27/9/09

...δείχνει το δρόμο!

Καθότι το προηγούμενο ποστ μου, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, είτε στα σχόλια του συγκεκριμένου μου κειμένου, είτε και σε άλλα blogs, είπα να απαντήσω κι εγώ με τη σειρά μου, στους Φύσσες και στις Τριανταφύλλου, αυτού του τόπου. Μόνο που δε θα απαντήσω με δικά μου λόγια, αλλά με τα λόγια ενός πρώην Πασόκου, του οποίου η άποψη έχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τα περί της "αριστεράς" του κου Φύσσα και της κας Σώτης! Ακριβώς επειδή είναι πρώην Πασόκος...

Ο Γρηγόρης Παπαδάκης-Βίγλης, λοιπόν, πρώην γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Θεσσαλονίκης, και πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, με δήλωση του στο σημερινό Ριζοσπάστη, εκφράζει την άποψη, ότι η υπερψήφιση του ΚΚΕ είναι η μόνη λύση:

"Ψηφίζουμε ΚΚΕ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είναι το μόνο κόμμα που η πολιτική και οι προβλέψεις του επαληθεύονται. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν έλειψε από κανένα δίκαιο αγώνα του λαού μας. ΚΚΕ ισχυρό σημαίνει δυνατός λαός, γιατί θα αποκτήσει μεγαλύτερα φτερά η οργάνωση των εργαζομένων. Είναι το μόνο κόμμα που δείχνει το δρόμο για το πώς θα χτυπηθεί η ανερ­γία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εμπορευμα­τοποίηση της υγείας, της πατρίδας, η κοινωνική ασφάλεια. Δαγκωτό ΚΚΕ, δεν έχουμε άλλη επιλογή."

Τι λέτε κύριε Φύσσα? Είναι σταλινικός κι αυτός ο άνθρωπος? Ξύλινος ο λόγος του? Παλαιολιθικός? Τι από όλα θα βρείτε να του προσάψετε?

16 σχόλια:

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

ΟΥΑΟΥ!!!!!! ουαου!!!!ουαου!!
Rizobreaker honey απλα αφιερωσες με το ποστ! φιλια!!

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια αξία έχει και η δήλωση της Βίκυ Αράπης - Καραγιάννη, πρώην ΔΗΚΚΙ, που με δυο λόγια ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!

" Στηρίζω τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και συντάσσομαι στους αγώνες των απλών λαϊκών αγωνιστών για καλύτερες μέρες".

Καταλάβατε ρεεεεε.
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ !

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες του στο ΚΚΕ γιατι σαμποτάροντας κάθε σκέψη για ενότητα της αριστεράς εξασφαλίζει την απερίσπαστη άνοδό του στην εξουσία. όσο για το λαό που επαγγέλεστε ποιος τον ......; η ιδεολογία σας να είναι καλά και ας καεί το σύμπαν.
ευχαριστώ ο Δικοματισμός

Ανώνυμος είπε...

Σωστά ο δικομματισμός ήθελε 12 ηγέτες!!! Οι 11 δεν ειναι αρκετοί για να πέσει. Αυτή η ενότητα μ αρέσει, με τις επιλογές των σωστών και λάθος σταυρών. Το καλύτερο ειναι ότι βγαίνουν και στο ίντερνετ....Πάντως αυτή η ενότητα θα είχε πλάκα... θα άντεχες αντί για Τσίπρα,στα κανάλια κλπ? Στα πλαίσια της μεγαλύτερης συνιστώσας πάντα

Ανώνυμος είπε...

Ενότητα της ποιας Αριστεράς…. Και με ποιους? Μ΄ αυτούς που συντάχθηκαν με το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΣΑΣ? Με τους υποστηρικτές του Βατικανού και του Βαλέσα? Ελάτε στα συγκαλά σας, μέρες που ‘ναι…..ΔΕ ΘΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΠΟΤΕ?

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

Γιατί εμείς του ΣΥΡΙΖΑ σας εκτιμάμε;από ανάγκη για να σωθεί ο κόσμος πιστεύουμε στην ένωση της αριστεράς. Αν και εγώ μετά από την αποκατάσταση του Στάλιν, δε σας έχω πλέον για αριστερούς. Είστε οπαδοί του Στάλιν ενός στυγνού δικτάτορα που αν αυτος είναι η αριστερά, τότε είναι ντροπή να λέγεσαι αριστερός. Έχετε επίγνωση του πόσο κόσμο έφαγε; δικό του κόσμο, αθώους ανθρώπους. ξερετε ποιό ήταν το καθεστως; ενα καθεστώς τρόμου και βίας που όποιος δεν υποτάσσονταν ή εκτελούνταν ή πήγαινε στα Γκούλαγκ όπου αργοπέθαινε. είστε και ανθρωπιστές τρομάρα σας. χρησιμοποιείστε λίγο το μυαλό που έχετε στο κεφάλι σας. μην το εχετε μονο για να βρίζετε σαν τους οπαδούς των γηπεδων.
και μία σημειωση: εμείς μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις χωρίς να μας διαγράφουν εσείς μπορείτε;

Ανώνυμος είπε...

