19/12/07

Οι εκλογές στην Κούβα

Την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη ανακοινώθηκαν οι προτάσεις για τις υποψηφιότητες των βουλευτών που θα απαρτίζουν την Κουβανική Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας και των αντιπροσώπων για τα Περιφερειακά Συμβούλια, τους οποίους οι Κουβανοί καλούνται να εκλέξουν στις 20 Γενάρη του 2008, από τα 169 Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας.

Οι αντιπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων του Σαντιάγο ντε Κούμπα και Σεγούντο Φρέντε ενέκριναν τις υποψηφιότητες του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ραούλ Κάστρο και του βετεράνου της Επανάστασης Χουάν Αλμέιντα, για την Κουβανική Εθνοσυνέλευση.

Γενικά, 614 υποψήφιοι προτείνονται για το βουλευτικό αξίωμα και 1.201 για τα Περιφερειακά Συμβούλια, οι οποίοι επιλέχθηκαν σε σύνολο 55.000 υποψηφίων.

55.000 υποψήφιοι!!
Αναρωτιέμαι, ποιο "δημοκρατικό κόμμα" στην Ελλαδάρα μας είχε τόσους υποψήφιους??


Λίγα λόγια για το εκλογικό σύστημα της Κούβας:

Το εκλογικό σύστημα της Κούβας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλου του λαού και τη σωστή και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών.

Μια από τις κύριες ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος της Κούβας είναι πως οι υποψήφιοι σε κάθε επίπεδο - δημοτικό, περιφερειακό και γενικό - δεν ορίζονται από πολιτικά κόμματα, όπως γίνεται παραδοσιακά στην πλειοψηφία άλλων χωρών. Ο κάθε πολίτης, ηλικίας 16 χρόνων και πάνω, έχει το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους. Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται είτε απευθείας είτε μέσω αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ή ινστιτούτα, στα οποία μπορεί ο καθένας να εγγραφεί εθελοντικά. Αυτή η διαδικασία είναι ένα παράδειγμα της συμμετοχής των πολιτών, που βασίζεται στην ισότητα των δικαιωμάτων (να τα βλέπουν μερικοί μερικοί που μιλάνε για συμμετοχικές διαδικασίες και κοινωνίες πολιτών και κατηγορούν την Κούβα ως δικτατορία).

Η λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος βασίζεται, στην εγγύηση της αυστηρά πραγματοποίησης των αρχών αυτών, ώστε να είναι σίγουρος ο λαός πως οι προτάσεις του και η διεξαγωγή των εκλογών θα είναι σωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν έχει αντιγραφτεί ή εισαχθεί από κάπου αλλού. Έχει συζητηθεί και εγκριθεί σε πολλές χιλιάδες συζητήσεις που έγιναν σε τόπους δουλιάς, σχολεία και γειτονιές, ενέργεια που αποτέλεσε ένα εθνικό δημοψήφισμα. Έτσι, το σύστημα αυτό επιλέχθηκε δημοκρατικά από τους ίδιους τους πολίτες της Κούβας και μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να το τροποποιήσουν ή να το καλυτερέψουν.

Στην Κούβα υπάρχουν δύο τύποι εκλογών για τις συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας. Οι "μερικές εκλογές" διεξάγονται κάθε δυόμισι χρόνια, ώστε να επιλεγούν οι αντιπρόσωποι που θα συμμετέχουν στα 169 δημοτικά συμβούλια. Οι "γενικές εκλογές" διεξάγονται κάθε 5 χρόνια, ώστε να εκλεγούν τα μέλη των συμβουλίων σε 14 περιφέρειες και οι βουλευτές για το Εθνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Εξουσίας, (όμοιο με τη δική μας Βουλή) και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κούβας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δικτατορίες! Τι να πεις? Δεν βλέπουν καθόλου τις καπιταλιστικές δημοκρατίες να μαθαίνουν, οι αγριάνθρωποι!? :-)

ILIAS είπε...

Πολύ ενδιαφέρον post, δεν είχα ιδέα πόσο αντιπροσωπευτική είναι η διαδικασία των εκλογών στην Κούβα.
Να τα βλέπουν εδώ που κυβερνά το 30% (βάλε αποχή).
Απλά φίλε rizobreaker με προβληματίζει το γεγονός οτι σε κάποια παραθεριστικά σημεία της Κούβας, αλλά και στη ίδια την Αβάνα έχουν διεισδύσει αμερικάνικοι τουριστικοί όμιλοι με υπερπολυτελή ξενοδοχεία κ.λ.π. Αυτό γιατί έγινε δεν καταλαβαίνω.
Όπως επίσης και το guandanamo αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται σε κουβανικό έδαφος. Ίσως να πρέπει να ψάξω στο net να βρώ απαντήσεις, εκτός αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση για ένα γρήγορο σχόλιο. Ευχαριστώ σύντροφε,
Αν δεν έχεις δεί το blog μου τελευταία, ίσως εκπλαγείς ευχάριστα όταν δεις τις νέες αναρτήσεις.
Νά'σαι πάντα καλά

aliatas είπε...

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, που πασχίζουν για την... «Ελευθερία» στην Κούβα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και η διάθεση από τις δημόσιες βιβλιοθήκες ενός βιβλίου μόλις 32 σελίδων, που στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν ταξιδιωτικό οδηγό, με τίτλο «Μια επίσκεψη στην Κούβα»! Αυτή είναι η χώρα, οι ΗΠΑ, που το «ελεύθερο» καθεστώς της απαγορεύει ακόμα και βιβλία... γεωγραφικού χαρακτήρα, η οποία πασχίζει για την... «απελευθέρωση» των Κουβανών.

Επίσης, σε έκθεσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ομολόγησε ότι στη χώρα της «ελευθερίας», κάθε βδομάδα που περνάει προστίθενται και 1.000(!) νέοι κρατούμενοι στις αμερικάνικες φυλακές. Πρόκειται, προφανώς, για το μοντέλο «ελευθερίας» που θέλουν να εξαγάγουν οι Αμερικάνοι στην Κούβα...

Ανώνυμος είπε...

ektoras, η Κούβα αναγκάστηκε να κάνει άνοιγμα σε έναν βαθμό στην οικονομία της αγοράς, γιατί με το εμπάργκο έχει ζημιωθεί πάρα πολύ. Αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι αναγκαίο κακό και ξέρουν ότι κρύβει κινδύνους, αλλά δεν μπορούν να βρουν άλλο τρόπο για να αποφύγουν κάποιες σημαντικές ελλείψεις. Πάντως, από όταν έγιναν οι αλλαγές σε Βενεζουέλα και Βολιβία κυρίως, δευτερευόντως στην Βραζιλία, έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, σχετικά πάντα.
Το Guantanamo οι Αμερικάνοι το είχαν από την εποχή του Batista. Υποτίθεται ότι πληρώνουν ενοίκιο για την βάση. Οι Κουβανοί μετά την πτώση του Μπατίστα θεωρούν το έδαφος υπό κατοχή και δεν δέχονται ενοίκιο. (μη μου πεις όμως ότι είναι εύκολο να κηρύξουν πόλεμο ενάντια στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση της περιοχής :)))

Rizobreaker είπε...

@ rocean:
Εμμ δε βλέπουν φίλε rocean, δε βλέπουν!! ;-)

@ ektoras:
Φίλε Έκτορα σου απάντησε ο ερυθρός! Με πρόλαβες όσον αφορά το Γκουαντάναμο, όπως μπορείς να δεις έβαλα ένα γκάλοπ για αυτό το θέμα!

Rizobreaker είπε...

@ aliatas:
Αυτό θα πει "εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια"!!!
Τι να πει κανείς για τον κομπλεξισμό των Αμερικάνων...

Rizobreaker είπε...

@ ερυθρός:
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου!

Περιμένω τις επιλογές σας και στο γκάλοπ!

ILIAS είπε...

Οκ καλύφθηκα, ψήφισα και στο galop φυσικά την σωστή απάντηση. Πάντως θα γίνω λίγο σκληρός. Ας ΜΗ μαλακ..οταν η USSR να ήταν τώρα η Κούβα οκ. Γ/ω τον καπιταλισμό.
Παραδείγματα όπως της Κούβας - αν και σε λιγότερο βαθμό αλλά ιδιαίτερα της USSR μου δείχνουν πως δυστυχώς η καλύτερη ιδεολογία - πολιτικό σύστημα στον κόσμο, ο κομμουνισμός είναι ανεφάρμοστα από ατελή όντα όπως ο άνθρωπος. Το έχω ξαναπεί αυτό. Ίσως σε 100? 200? δεν ξέρω πόσα χρόνια - αν δεν έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη και υπάρχουμε ακόμη και εξευγενιστεί το είδος μας τότε να το ξανασκεφτούν οι ηγέτες του κράτους Γή. Ίσως επιστημονικής φαντασίας και ανθρωπολογική η άποψή μου, αλλά αυτή είναι. Προσωπικά εφαρμόζω τον δικό μου αναρχικό κομμουνισμό όσο μπορώ να το κάνω μέσα στο κωλοσύστημα που ζούμε

Καλό απόγευμα Ερυθρέ και rizobreaker και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Συμφωνείτε με τα KCUF που έβαλα στο blog μου? Τ/Υ

ανεστης είπε...

Αν και διαφωνώ σε κάποια πράγματα απο όσα λες (ήμουν εκεί πριν 3 χρόνια και έμεινα αρκετά), πρέπει να αναγνωρίσω οτι η Κούβα αδικείται στην κριτική που δέχεται (δικτατορική διακυβέρνηση κλπ).
Όποιος μιλάει δεν ξέρει τι είναι να δέχεσαι αυτό το μαλακισμένο πόλεμο απο τις ΗΠΑ, τον οικονομικό αποκλεισμό την ώρα που άλλοι στυγεροί δικτάτορες χρηματοδοτούνται απίστευτα.
Την καλησπέρα μου.

αριστερό εξτρέμ είπε...

