28/8/08

Τα Χανιά, η Ριζούπολη και το Καραϊσκάκη...

Βλέποντας τα προχτεσινά έκτροπα των οπαδών του Ολυμπιακού (η μπάλα δεν παίρνει όλους τους οπαδούς εννοείται) εις βάρος της αποστολής της Ανόρθωσης, θυμήθηκα ένα παρόμοιο σκηνικό που είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν...
Ήταν τέλη της αγωνιστικής περιόδου 2002-2003, τότε, που 3-4 αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του...
Όμως... Όμως ήρθε εκείνο το θλιβερό απόγευμα της Ριζούπολης!! Τότε που οι παίκτες του Παναθηναϊκού λογάριαζαν χωρίς τους ανεγκέφαλους "οπαδούς" του Ολυμπιακού! Τότε που το πούλμαν του Παναθηναϊκού έφτασε κακήν κακώς στο γήπεδο και με τα μισά τζάμια του σπασμένα... Τότε που οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν στο γήπεδο την ώρα που γινόταν πόλεμος (βομβαρδισμός που θα ζήλευε και ο Μπους)...
Που θέλω να καταλήξω? Στη Ριζούπολη η βία, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μια μεγαλειώδη νίκη με 3-0, που του έδωσε το πρωτάθλημα. Επίσης, οι οπαδοί του Ολυμπιακού απέκτησαν ένα αίσθημα υπεροχής, έναντι των Παναθηναϊκών, που μεταμορφώθηκαν σε λαγούς και σε κότες...
Στην Αττική οδό και στο Καραϊσκάκη όμως, η βία λειτούργησε εις βάρος τους... Οι παίκτες της Ανόρθωσης μάλλον πείσμωσαν με όλο αυτό το τραμπούκικο σκηνικό και αυτό βέβαια κόστισε στον Ολυμπιακό και στους "οπαδούς" του!
Βία και αθλητισμός είναι δύο έννοιες αντίθετες. Όσοι πιστεύουν ότι τα έκτροπα αυτά από όποια μεριά κι αν προέρχοναι (είτε αυτή λέγεται "Παναθηναϊκός", είτε "Ολυμπιακός", είτε "ΑΕΚ" κτλ), έχουν σχέση με αθλητισμό, μάλλον έχουν μπερδέψει τον αθλητισμό με τον "αλητισμό"!

Αν αναρωτιέστε που κολλάνε τα Χανιά στον τίτλο του κειμένου, είναι γιατί την περίοδο 2002-2003 ήμουν κάτοικος Χανίων, ως φοιτητής. Εκεί λοιπόν είδα και τον ιστορικό πια αγώνα που έχει μείνει στη μνήμη μας ως "της Ριζούπολης"!
Μαζί με 3 φίλους συμφοιτητές είχαμε δει τον αγώνα και παρά τη βία που είχε προηγηθεί, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, όταν τρώγαμε το ένα γκολ μετά το άλλο. Εν τέλει φάγαμε τα 3, χάσαμε το πρωτάθλημα, αλλά βασικά καθόλου δε με πείραξε, γιατί για μένα αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο...

Η τετράδα της παρέας μας αναλυτικά (ιδεολογικο-ομαδικά :p) ήταν:
  • Εγώ, Κνίτης και Παναθηναϊκός.
  • Κώστας, Δαπίτης και Παναθηναϊκός. Από τους πρώτους δύο που γνώρισα στα Χανιά.
  • Μιχάλης, Δαπίτης και Παναθηναϊκός. Αντικομμουνιστής, μέχρι τη στιγμή που του είπα ότι είμαι Κνίτης. Αυτομάτως άλλαξε η συμπεριφορά του. Μάλλον συνειδητοποίησε ότι η (ρατσιστικού τύπου) συμπεριφορά του προς κάποιον που δεν γνωρίζει (άρα δε μπορεί και να κρίνει αν είναι "καλός" ή "κακός") ήταν λάθος. Φτάσαμε στο σημείο να έρθει και σε πάρτυ της ΚΝΕ σε ρεμπετάδικο!! ;-)
  • Γιάννης, ΠΚΣάριος και Ολυμπιακός. Μαζί με τον Κώστα, τα πρώτα δύο άτομα που γνώρισα στα Χανιά (εκτός ΚΝΕ) και γίναμε φίλοι.
ΥΓ: Με τον Κώστα και το Γιάννη έχω ακόμα επικοινωνία. Με το Μιχάλη δυστυχώς έχω χάσει επαφή.