@ Χρύσα
Αγαπητή Κυρία,
Γι αυτό ακριβώς λέω ότι ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ ΠΟΤΕ (δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά αλλά στον πολιτικό φορέα). Σας λένε γι΄αυτούς που βάζετε στα ψηφοδέλτιά σας κι εσείς βάζετε στο στόμα την κασέτα του Στάλιν! Όταν όμως οι άλλοι σας λένε για το Μάστριχτ, λέτε, αμάν πια, όλο τα ίδια και τα ίδια…
Η περίπτωση Στάλιν χρειάζεται σοβαρή διερεύνηση. Προσωπικά, πιστεύω στις ιστορικές πηγές, όταν αυτές υπάρχουν. Ιστορική πηγή, αξιόπιστη –εκ των πραγμάτων—δεν μπορεί να είναι οι τροτσκιστές της εποχής, αν και αυτό δεν σημαίνει πως ΟΛΑ όσα είπαν είναι ψέμματα… Τέτοιες απλο’ι’κές γενικεύσεις τις κάνουν άλλοι. Υπάρχουν σήμερα πηγές 1) για το επαίσχυντο Σύμφωνο του Μονάχου που άναψε το πράσινο φως για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Με πολλές λεπτομέρειες (από το 2008). 2) Ο άνθρωπος που πήγε το ’30 στη Σοβιετική Ένωση για να δει τι γίνεται εκεί, ήταν ο Μπέρναρντ Σω. Έχετε δει τις αναφορές του ποτέ στη ζωή σας? Ο Σω δεν ήταν καν κομμουνιστής, ένας ευφυέστατος κοινωνικός μεταρρυθμιστής ήταν (Fabian). Σταλινικός; 3) Νέα στοιχεία, άγνωστα έως τώρα από την Ουκρανία. Λέω ότι χρειάζονται σοβαρή μελέτη. Τίποτε άλλο.
Εσείς όμως κάνετε αντιπερισπασμό με κραυγές. Δικαίωμά σας. Αλλά δεν σας έβρισα, ούτε πρόκειται να το κάνω, ό,τι κι αν πείτε.
Για την ταμπακιέρα όμως δεν λέτε τίποτε. Επειδή προφανώς είστε πολύ φορτισμένη λόγω των ημερών, ας ηρεμήσετε λιγάκι.
Σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνώ με την ανταλλαγή ύβρεων. Αναγνωρίζω το δικαίωμα στη άποψη (αλλά και το δικαίωμα στο λάθος) όλων μας.
Ανώνυμος 29 Σεπτέμβριος 2009 7:26:00 πμ

ELvA είπε...

Tα ειπες ολα και με τον τιτλο, αλλα και με τη δηλωση πρωην στελεχους της ΠΑΣΚΕ. Ευχομαι τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα για το κομμα που ειναι παντα στο πλευρο των εργαζομενων. Ας σταματησουν επιτελους καποιοι να..αλλοιθωριζουν και ας δουν καμμια φορα τη πραγματικοτητα!

Αγωνιστικους χαιρετισμους απο Σουηδια ;)

Ανώνυμος είπε...

Μόλις ακούστηκε στις ειδήσεις ότι α υ τ ο κ τ ό ν η σ ε ο 25ος στη σειρά υπάλληλος της ΤΕΛΕΚΟΜ (Γαλλία) γιατί δεν άντεχε άλλο τις συνθήκες εργασίας….. Όλα τα άλλα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Rizobreaker μπράβο για το ποστ!

ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ

Ανώνυμος είπε...

Δια ταύτα

ΚΚΕ

Οδάξ !

DAIMON

Dr Low είπε...

Εδώ ρε Χρύσα εσείς αποκαταστήσατε (με διάφορους τρόπους) τον Ανδρουλάκη και τον Φαράκο. Στο Στάλιν κόλλησες! Μάλλον είσαι πολύ μικρή (ή πολύ ξεχασιάρα, τί να πω!) για να έχεις διαβάσει το "Εγχειρίδιο του καλού κνίτη" του Γρηγόρη.