Οφείλω να ομολογήσω ότι παρ'ολίγο να βγάλω από τον οπλοβαστό το καλάσνικοφ και να ψηφίσω το «μόνη λύση είναι ο πόλεμος» αλλά αυτό είναι σχεδόν νομοτέλεια. Όσο ελκυστικό γίνεται το κουβανέζικο μοντέλο λαϊκής εξουσίας, τόσο το ενδεχόμενο πολέμου θα γίνεται βέβαιο.

Rizobreaker είπε...

@ ektoras:
Το τι έκανε τότε η Σοβιετική Ένωση σε σχέση με την Κούβα είναι ολόκληρη ιστορία! Ίσως κάποια στιγμή να το αναλύσω...

@ ανέστης:
Κάθε άποψη είναι σεβαστή, πόσο μάλλον η δική σου, εφόσον έχεις ζήσει την κατάσταση στην Κούβα εκ των έσω! Περιμένω κάποιο κείμενο σου για αυτό το θέμα...

Rizobreaker είπε...

@ αριστερό εξτρέμ:
Δυστυχώς νομίζω ότι κατά βάθος έχεις δίκιο! Και λέω δυστυχώς γιατί ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα αφήσει στο ηρωικό νησί τεράστιες πληγές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του (ελπίζουμε θετικό για την Κούβα)!

Ανώνυμος είπε...

Όλους σας μα όλους σας έχει βαρέσει... στο κεφάλι. ξυπνάτε ρε ε ε.
όλος ο κόσμος ξύπνησε εκτός από το ΚΚΕ, το ΚΚ "Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και το αντίστοιχο της Κούβας.

Rizobreaker είπε...

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου φίλε σαλπιγκτή, αλλά θα σε συμβούλευα να ξυπνήσεις εσύ! Εγώ έχω μια χαρά ξυπνητήρι!!

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια....

Unknown είπε...

Ο "βαθυς" κομμουνισμος, πραγματι προϋποθέτει εξελιγμένους ανθρωπους, αποκομμένους απο αγκυλώσεις, εμμονες, εξαρτησεις απο αιώνων ιδεαλιστικοσυναισθηματικοφοβικες πρακτικες και αντιλήψεις, βαθειά ριζωμένες στους ανθρώπους, τοσες χιλιάδες χρόνια που αποτελουν μια καθημερινότητα και συστημα αξιών της "εξέλιξής" μας, η οποια και ενισχύεται απο μεγαλες ομαδες, οι οποιες εχουν άμεσο συμφέρον να μείνει έτσι.
Ο ίδιος ο Φιδέλ, δεν ξεκινησε ως κομμουνιστης, έγινε στην πορεία και έθεσε την Κουβα στο κομ. στρατοπεδο μετα το εμπάργκο.
Η εφαρμογη του, σκονταφτει στην άρνηση του κόσμου να αναλάβει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δραση και επαγρυπνηση, καθως και την "ενηληκίωσή" του, εμμένοντας στο "βόλεμα" του άλλοι να αποφασιζουν και να ενεργούν αντί των ίδιων.
Αυτα, για την εξήγηση των δυσκολιων και του παλιμπεδισμου που παρατηρειται στα σοσιαλιστικα κρατη και χρησιμοποιείται ως επιχειρημα εναντιον του σοσιαλισμου.
Ειναι απαραιτητο λοιπόν, πρακτικά, να υπαρχουν "περιορισμοι" στις "ελευθεριες" που ειναι εθισμενοι οι δυτικοκοιτούντες.
Να λέμε τα πραγματα 'οπως ειναι:
ΝΑΙ, υπαρχουν περιορισμοι στις ελευθεριες στα σοσιαλιστικα κρατη.
Να κρινει ομως ο κοσμος, τον "στόχο" του καθένα.
Αυτο το επιχειρημα βέβαια, μπορει να το χρησιμοποιησουν και δικτάτορες.
Ε, εδω ισχυει αυτο που ειπα πιο πάνω.
Θα έπρεπε ο καθενας, να αναλάβει την ευθύνη του να ΜΠΟΡΕΙ να διακρινει και να αποφσιζει ΤΙ ειναι καλο και προοδευτικο και τι ΟΧΙ, αντι να καταφευγει στην ευκολία της "γενικης ελευθεριάζουσας", ως θέσφατο.
Πρωσοπικα, κρίνω οτι όντως, ειναι νωρις ακόμη, ο κοσμος στρεφεται στα αριστερά, μόνον οταν φθασει σε σημειο απελπισίας και ευκολα "επανακάμπτει", μόλις φύγει απο αυτην την κατασταση και οραματιζεται την επικράτηση του ego, έναντι της κοινης προόδου, που διαφημίζει και τονωνει ο καπιταλισμος και τα παρακλάδια του, αυτο δειχνουν τα πεπραγμένα.
Αλλοι, εκλαμβανουν την αριστερα, σαν μεσο "εκδίκησης" εναντίον των "προνομιούχων", σε περιοδους που τους ζητάνε πισω τα ξεροκόμματα που τους εχουν δωσει.
G.J.P. Culoze