14 σχόλια:

Radio Collectiva Team είπε...

Βρε συντροφε, ποιος εισαι γμτ για στείλε μειλ σε παρακαλώ...

Ανώνυμος είπε...

Οι γελοιότητες που έγιναν ενάντια στην Ανόρθωση πρέπει να γίνουν μάθημα σε όλους. Δεν κερδίζεις με τέτοια στο ποδόσφαιρο. Ντροπή για τους ανεγκέφαλους...

Ανώνυμος είπε...

Για τα αθλητικα δεν εχω αποψη αν και βλεπω ολη τη μπλογκοσφαιρα να χαιρεται με τα παθηματα του Ολυμπιακου..
Όσον αφορα το υπόλοιπο μέρος της ανάρτησης θα σου πω πως ειμαι σε μια φαση μεγαλης συγκινησης για τους φιλους που αφηνω πισω(τα ξερεις περι νησιου εσυ) και θα σε συμβουλεψω ακόμα και αν υπαρχουν ορισμενες διαφωνιες να τις παραβλέπεις,οι φιλίες των φοιτητικών χρόνων είναι πολύ σημαντικές. ;o) Καληνύχτα και καλο ξημέρωμα!

make love not work είπε...

Οι Κύπριοι είναι αδέρφια μας (εκτός αν μας νικάνε 3-0 στο πρώτο ματς).
Κνίτης και Παναθηναϊκός ε? Δεν είμαι ο μόνος τελικά...

Rizobreaker είπε...

@ radiocollectiva:

Χαχα... Το μειλ μου φαίνεται. Στείλε μου και τα λέμε!! :-)


@ koukou:

Συμφωνούμε. Ντροπή και αίσχος! Οι ανεγκέφαλοι βέβαια δεν είναι αυτοδημιούργητοι. Ένα ολόκληρο σύστημα τους δημιουργεί...

Rizobreaker είπε...

@ ελένη:

Ελενάκι, αυτό ακριβώς λέω κι εγώ στο ποστ. Όπως έγραψα, από τα 3 παιδιά που έκανα φιλική παρέα οι 2 ήταν Δαπίτες και ο ένας ΠΚΣ. Θα μπορούσα μόλις ο Μιχάλης μου είπε τα αντικομμουνιστικά του, να μην του ξαναμιλήσω... Όμως έκανα ακριβώς το αντίθετο. Και η κατάληξη ήταν καλή (κατά τη γνώμη μου).


@ make love not work:

Κνίτης και Παναθηναϊκός! Όχι απλά δεν είσαι ο μόνος, αλλά είμαστε και πολλοί, όσο κι αν οι σ/φοι Ολυμπιακοί δεν το παραδέχονται!! ;-)

Aphrodite είπε...

-asxeto-
kseris tpt sxetika me to festival?
ema8a mono oti ine 4 meres stin panepistimioupoli sta ilisia

8elw details!


-sxetiko-
me ksenerwsan trela ta episodia ston HSAP, ke opws egrapsa k se ena kipriako forum pu mpenw k simfwnisan, to oti ir8an oi anor8osiates ke epidiknian tin elliniki simea me ksenerwse akoma parapanw....ntaksi re file pistevis akoma stin enwsi,alla ntaksi, pws tin epidikniis les ke ine diki sou

ante stamataw gt ama arxisw me to 8ema afto den exw stamatimo k exw k diavasma;p

gatti είπε...

Ξέρεις γιατί στον αγώνα της Ανόρθωσης γύρισε εις βάρος τους; Επειδή η Ανόρθωση είχε διοίκηση με ...αυγά και έκανε ό,τι έπρεπε. Εκανε την καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ για το επεισόδιο στην Αττική οδό, ειδοποίησε για τα επεισόδια στην προπόνηση και χάρη στη θέση που έχει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ο Λευκαρίτης, έδωσαν οδηγία στον διαιτητή να σφυρίξει ό,τι βλέπει και προειδοποίησαν τον γαύρο ότι αν συμβεί το παραμικρό στο ματς σταματάει εις βάρος τους.

