5/1/12

Τυχαίο; Δε νομίζω!

Με αφορμή τη χτεσινοβραδυνή επανάληψη εκπομπής του ΣΚΑΙ που αφορούσε τον "κομμουνισμό στη Ρουμανία" επί Τσαουσέσκου, καταθέτω ορισμένες απόψεις μου.

Καταρχήν, είμαι κάθετα αντίθετος με κάθε μορφή πρωσοπολατρείας που αναπτύχθηκε στα πρώην ή και νυν σοσιαλιστικά κράτη. Είμαι κάθετα αντίθετος με μαυσωλεία και "προσκυνήματα" στις σωρούς νεκρών "ηγετών" (είτε Λένιν και Στάλιν είτε Μάο Τσε Τουγκ και Κιμ Γιογκ Ιλ κτλ). Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν καμία μα καμία επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία και παραπέμπουν μάλλον σε θρησκευτική και φαραωνική "λογική".

Επίσης, είμαι αντίθετος με κάθε μορφή καταπίεσης, πχ μειωμένες ατομικές ελευθερίες, λογοκρισία, συκοφάντηση των ατόμων με αντίθετη ή κριτική άποψη, βασανιστήρια κτλ, που αναπτύχθηκε αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο. Το να προσπαθεί ένα σοσιαλιστικό κράτος να "κολλήσει" τη φήμη τρελού σε έναν άνθρωπο, στέλνοντάς τον στο ψυχιατρείο, επειδή απλά έστειλε πχ ένα γράμμα στο Κόμμα με κάποιες παρατηρήσεις, δε νομίζω ότι έχει καμία σχέση με την κομμουνιστική ιδεολογία. Όπως δε νομίζω ότι ένας τέτοιος άνθρωπος είναι "εχθρός της εργατικής τάξης".
Αυτή είναι μια αλήθεια που δε χωράει αμφισβήτηση και όσοι θέλουν πράγματι ένα σοσιαλιστικό μέλλον και παλεύουν γι' αυτό, πρέπει να παραδεχτούν αυτή την πικρή αλήθεια με το ίδιο θάρρος που υπερασπίζονται τις κατακτήσεις των σοσιαλιστικών κρατών!

Όμως, αγαπητοί φίλοι, καλά όλα αυτά, αλλά κάτι δε μου κολλάει στο τέλος!
Μήπως οι "επαναστάτες" και "υπερασπιστές της δημοκρατίας" δεν ήταν αυτοί που συνέλαβαν, δίκασαν (με δίκη παρωδία) και τελικά δολοφόνησαν εν ψυχρώ το ζεύγος Τσαουσέσκου;

Ας δούμε μερικά ακόμα παραδείγματα πιο πρόσφατα και εκτός σοσιαλισμού:

Μήπως παρόμοιοι "επαναστάτες" (μαζί με την ταπεινή βοήθεια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βέβαια) δεν έκαναν το ίδιο με τον Μιλόσεβιτς;

Μήπως παρόμοιοι "επαναστάτες" (μαζί με την ταπεινή βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βέβαια) δεν έκαναν το ίδιο με τον Σαντάμ Χουσείν;

Μήπως παρόμοιοι "επαναστάτες" (μαζί με την ταπεινή βοήθεια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βέβαια) δεν έκαναν το ίδιο με τον Καντάφι;

Μήπως τελικά όλοι αυτοί οι "επαναστάτες" δεν είχαν ή δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από τους "δικτάτορες" που δολοφόνησαν; Μήπως τελικά όλοι αυτοί οι "επαναστάτες" δεν είναι και τόσο υπέρμαχοι της δημοκρατίας όσο θέλουν να φαίνονται; Μήπως τελικά όλοι αυτοί οι "επαναστάτες" γίνονται ίδιοι με τους "δικτάτορες" ώστε απλά να αλλάξει χέρια η εξουσία; Ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί...

Ας επανέλθω όμως, κλείνοντας, στο θέμα των σοσιαλιστικών κρατών, στα θετικά και αρνητικά τους.