Όσο για την ατάκα "Γιατί εμείς του ΣΥΡΙΖΑ σας εκτιμάμε;από ανάγκη για να σωθεί ο κόσμος πιστεύουμε στην ένωση της αριστεράς" μη την πεις παραέξω στους "συντρόφους" σου, σε παρακαλώ δηλαδή! Γιατί έτσι φαίνετε ότι δεν το έμαθες καλά το μάθημα σου που λέει πασοκοσυνεργασία. Και είναι και λογική αυτή η συνεργασία δηλαδή. Τόσα δικά σας παιδιά βουλευτοποιήθηκαν. Μη χαλάσει η μαγιά!

Όσον αφορά το Στάλιν (για να σοβαρευτούμε λίγο) κάθε άνθρωπο, κάθε ιστορική προσωπικότητα καλό είναι να την κρίνεις μέσα στο χωροχρόνο που έδρασε. Μόνο ετσι θα είσαι δίκαιος. Και οφείλεις να είσαι δίκαιος ακόμη κι αν ο άλλος είναι κάθαρμα ή προδότης.

katerina είπε...

Βρήκα το blog σου απο ένα σχόλιο που μου αφησες. Και το περιδιάβηκα με χαρά και δεν θα το κρυψω με νοσταλγία. Ναι, και εγώ πέρασα τα πρωτα φοιτητικά μου χρόνια στην ΠΣΚ, στην ΚΝΕ, και μετά στο Κόμμα. Και τα θυμάμαι πολύ γλυκά, πολύ συντροφικά, πολύ τρυφερά.

Το πως (κακήν κακώς) και πότε έφυγα, δεν έχει καμια σημασία τωρα πια.
Όμως επετρεψε μου, όχι πολιτικά, όχι εριστικά, όχι κουνώντας το δάχτυλο, αλλά με τρυφεράδα για παλιους ...συντροφους, να πω και εγώ δύο πραγματα.
Το ΚΚΕ, έχει και την δυναμη και την δυνατότητα να βγεί έξω απο τον αυτισμό που το διακατέχει. Εκανε ολεθρια ιστορικά λάθη, η υπερμετρη εξουσία που κατα καιρους αποδιδόταν στις ηγετικές του ομάδες, πολύ συχνά ...πολύ λίγες για τις ιστορικές συνθήκες, δεν άφησε να ανθισει η πολυσυλλεκτικότητα, η διαφορά, η αμφισβητηση. Αν με κάποια λέξη θα περιεγραφα το ΚΚΕ, ήταν ο φόβος του. Ότι δεν μπορουμε να ελεγξουμε, το πνιγουμε.

Πονάω, και η λέξη δνε ειναι τραβηγμένη, ειναι απολυτα αυθεντική, κυριολεκτικά πονάω, όταν ένα Κομμα, που στηριζεται όχι τόσο σε ένα κοινωνιοκεντρικό συστημα( αυτο ..τελειωσε, τουλάχιστον όσο μυωπικά το επαγγελεται το ΚΚΕ), αλλά στο αιμα και στην θυσία ανθρώπων που έγιναν ήρωες, επιχειρεί να σταθεί με λογικές «ή μεθ’ ημων ή ανθ’ ημών».

Το ΚΚΕ, κουβάλαει το βάρος της θυσίας πολλών, όποιο άλλο Κομμα, μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε τερτίπι, επικοινωνιακό, πολιτικό, πολιτικάντικο. Στο ΚΚΕ, η Ιστορία (όχι του Κομματος, αλλά αυτών που έδωσαν την ψυχουλα τους, για αυτό και που πολλους τους προδωσε τόσο οικτρα) το απαγορευει.
Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Μην κατηγοριοποιείτε, τόσο άκριτα και τόσο αστοχαστα.
Κάποιοι, το πονάμε και μας πονάει. Ίσως όχι πια πολιτικά, αλλά συναισθηματικά.
Την καλησπέρα μου.

Υ.Γ. Φόβο δεν ειχα ποτέ. Το ΚΚΕ, προσπαθησε με κάθε δυνατό τρόπο, να μου στερησει το πάθος. Απετυχε ...οικτρα.

Ανώνυμος είπε...

Αχ, συντρόφισσα, τα ίδια με σένα κι εγώ, βίοι παράλληλοι που λένε. Άλλαξε όμως πολύ ο κόσμος από τότε. Σκλήρυνε πάρα πολύ. Άλλαξαν άρδην τα δεδομένα. Πέρασαν και τα χρόνια, παντρεύτηκα, χώρησα, τώρα έχω δυο γιους. Κι οι δυο στη Πανσπουδαστική. Τι να κάνω. Και το απόγευμα, αφού είχα διαβάσει το σχόλιό σου που πολύ με συγκίνησε, ομολογώ, κατεβήκαμε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, πρώτη φορά έκτοτε εγώ, με τους γιους και τις κοπελιές τους. Σκέφτονται τι θα γίνει μετά τη Δευτέρα. Έχουν ωριμάσει πρόωρα. Εγώ εξηντάρα τώρα, γέρασα πρόωρα και τώρα τ΄ ακολουθώ τα παιδιά. Νομίζω ότι καταλαβαίνουν περισσότερα από μας, τότε.

Ανώνυμος είπε...

@Κατερίνα

Πολλές αναμνήσεις ξύπνησε μέσα μου το σημείωμά σου, πολλές εικόνες του μακρινού πια παρελθόντος, έντονες, δυνατές. Με έκπληξή μου είδα ότι συγκινήθηκα υπέρμετρα. Ένα βουβό, βαρύ δάκρυ κύλησε και έφτασε στις άκρες των χειλιών μου. Ήταν αλμυρό, πολύ αλμυρό. Να έστυβα και λίγο λεμονάκι…

katerina είπε...

Ίσως κάνω καταχρηση χωρου ξαναγραφοντας στο blog του Rizobreaker, και ελπίζω στην κατανοηση του. Αλλά διαβασα τα δύο προηγουμενα σχόλια, που μάλλον απευθυνονται σε μενα, και θα ήθελα να απαντησω σε αυτο τον δημόσιο χωρο που μας προσφέρει ο φίλος R.

Εχω μία κόρη. Ειναι μικρουλα, και το δικό της βλέμμα στα πραγματα, η δική της έλλειψη μνημης, συναισθηματικής φόρτισης, διαβασματων, γνωσεων, μου καθαρίζει πολύ συχνά το τοπίο. Ακόμα και τα γεγονότα του Δεκεμβρη που μας περασαν, απο τα μάτια της ξεκαθαρισαν στο μυαλό μου. Προσπαθώ με κάθε δυνατό τρόπο, να αφησω την δική της παιδιάστικη κριση, να βγάλει τα όποια συμπεράσματα, ακόμα κι αν εγώ τα θεωρώ απολυτα λαθεμένα.

Προχθες λοιπόν με ρωτησε: «μαμα ειναι πιο πολλοί οι φτωχοι απο τους πλουσιους στην Ελλαδα;» και το βλέμμα της περιεργο, σαν na προσπαθουσε να κάνει μία πραξη αριθμητικής που φαινεται ευκολη, κοινή, γρηγορη... κι όμως δεν βγαινει.
Στην καταφατική μου απαντηση, ...στενοχωρήθηκε.
Σκεφτηκε λίγο, πηγε να παιξει και επεστρεψε να μου πει που κατεληξε για την λυση της απορίας της.
Και το συμπερασμα της ...καταλυτικό, με κάρφωσε στα ...σκοινιά. «ναι, ειναι άτυχοι οι φτωχοι- μου λέει- αυτή η κυρία (Παπαρρηγα) ειναι σαν να τους δίνει παγωτό οταν έχουν αμυγδαλές, δεν κάνει, για αυτό δεν την θέλουν ε;;;»

Η κορη μου δεν ξέρει για το 89, και το γκρεμισμα του Τειχους, δεν διάβασε ποτέ για το 68 στην Πράγα (εγώ τότε γεννιόμουνα), δεν διαβασε ποτέ για τον Ζαχαριάδη, τον Ιωαννίδη και τον Σιάντο, δεν έχει ακουσει ποτέ για τον λιμο που επεβαλε η Σταλινική εξουσία στην Ουκρανία, παρα μόνο για το Ολοκαυτωμα του Ναζισμού (κι όμως ειναι οι δυο όψεις του ίδιου νομισματος), κι ίσως όταν θα μεγάλωσει αρκετά κανείς δεν θα μιλάει πια για την Βάρκιζα και τη μεγάλη προδοσία, κανείς δεν θα αναλύει πια ότι το μονο που ζητηθηκε τότε ήταν η αμνηστευση των «πολιτικών» ηγετών και ...η παραδοση όλων των άλλων στα σκυλιά. Αλλά ...ξέρει. Ξερει, διαισθανεται χωρίς να ξέρει.
Εγώ στα 17 μου, συγκλονιστηκα με τα γραμματα της Αλεξίου στον Νίκο της, και αστοχαστα πιστεψα ότι οι Μπελογιαννηδες κατοικούν στο σπιτι του Λαου. Εκανα κάποια χρονια να συνειδητοποιησω ότι οι Μπελογιαννηδες και οι ...Πλουμπιδηδες, ακόμα και ο Αρης, ήταν πάντα οι παρεισακτοι, ποτέ οι ...νομιμοι κάτοικοι, του Κόμματος. Ας ειναι... Δεν μετανοιωνω για τίποτα.