Εμείς (ως διοίκηση) στείλαμε στη Ριζούπολη τους παίκτες ως πρόβατα επί σφαγή (αλήθεια πού ήταν τότε ο πρόεδρος Φιλιππίδης που αργότερα τους είπε "κότες" στην Παιανία) χωρίς την παραμικρή συμπαράσταση και δεν απειλήσαμε με αποχώρηση βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε εντός γηπέδου.

Οι κάφροι θα συνεχίζουν να είναι κάφροι όσο "τους παίρνει". Στο Τσάμπιονς Λιγκ που "δεν τους έπαιρνε", αφού η τιμωρία του γαύρου μπορούσε να είναι κανας διετής αποκλεισμός από την Ευρώπη, κάθισαν σαν Παναγίες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου συνεχίζουν να έχουν ασυλία τα έκαναν και θα τα ξανακάνουν.

Εννοείται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν όλους τους γαυρο-οπαδούς υπάρχουν ανάμεσά τους και λογικά άτομα, έχω κι εγώ φίλους γαύρους που δεν επιδοκιμάζουν αυτή την κατάσταση που επικρατεί.

Rizobreaker είπε...

@ quelmarth:

Για το Φεστιβάλ: Details θέλεις?? Θα τα έχεις!!!! Θα βάλω το πρόγραμμα αναλυτικά... ;-)

Για τα επεισόδια: Εσύ ξέρεις καλύτερα τα ενδοκυπριακά, οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι, παρά μόνο ότι εγώ είμαι κατά των χουλιγκανισμών από όπου κι αν προέρχονται, είτε είναι Ολυμπιακοί είτε Παναθηναϊκοί, είτε Ανορθωσίτες είτε Αεκτζήδες...

Rizobreaker είπε...

@ Gatti:

Συμφωνώ σε όλα έτσι όπως τα λες. Αν διαφωνώ κάπου, αυτό είναι στο ότι δεν είναι το θέμα αν ο Φιλιππίδης είναι καλός και μάγκας πρόεδρος ή όχι (που συμφωνώ μαζί σου ότι δεν ήταν)! Αλλά στο γιατί γίνονται τα επεισόδια! Δηλαδή όχι γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός όταν έγιναν αυτά, αλλά γιατί έγιναν! Και εκεί πιστεύω είναι η ουσία. Το σύστημα εκτρέφει τους χούλιγκανς όλων των πλευρών. Και έχει τους λόγους του. Κάθε τιμωρία είναι παρωδική, απλά για να φανεί ότι το σύστημα είναι ουδέτερο και δεν ευθύνεται για τους χουλιγκάνους. Όμως πόσο ακόμα θα κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό? Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να μην μπορούν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους στα γήπεδα? Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε αυτή τη σάπια κατάσταση που οδηγεί μέσω της ντόπας (βία και ντόπα είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος) σε μια δήθεν καταξίωση?

Κλείνω με μια ερώτηση (προς προβληματισμό) και προς το Gatti αλλά και προς όσους διαβάζουν:
Στα γήπεδα της Κούβας, γιατί δε γίνονται επεισόδια?

gatti είπε...

To θέμα του Φιλιππίδη και γενικότερα της διοίκησης του Παναθηναϊκού το έθιξα για να δείξω τη διαφορά διαχείρισης από πλευράς Κυπρίων.

Κατά τ΄ άλλα το θέμα των επεισοδίων νομίζω ότι έχει συζητηθεί άπειρες φορές. ΦΥΣΙΚΑ και το σύστημα είναι αυτό που εκτρέφει τους χουλιγκάνους. Και το κάνει γιατί έτσι μπορεί να αποπροσανατολίζει από τα κοινωνικά προβλήματα και να ωθεί τους νέους σε χώρους "ελεγχόμενης οργής".

Δεν κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό, δυστυχώς. Και δεν βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.

Οσο για την ερώτησή σου; Σε κανένα γήπεδο χώρας που έχει αθλητική παιδεία δεν γίνονται επεισόδια.

Aνεμος είπε...

απίστευτος ο Διονύσης Τσακνής τον έχω ακούσει αρκετές φορές.. και απλός ως άνθρωπος σου δίνει μια αίσθηση αιώνια έφηβου.. καλημερες και απο εδω

Ανώνυμος είπε...

καλα βρε κνιτες μονο με δαπιτες κανετε παρεα?? :))))))

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=OWfTGlsPN_4

Grapse kanena mu8istorhma file giati apo fantasia skizeis...spasmena tzamia to poulman.....