Ας δεχτούμε ότι τα σοσιαλιστικά κράτη ήταν ένα "άσχημο" δημιούργημα. Ας δεχτούμε ότι οι "επαναστάτες" που ανέτρεψαν τα σοσιαλιστικά κράτη και έφεραν τη "δημοκρατία" έκαναν καλά! Γιατί στις "δημοκρατίες" αυτές, όλοι οι άνθρωποι που ήταν μέλη των ΚΚ των πρώην σοσιαλιστικών κρατών ήταν σα να μην υπήρχαν; Γιατί στις "δημοκρατίες" αυτές όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν και δεν έχουν μέχρι σήμερα ούτε πολιτικά ούτε άλλα δικαιώματα (ειδικά στις χώρες της Βαλτικής); Γιατί στη σημερινή "δημοκρατική" Γερμανία, οι Ανατολικογερμανοί δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν στην εργασία;

Είναι τυχαίο το ότι σε έρευνες που έγιναν σε όλα τα κράτη της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Σκόπια) οι πολίτες όλων αυτών των κρατών δηλώνουν ότι η ζωή ήταν καλύτερη πριν τη διάλυση της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας (μάλιστα έχει παρουσιάσει και η ΕΤ3 εκπομπή με σχετικές ερωτήσεις σε κατοίκους);
Είναι τυχαίο το ότι σε έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, οι κάτοικοι κατά πλειοψηφία λένε ότι η ζωή εκεί ήταν καλύτερη πριν την πτώση του Τείχους;
Και τέλος, είναι τυχαίο, το ότι σε έρευνες που έχουν γίνει στη Ρωσία, πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών δηλώνει ότι ήταν λάθος η διάλυση της ΕΣΣΔ και ότι η ζωή εκεί ήταν καλύτερη πριν τη διάλυση;

...Τυχαίο; Δε νομίζω!!

9 σχόλια:

faros είπε...

Προσυπογράφω τα περισσότερα από όσα γράφεις και κυρίως το πνεύμα του άρθρου...

Θα μου επιτρέψει όμως μια μικρή παρατηρησούλα !

Λες (αν κατάλαβα καλά) να μην τιμάμε τη μνήμη π.χ. του Λένιν, του Στάλιν κλπ.
Δηλαδή ;
Να μην τιμάμε τον Κολοκοτρώνη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Άρη Βελουχιώτη, τον Τσε Γκεβάρα κλπ.;

Το θέμα της προσωπολατρείας, θέμα για μας λυμένο εδώ και πολλά χρόνια, το θεωρώ ως προπαγάνδα των αστών - λες και αυτοί δεν κάνουν κάτι παρόμοιο π.χ. δες βουνό στις ΕΠΑ.

Εμείς όταν τιμάμε τους Πρωτοπόρους Εργάτες, δεν το κάνουμε από προσωπολατρεία αλλά για να παραδειγματιζόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι (βλέποντας τις αρετές και τα προτερήματα, αλλά και τα λάθη), να φτιάξουμε μια καλύτερη και σωστότερη Κοινωνία.

Γεια χαρά, Καλή Χρονιά !

Rizobreaker είπε...

Όχι Φάρε, μάλλον δεν κατάλαβες καλά!

Δεν αναφέρομαι στην τιμή στο πρόσωπο ενός ηγέτη, πχ του Λένιν ή του Τσε!
Αναφέρομαι στα χριστιανικού και θρησκευτικού γενικά τύπου "προσκυνήματα" λες κι είμαστε μουσουλμάνοι που πάμε στη Μέκκα για προσκύνημα ή χριστιανοί που πάμε σε μια εκλησία, αλλά και στη δημιουργία μαυσωλείων λες κι είναι Φαραώ κτλ!

Μη συγχέεις την προσωπολατρεία με την τιμή στο πρόσωπο ενός "πρωτοπόρου εργάτη"! Άλλωστε δε νομίζω ότι ο Στάλιν ή ο Μάο ήταν "πρωτοπόροι εργάτες", αλλά ηγέτες των ΚΚ!
Πρωτοπόρος εργάτης ήταν για παράδειγμα ο Σταχάνοφ αλλά δεν προσκύνησε κανείς το νεκρό κουφάρι του!!!

Η πρωσοπολατρεία δεν έχει θέση μέσα στην κομμουνιστική ιδεολογία και σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται σοσιαλιστικό! Και δε θα έπρεπε να προσπαθούμε να τη δικαιολογήσουμε!

Το επιχείρημα σου για την προπαγάνδα των αστών δεν κολλάει γιατί εγώ δεν ανέφερα τίποτα για αυτούς! Εγώ κρίνω με βάση τη δική μου ιδεολογία και όχι με βάση την προπαγάνδα των αστών!

Καλή χρονιά!

Gekoudi είπε...

Rizobreaker, συμφωνώ με όλα εκτός του ΣΚΑΪ που δεν μπορώ πάνω από 5 λεπτά να παρακολουθήσω. Κάθε βράδυ, κάθε λίγο βάζει ντοκυμαντέρ αντιδραστικά. Άσε τα φίδια και την περιβαλλοντική υποκρισία.

ΥΓ: Άφησα ένα σχόλιο και στην προηγούμενη αξιόλογη επίκαιρη ανάρτησή σας.

Γιώργος Γκέκας, χαιρετούρες.

Rizobreaker είπε...

Δε θα διαφωνήσω επί της απόψεως περί ΣΚΑΙ αφού κι εγώ πιστεύω το ίδιο.
Όμως, το σημαντικό είναι ποιο ΜΜΕ παρουσιάζει μια πικρή αλήθεια ή αυτή η πικρή αλήθεια αυτή καθεαυτή?
Ας μην κοιτάμε το γιατί και με ποια οπτική παρουσιάζει την αλήθεια ένας αντιδραστικός σταθμός, αλλά την ουσία της αλήθειας αυτής καθεαυτής!

Ανώνυμος είπε...

Τότε γιατί έφτιαχαν τείχη και παραπετάσματα αφού ήταν τέτοιος παράδεισος;

Ανώνυμος είπε...

Για να μην μπορεί να μπει κανείς στον παράδεισό τους, γι' αυτό...

Heliotypon είπε...

Δυστυχώς οι "δημοκρατίες" των (τέως και ολίγων νυν) κομμουνιστικών χωρών μόνο δημοκρατίες δεν ήταν/είναι. Δημοκρατία θα πει ο λαός κρατεί. Δηλαδή εξουσιάζει. Πότε συνέβη αυτό σ' αυτές τις "δημοκρατίες"; Το ότι υπάρχουν και πάρα πολλές "δημοκρατίες" δυτικού τύπου δεν αθωώνει τους καταχραστές της εξουσίας που το έπαιζαν φανατικοί κομμουνιστές μέχρι τη μεταπολίτευση, για να μεταβληθούν σε φανατικούς φιλοαμερικάνους ή μέλη μιας μαφίας αμέσως μετά!

Ας το συνειδητοποιήσουμε: σοσιαλισμός χωρίς παιδεία δεν πρόκειται να επιτευχθεί κι όσοι το υποστηρίζουν, ή δεν έχουν καταλάβει τι έγινε μεταξύ 1918 και 1989, ή έχουν συμφέροντα να το υποστηρίζουν. Το ιδανικό των Marx και Engels δεν φαίνεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί από τις (και για τις) άξεστες μάζες οποιασδήποτε χώρας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τη βία, παρά μόνο με ελεύθερη βούληση πολιτών με προηγμένη παιδεία και πολιτική συνείδηση. Το ότι οι εκτελεστές Τσαουσέσκο ήταν το ίδιο κακοί με το θύμα τους δεν ακυρώνει την (κακή) ποιότητα του δικτάτορα. 'Οπως και οι εκτελέσεις Σαντάμ Χουσεΐν και Γκαντάφι δεν κάνουν τους εκτελεσθέντες δημοκράτες. Το ίδιο κακοί ήσαν θύτες και θύματα, με τους λαούς να πληρώνουν το ακριβό αντίτιμο της "επανάστασης". Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει τέλειο πολίτευμα, αλλά μερικές χώρες έχουν πλησιάσει κάπως περισσότερο σ' αυτό, λόγω καλλίτερης παιδείας, χωρίς να έχουν εκλείψει τα συμπτώματα κακής πολιτείας και σ' αυτές.

Η σύγκριση ποιότητας ζωής μεταξύ των τέως "σοσιαλιστικών" καθεστώτων και των σημερινών κοινοβουλευτικών δικτατοριών της ανατολικής Ευρώπης μάλον δεν θα δώσει αποτέλεσμα, μιά και οι λαοί την ίδια μίζερη ζωή ζούν τώρα όπως και τότε. 'Ισως να έχει αλλάξει κάπως το καθεστώς ανελευθερίας και κομματικής τρομοκρατίας, αν και δεν είμαι βέβαιος και γι' αυτό, μιά και οι μαφίες (τέως κομμουνιστές όλοι τους!) είναι οι σημερινοί ουσιαστικοί δικτάτορες!

Heliotypon είπε...

