27/10/07

28 Οκτώβρη 1940 - 28 Οκτώβρη 1946!

28 Οκτώβρη 1940
Η 28η του Οκτώβρη είναι γνωστή ως επέτειος της ένοπλης αντίστασης και της θυσίας που επέδειξε ο ελληνικός λαός, ορθώνοντας το ανάστημά του για να υπερασπίσει την πατρίδα από την ιμπεριαλιστική εισβολή του ιταλικού φασισμού στα 1940 και ενώ μαινόταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

28 Οκτώβρη 1946
Όμως η 28η του Οκτώβρη, είναι διπλή επέτειος!! Γιατί την ίδια ημερομηνία, το 1946, ιδρύθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)!!
Επικεφαλής του ΔΣΕ ήταν το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, όπως και στη λαϊκο-απελευθερωτική πάλη ενάντια στους Γερμανούς ιμπεριαλιστές κατακτητές το 1941.


Τότε που οι κομμουνιστές ήταν κυνηγημένοι, εξόριστοι, βασανισμένοι και παρόλα αυτά έδωσαν τα πάντα στην υπεράσπιση της πατρίδας, ήρθαν οι "Άγγλοι σωτήρες", να πάρουν ότι δεν πήραν οι Γερμανοί!
Τότε, λοιπόν, που οι Έλληνες ομόλογοι τους, που επί Γερμανικής Κατοχής ήταν δοσίλογοι, χίτες και ταγματασφαλίτες, ήταν έτοιμοι να παραδώσουν τα αιματοβαμμένα χώματα της Ελλάδας, λες και τους ανήκαν, κάποιοι δεν παραδόθηκαν!!

Το ζήτημα της εξουσίας ήταν άλλωστε ανοιχτό, παρά την ήττα του κινήματος το Δεκέμβρη του 1944 και τον απαράδεχτο συμβιβασμό με τη συμφωνία της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Έτσι παρά το όργιο τρομοκρατίας που επέβαλλαν οι Άγγλοι και τα εν Ελλάδι τσιράκια τους, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, χρησιμοποιώντας τις ένοπλες οργανώσεις πρώην συνεργατών των Γερμανών και άλλες ένοπλες συμμορίες, οι αγωνιστές της λαϊκο-απελευθερωτικής πάλης και της Εθνικής Αντίστασης, άρχισαν να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Έτσι συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες για να αντιμετωπίσουν τη δολοφονική - εγκληματική δράση των μοναρχο-φασιστικών συμμοριών.
Το καλοκαίρι του 1946 γίνονται προσπάθειες για την ενοποίηση της δράσης των αντάρτικων ομάδων. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, αφού η ένοπλη τρομοκρατία του αστικού καθεστώτος εντεινόταν ως το μόνο μέσο για τη διατήρηση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 26-28 του Οκτώβρη και αποφασίστηκε η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, ενώ στις 28 του Οκτώβρη του 1946 εκδόθηκε και η υπ' αριθμόν 1 διαταγή για τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου των ανταρτών!! Η 28η Οκτώβρη του 1946 λοιπόν, είναι η μέρα ίδρυσης του ΔΣΕ!


Η επέτειος λοιπόν, έχει διπλό νόημα και χαρακτήρα!
67 χρόνια από το ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού στο φασισμό και την ηρωική αντίσταση των προγόνων μας!
61 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη συνέχιση του αγώνα για ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: