι δικό μας, τα πάντα είναι μια ενεργητική αντανάκλαση της κοινωνικής ιστορίας στη χώρα και όχι μόνο σε αυτή βέβαια.
Να σημειώσουμε πως ο σ/φος Rocean, το έθεσε το ζήτημα στην απόλυτα σωστή βάση του.
Φυσικά το ποδόσφαιρο έχει και ιστορικές και κοινωνικές καταβολές και γι αυτό δεν είναι μόνο άθλημα, είναι καταρχήν κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο το εξετάζουμε, είναι ψυχαγωγία, είναι μια κοινωνική "τρέλα", μια αθλητικό κοινωνική τέχνη που σε όλα τα επίπεδα ακουμπάει και τα όρια επιστημών. Απλά έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι λαοφιλές και για να μην τρελαθούμε κιόλας είναι το πιο σημαντικό απ' τα ασήμαντα πράγματα, όπως έλεγε και ένας Γάλος Θεωρητικός.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω, πολλά και τίποτα συνάμα, ωστόσο το καπιταλιστικό σύστημα στον ιμπεριαλισμό, αξιοποίησε τα μάλα σε αυτό, ως μια βαλβίδα ασφαλείας για ανώδυνες εκτονώσεις και η βια δεν είναι τυχαίο ότιμπολιάστηκε με ιδιαίτερη ευκολία εντός του και για δυο ακόμη λόγους, για να χρησιμοποιούνται οι ιδιωτικοί στρατοί ως μοχλός πίεσης στις αστικές κυβερνήσεις για να πάρουν εργολαβίες(ζεστό κρατικό χρήμα) και φυσικά για να εξομαλύνουν την ταξική πάλη στο πρόσωπο των φιλάθλων, δίνοντας τους προσωρινά το ρόλο των εργοδοτών(για 90 λεπτά,πιέζοντας τους "επαγγελματίες" ποδοσφαιριστές να δίνουν το 1000% των δυνατοτήτων τους αρκεί η ομάδα να νικά και την άλλη μέρα στη δουλειά ως εργάτες ξανά, να έχουν πειστεί ότι δεν πρέπει ναδιεκδικήσουν, μιας και στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας θα χάσει η εταιρία της οποίας αισθάνονται λανθάνοντα μέλη της μιας και λειτουργούν ομαδικά.
Και μέσω του επαγγελματικοποιημένου αθλητισμού γίνεται χειραγώγηση τέτοιου είδους και αυτόν πρέπει εμείς οι κομμουνιστές να χτυπάμε και όχι τις διαιτησίες κλπ, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξηςευνοώντας το ρόλο των προέδρων των ΠΑΕ, που φασίζοντα στοιχεία τα ευνοούν γιατί αναπαράγοντας τη βια αναπαράγουν το ίδιο το σύστημα.
Τρανταχτό παράδειγμα, όταν ο Βαρδινογιάννης διέλυσε τη ΝΟΠΟ(Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών), δεν το έκανε γιατί ήθελε να τους διώξει, αλλά να τους βάλει πιο βαθιά μέσα στο κόλπο μέσω τωννέων συνδέσμων που φτιάχτηκαν τότε.
Έχεις δίκο σ/φε ανώνυμε σε αυτό
"Το μόνο που ξέχασε να προσθέσει ήταν το ότι ο ΠΑΟ μεταξύ άλλων ήταν και η ομάδα που ως επί τω πλείστον αγκάλιασε και η συντριπτική πλειοψηφία των συντηρητικών ανθρώπων της επαρχίας που βρέθηκαν στην Αθήνα ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο", όπως και για όλα όσα γράφεις παρακάτω, να μην ξεχάσουμε φυσικά και το αείμνηστο "επιστήμονες" που εκτόξευσε ο "βασιλιάς τουρουμπινιού" παλαιός πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Α.Σαλιαρέλης.
Χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, να γίνουμε οι πραγματικοί εσωτερικοί εχθροί των ομάδων μας που δεν ξεκίνησαν ωςΠΑΕ και δεν είναι μόνο ΠΑΕ , αλλά πρώτα και κύρια σωματεία της κάθε γειτονιάς, που όταν ενισχυθούν μπορούν να προσφέρουν χαρά στον ελεύθερο χρόνο και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Χρέος όλων μας είναι να φτιάξουμε και το μέτωπο στον αθλητισμό που δε θα μας στέλνει μόνο στις κερκίδες για να αναμασάμε το κουτόχορτο που μας πλασάρουν, αλλά και μέσω του αθλητισμού, μαζικού λαϊκού και σωματειακού να παλεύουμε ενάντια στους ανεγκέφαλους που δεν είναι οπαδοί ούτε καν των ομάδων πουπρεσβεύουν γιατί δεν αγαπάνε τον αθλητισμό.
Είναι σαφές το μόνο που αγαπάνε είναι το ταξικό, ρατσιστικό σύστημα τους και η βια του νεοφασισμού τους, προϊόν του ιμπεριαλισμού, αυτά για την ώρα και συγνώμη για το χώρο που καταναλώσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Καθόλα εύστοχο και χρήσιμο και πάλι το σχόλιο του συντρόφου radiocollectiva. Χρειάζεται πραγματικά αγώνας προκειμένου να ξανακάνουμε τις ομάδες μας, πυρήνες υγιούς αθλητισμού για όλο τον κόσμο. Οι ρίζες όμως του καπιταλισμού είναι σκληρές και κυρίως βαθειές, κακά τα ψέμματα...

Κόκκινος Γαύρος

Ανώνυμος είπε...

Ναι ναι βαζελακια γαβρακια, μ'αρέσει πολύ σε ένα από τα sites που έχεις για τα βαζελάκια δείχνει ένα από σας να σκοτώνει με όπλο ένα γαβράκι. Όχι οτι δεν έγινε δλδ και από τους 2 σας. Μπράβο συγχ/τήρια, τι άλλο είπες σας μαθαίνουν στην ΚΝΕ; και ο Στάλιν όχι δεν ήταν σφαγέας, ήταν μέγας σφαγέας αλλά όλοι του ΚΚΕ κάτι Πανούσηδες που κάνουν εκπομπές στις Αγγελοπούλου το σταθμό με δεκάδες χιλιάδες € μηνιαίως, κάτι Κανέλληδες που δεν ξέρει πόσα έχει και η "συντρόφισσα" παπαρίγανη που κυκλοφορεί με τη λιμουζίνα και έστειλε την κορούλα της στας αμέρικας να σπυδάσει, μη βάλουμε και τις εταιρείες που έχετε (και γι'αυτό στο φαγοπότι δλδ τα σπάσατε το 90 με το σύριζα) - άραγε τι μισθό δίνετε στους εργάτες σας εκεί; και το μεγαθήριο του Περισσού με τα φιμέ τζάμια μη δεί κανείς πως 100 τρώτε εκεί μέσα και οι υπόλοιποι αδαείς τρέχουν να αφισοκολάνε. Είσαι σε καλό δρόμο για το φαγοπότι συνέχισε θα τα καταφέρεις και αν δεν τακαταφέρεις, θα πας ΝΔ όπως πάμπολλα πρώην μέλη σας βλέπε Ρουσσόπουλο. Δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο

bhoy είπε...

http://pao-ultrass.blogspot.com/

Δυστυχώς κάποιοι πάνε ν' αναβιώσουν κακές καταστάσεις...

Radical Fans United είπε...

http://rfu.blogspot.com/

Δυστυχώς οι φασισμοί στην εποχή μας είναι κάμποσοι και μεταμοντέρνοι...

bhoy είπε...

http://metamatiatougaurou.blogspot.com/2010/09/blog-post_23.html


"Συντηρητικοί,λέει,οι κάτοικοι της Αθήνας"...
εκεί στο ΚΚΕ φαίνεται πως είστε άριστοι στο να κατασκευάζετε πάσης φύσεως εχθρούς,αντιπάλους,ανταγωνιστές.

Να χαίρεστε την τρόικα του οσφπ Γεραμα΄νης-Ρούσσης-Μπογιόπουλος,σίγουρα θα είναι περήφανη για την εξέλιξη της θ7 (ή "λ7")

Ανώνυμος είπε...

www.redsagainsthemachine.gr......Διαβαστε μεσα απο αποκομματα εφημεριδων τι ειδους "αντισταση" εκαναν οι Παναθηναικοι στην κατοχη ! Χαρισμενα χρεη απο Μεταξα, εκδιωξεις αριστερων ποδοσφαιριστων, Κυπελλο Βιτσι μαζι με τον Αρη Θεσσαλονικης, πληθωρα φιλικων με τα SS , ο Κοτζιας (ναζιστης προεδρος του Παναθηναικου) σε φωτογραφια μαζι με τον Χιτλερ , Γκυζη η γειτονια που γεννηθηκαν οι Χιτες, και αλλα πολλα

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Rizobreaker, αξιοτιμη η προσπαθεια σου να αναδειξεις την προσπαθεια αριστερων Παναθηναικων εναντια στον κατακτητη η να φιμωσεις καποιους φασιστες Παναθηναικους που καπηλευονται την ιστορια της ομαδας......προφανως υπαρχει μεριδα αξιολογων Παναθηναικων και αντιστασιακων, αλλα δυστυχως για εσας η ιστορια του Παναθηναικου ειναι συνυφασμενη με τον ολοκληρωτισμο και τη συντηρητικη αστικη ταξη......μιας και η κοντρα Οσφπ Vs Παο ξεκινησε για κοινωνικες προεκτασεις κι οχι αθλητικες , μαντεψε τι πρεσβευαν τα δυο αυτα σωματεια μεχρι τουλαχιστον τις αρχες του 70'.....προφανως ο Παο την αστικη νομενκλατουρα κι ο Ολυμπιακος την εργατικη λαικη ταξη.....νομιζω οτι και στο δημοτικο τα ξερουν αυτα..... Το αντιλαμβανομαι οτι ειναι σκληρο για εναν αριστερο Παναθηναικο να τα αποδεχτει αυτα,αλλα δυστυχως ειναι η αληθεια......Δες τι ομαδα ηταν ο Βενιζελος και τι ομαδα ο Κωνσταντινος, δες επισης ποια ομαδα υποστηριζε ο Ραλλης !Ποια ομαδα ειχε ΝΟΠΟ στις ταξεις της.....Αγαπητε Rizobreaker, οι δεξιοι Παναθηναικοι ηταν πλειοψηφια στις ταξεις των οπαδων σας. Τα τελευταια βεβαια χρονια εχει γινει μια προσπαθεια αντιστροφης του κλιματος κυριως μεσω της Θυρας 13, αν και διακρινω μια προσπαθεια αποτιναξης της ρετσινιας των οσων προανεφερα