"Ιδανικό" δεν υπάρχει στη ζωή, αλλά μόνο στους εγκεφάλους των ρομαντικών. Στο τέλος θέμα επιλογής είναι, αλλά κι εκεί μπαίνουν τα προσωπικά κριτήρια που κάνουν τις απόλυτες κρίσεις ουτοπία! Αυτά όλα που γράφεις τα έχω ακούσει κι εγώ από κάποοιους, όπως έχω ακούσει και τα ακριβώς αντίθετα. 'Αντε βρες άκρη!

Ελιζα είπε...

Εγώ θα σχολιάσω τα εξής. Όσο κι αν μας αηδιάζουν τα αστικά κανάλια των καπιταλιστών ιδιοκτητών (σκαι, μεγκα, αντ1 κλπ), εμας τους κομμουνιστές μας δίνουν την δυνατότητα να ξετρυπώνουμε την αλήθεια προβλέποντας, βασιζόμενοι στην επιστημονική κοσμοθεωρία μας και τις νομοτέλειες της, και προειδοποιώντας τον λαό για το τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Με οπορτουνιστές και αντικομουνιστές τύπου Heliotypon δεν αξίζει να αναφερθώ, διότι η ίδια η εξέλιξη θα με δικαιώσει και φυσικά θα αφήσει αυτούς με ανοιχτό στόμα.

Λοιπόν, αν κάποιος θέλει να εμπιστεύεται τους ιδεαλιστές φιλόσοφους, τους μεταφυσικούς, τους παπάδες και διάφορους αλλους σάπιους ιδεολόγους, εγώ λοιπόν επιλέγω να εμπιστευτώ την αποδεδειγμένα επιστημονικά ιδεολογία του Marx-Engels-Lenin, η οποία είναι η πιο σύγχρονη και τελειοποιημένη κοσμοθεωρία και ιδεολογία για την κοινωνία και την φύση, για τον άνθρωπο και την συνειδησή του, για τις κοινωνικές και ιστορικές νομοτέλειες που υπάρχουν είτε το θέλουμε έιτε όχι.

Λαπαδιασμένοι και σάπιοι "ενωμένοι"¨αριστεροί οπορτουνιστές, ρεφορμιστές κλπ, όπως αηδίαζε πριν 100 χρόνια με σας ο Λένιν, έτσι αηδιάζω κι εγώ που υπάρχετε και που προσπαθείτε να τραβήξετε την κοινωνία προς τα πίσω! Ε λοιπόν δεν θα τα καταφέρετε αυτή τη φορά.

Η πείρα των επιτευγμάτων, αλλά και των σφαλμάτων των σοσιαλιστικών χωρών και των ΚΚ τους, θα μας οδηγήσει εκ νέου σε μία νέα προσπάθεια η οποία όμως θα κρατήσει, όχι για 70 χρόνια, αλλά για 700! Και που ξέρεις! Η Κοινωνία βρίσκεται σε αδιάκοπη εξέλιξη! Μετά την κομμουνιστική κοινωνία, θα δημιουργηθεί άλλο σύστημα, αλλά πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες των λαών! Και σίγουρα, τις ανάγκες αυτές δεν μπορεί να τις καλύψει στο απειροελάχιστο ο σάπιος καπιταλισμός, όμως ο σοσιαλισμός μπορεί!!!!

Και κάθε κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έχει αντικαταστήσει άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το κατάφερε πάντα με τη βία. Η βία ως μέσο για την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη, δεν είναι κάτι που ανακάλυψαν οι κομμουνιστές και προωθούν, δεν είμαστε υπέρ της βίας. Η ίδια η ιστορία το επιβάλει. Και όποιος δεν παραδέχεται την επαναστατική βία ως μέσο για την κατάληψη της εξουσίας, απλά γλείφει τα παπάρια των κεφαλαιοκρατών! Αυτοί με τη βία μας επιβάλουν τους νόμους τους, κι εμείς η περίφανη εργατική τάξη θα επιβάλουμε με τη βία την εξουσία μας! Για να φέρουμε πραγματική Ειρήνη και Δημοκρατία στην ανθρωπότητα πρέπει να πολεμίσουμε ταξικά ενωμένοι, ενάντια στον πραγματικό εχθρό. Ενάντια στα παράσιτα που ζουν εις βάρος μας...

Τιμή και δόξα σε όλους όσους πολέμισαν ενάντια στον ταξικό εχθρό!

Τιμή και δόξα στους επαναστάτες μπολσεβίκους και στον σοβιετικό λαό!

Τιμή και δόξα στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος!