24/4/08

Η "ελεύθερη αγορά", πόσο ελεύθερη είναι?

Πόσο ελεύθερη μπορεί να είναι η αγορά στο καπιταλιστικό σύστημα?
Πολύ ελεύθερη, λίγο ελεύθερη ή καθόλου ελεύθερη?
Πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου ελεύθερη, καθώς όπως και να 'χει (ότι κι αν λένε οι ένθερμοι υποστηρικτές της), ο πλούτος παράγεται από την εργασία του λαού! Απλά τον ιδιωποιούνται οι λίγοι! Αυτό είναι και το σημαντικότερο και απλούστερο αποδεικτικό της μη ελευθερίας στην "ελεύθερη αγορά"!
Όταν λοιπόν αυτό που ονομάζουν κάποιοι "ελεύθερη αγορά" και στηρίζεται στην εργασία του λαού, φτάνει λόγω πολλών παραγόντων, όπως η αλαζονεία και η μεγαλομανία των κεφαλαιοκρατών, σε σημείο κατάρρευσης, τότε σπεύδουν να ζητήσουν βοήθεια από το Κράτος, το οποίο μέχρι χτες δεν ήθελαν καν να υπάρχει... Γιατί όπως είναι πολύ γνωστό οι θιασώτες της "ελεύθερης αγοράς" είναι κατά του κοινωνικού Κράτους και επιδιώκουν όλες οι κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες να περνούν σε ιδιωτικά (καπιταλιστικά) χέρια! Όταν λοιπόν αυτοί φτάσουν το σύστημα που οι ίδιοι (και οι πρόγονοι τους) έχουν δημιουργήσει, στα όρια του, τότε ζητάνε τη βοήθεια του Κράτους, που αυτοί έχουν διαλύσει!!

Αλήθεια λοιπόν, υπάρχει "ελεύθερη αγορά"?? Ίσως να υπάρχει... Αλλά είναι "ελεύθερη" μόνο για τους λίγους κεφαλαιοκράτες-καπιταλιστές, που έχουν στην κατοχή τους τα μέσα παραγωγής! Για το λαό αυτή η "ελεύθερη αγορά" ειναι φυλακή!! Άρα το μόνο που μας μένει, είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες!!


* * * * *


ΥΓ: Λόγω των ημερών εύχομαι "Καλή επ-ανάσταση μυαλών"!!

ΥΓ1: Οι παραπάνω σκέψεις δημιουργήθηκαν μετά την ανάγνωση του ενδιαφέροντος άρθρου του Β. Μουλόπουλου, με τίτλο "ο τραπεζικός σοσιαλισμός", στο σημερινό Βήμα.

ΥΓ2: Ρητορικά αναρωτιόταν ο Μπρεχτ: «Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας: αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελεύθερη αγορά είναι η ανάρχη αγορά
όπου το χρήμα κλέβεται από λίγα και μεγάλα μονοπωλιακά χέρια από αυτούς που το παράγανε(π.χ.ακρίβεια,χαμηλοί μισθοί).
Η σχεδιασμένη αγορά θα υπάρχει στον σοσιαλισμό όπου το χρήμα θα πηγαίνει σε εκείνους που το παράξανε ανάλογα με την δουλειά που προσφέρανε.( μισθοί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες,δωρεάν υγεία και παιδεία κ.ά)

Μαίρη είπε...

Η ελεύθερη αγορά είναι όσο ελεύθεροι είμαστε κι εμείς ...

δηλαδή όπως μπορούμε να ταξιδέψουμε όπου θέλουμε στον κόσμο και δεν μας εμποδίζει κανείς έτσι μπορούμε να κάνουμε και ό,τι δουλειά θέλουμε ή επάγγελμα κλπ


Α!!! ξέχασα κάτι ...

λεπτομέρειες βέβαια ...

με 600 ευρά το μήνα άνετα μπορείς να κάνεις όσα ταξίδια θέλεις και να ανοίξεις και επιχειρηση !!

να εγώ ας πούμε είμαι ελεύθερη να πάω Ιταλία που θέλω αλλά θα πρέπει να περιμένω μερικά χρόνια να μαζέψω κανα φράγκο και επίσης θα κάνω μια δικιά μου επιχείρηση όταν πεθάνω και πάω στον Παράδεισο γιατί εδώ πρέπει να περιμένω καιρό

Rizobreaker είπε...

@ xarianara:

Πολύ σωστά! Έτσι ακριβώς!


@ μαίρη:

Πολύ εύστοχο το παράδειγμα σου!! Τι λες, μοιράζουμε τα έξοδα να πάμε μέχρι το Καρπενήσι?? χαχα...