Υ.Γ. Κάποτε ρωτησαν οι μαυροσκουφηδες του, τον Αρη ποιος ειναι αυτός, για τον Φλωράκη. Κι ο Αρης απαντησε... ειναι αυτός, που όταν θα μας κρεμάνε, θα μας κοιτάζει.

Υ.Γ.2. Την ξέρω την απαντηση, "ειμαι αντικομμουνιστρια". Αν αυτός που το ΚΚΕ, επαγγελεται...ναι δνε με φοβιζει η ρετσινια. Σε αυτόν απανταω, χωρίς κανένα φόβο και με πολύ παθος... ΝΑΙ, ΕΙΜΑΙ.

Dr Low είπε...

Κατερίνα μάλλον αντι-ΚΚΕ είσαι και όχι αντι-κομμουνίστρια. Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά τα δύο. Διαφωνείς με τις αποφάσεις και τις πολιτικές ενός κόμματος και, κατά τη γνώμη μου, καλά κάνεις μιας κι απο ότι δείχνει το έχεις επεξεργαστεί και κατέληξες στα συμπεράσματα σου. Η κοσμοθεωρία όμως και η φιλοσοφία του κομμουνισμού είναι άλλο πράγμα.

Μου θυμίζεις τον εαυτό μου όταν λέω πως οι εκφραστές του χριστιανισμού τα έκαναν σαν τα μούτρα τους αλλά αυτό δε με εμποδίζει να πιστεύω πως ο χριστιανισμός (μαζί με τον κομμουνισμό) είναι οι καλύτερες κοσμοθεωρίες που έχει να δείξει η ανθρώπινη ιστορία.

Αυτοί που ψηφίζουμε ακόμη το κόμμα ούτε πορωμένοι είμαστε, ούτε με παροπίδες. Ο καθένας μέσα του ξέρει πολύ καλά και τα σώστα και τα λάθη. Και οι διαφωνίες υπάρχουν και η κριτική. Κι εγώ πέρασα απο δύσκολες εποχές της ΚΝΕ και του κόμματος, κι εγώ αμφιταλαντεύτικα, ίσως και να απογοητεύτικα και να πήγα ένα φεγγάρι σπίτι μου. Και τώρα αλλά και πάντα διαφωνούσα και διαφωνώ με κάποιες τακτικές, πολιτικές και αποφάσεις. Αυτό όμως δεν είναι αφορμή για να ισοπεδώσω μερικά πράγματα και να σβήσω τον κομμουνισμό μονοκονδυλιά (για να μη παρεξηγηθώ, δε λεω πως το κάνεις εσύ, μάλλον το αντίθετο).
Θεωρώ την ψήφο μεγάλη μου υποχρέωση. Και θα προτειμίσω να ψηφίσω αυτό το κόμμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα συμφέρωντα μου και σε αυτό που πρεσβεύω ως άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή στην ελλάδα το μόνο κόμμα που τα καλύπτει αυτά (με τα καλά, τα κακά, τα στραβά, τα ίσια και τα ανάποδά του) είναι το ΚΚΕ. Άρα εκεί θα πάει η ψήφος μου. Και, αν με ήξερες απο παλιά, θα καταλάβαινες πως αυτό που σου λέω έχει μεγάλη σημασία γιατί πάντα ήμουν "η εξτρεμίστρια".

Λυπάμαι εάν κάποτε το κόμμα ή η ΚΝΕ προσπάθησε να σου κλέψει το πάθος. Εμένα, αντίθετα, μου έδωσε πάθος. Αναγνωρίζω πως ότι είμαι, ότι έγινα ήταν γιατί πέρασα απο τα "γρανάζια" κάποτε της ΚΝΕ. Και νομίζω πως έγινα λίγο καλύτερος άνθρωπος.

(Για να μη παρεξηγηθώ, δε "σου τη λέω" ούτε προσπαθώ να σε πίσω ή να αποδείξω κάτι. Ίσα ίσα μ'αρέσει που εκφράζεις την άποψη σου και κάνεις την κριτική σου).
Καλημέρα!