5/5/08

Περίπατος στα χνάρια του ΚΚΕ στον Πειραιά

Το περασμένο Σάββατο, 3 του Μάη, πραγματοποιήθηκε από τις μαθητικές οργανώσεις του Πειραιά της ΚΝΕ, ένας "περίπατος" στα χνάρια του ΚΚΕ. Μια ιστορική διαδρομή, την οποία μετέφεραν στους μαθητές (και όχι μόνο), οι αντισταστιακοί που έζησαν το ΚΚΕ στα δύσκολα χρόνια, των φυλακών, των εξοριών, των βασανιστηρίων! Στον "περίπατο" αυτό, οι μαθητές κυρίως, αλλά κι όσοι ακόμα παρακολούθησαν, έμαθαν πολλά, από τις αφηγήσεις δύο βετεράνων αγωνιστών, του Γιάννη Σαπουτζόγλου, προέδρου της ΠΕΑΕΑ Πειραιά και του Κώστα Ξένου, μέλους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ Πειραιά. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, με μοναδικό τρόπο, περιέγραψαν τα όσα έζησαν στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, σε ένα μεγάλο μέρος της οποίας συμμετείχαν!
Από τα χρόνια της Κατοχής του 1940, στην απελευθέρωση του 1945, στον εμφύλιο... Στις εξορίες και στις φυλακές, στις αποδράσεις... Στα χρόνια πριν τη δικτατορία, όπου στη "δημοκρατία" οι κομμουνιστές ήταν (και πάλι) κυνηγημένοι...


Ο "περίπατος" άρχισε από το ιστορικό κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας, κοντά στο λιμάνι, εκεί όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ (ως ΣΕΚΕ) το 1918! Εκεί ο Αναστάσης Γκίκας (συνεργάτης του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ), εξήγησε περιληπτικά, το γιατί ιδρύθηκε το ΚΚΕ, ποιος ήταν ο λόγος της ίδρυσης του, καθώς και ο ιστορικός του ρόλος στους αγώνες του λαού!


Συνεχίσαμε στο Πασαλιμάνι, στο Μνημείο των Νεκρών Εργατών, όπου περιγράφηκαν οι συνθήκες που οδήγησαν στη μεγάλη απεργία του 1923, που οδήγησε και στους θανάτους των εργατών!


Ακολούθησε η στάση στην πλατεία της Τερψιθέας, στο άγαλμα της 17χρονης ΕΠΟΝίτισσας, Ηρώς Κωνσταντοπούλου, που εκτελέστηκε από τους Χιτλεροφασίστες κατακτητές στις 5 Σεπτέμβρη του 1944!


Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ήταν έκδηλη η συγκίνηση των δύο βετεράνων αγωνιστών, ειδικά την ώρα που περιέγραφαν συμβάντα, φυλακίσεις, βασανιστήρια, που έζησαν οι ίδιοι, μέχρι και θανάτους συναγωνιστών τους, που έπεσαν μαχώμενοι για την ανεξαρτησία της πατρίδας, αρχικά από τους Γερμανούς φασίστες και στη συνέχεια από τους Άγγλους και τους εδώ συνεργάτες τους!

Καταλήξαμε στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, όπου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας, που έδειχνε σύντομα αλλά περιεκτικά, ένα μέρος της 90χρονης ιστορίας του ΚΚΕ!


ΥΓ: Όταν αυτοί οι δύο άνθρωποι, που η ζωή τους συνδέεται με το ΚΚΕ, με τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, σου λένε "εμείς κάναμε όσα μπορούσαμε, αλλά εσείς πρέπει να μας ξεπεράσετε", τότε μόνο να πεισμώσεις μπορείς!

ΥΓ1: Εγώ δεν είμαι μαθητής, όπως θα 'χετε καταλάβει, αλλά δε θα μπορούσα με τίποτα να χάσω κάτι τέτοιο!

9 σχόλια:

gatti είπε...

Νοσταλγικό και ιδιαίτερα συγκινητικό αυτό το ταξίδι σε μνήμες...
Θυμήθηκα τον παππού μου και τις διηγήσεις του...
Να είσαι καλά rizo μου!
:-)

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Πρέπει να ηταν συγκλονιστική και συγκινητική εμπειρία για όλους οσους παραβρέθηκαν. Είναι πολυ ωραίο οταν παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και διοργανώνονται τετοιες εκδηλώσεις. Για να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι. Και να παίρνουμε θάρρος και κουράγιο. Κατι τετοια σαν κι αυτο δεν πρεπι να τα χάνει κανείς, είδικα όταν αφηγούνται τα γεγονότα ανθρωποι που τα έζησαν. Κρίμα που δεν το έμαθα.

Dr Low είπε...

Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι! Έτσι μαθαίνεις ιστορία. Πραγματική ιστορία. Μέσα απο αυτούς που την έζησαν. Και αυτή είναι η ιστορία που κανένας δάσκαλος και κανένα αστικό σχολείο δε θα σου μάθει.

Rizobreaker είπε...

@ gatti:

Όλοι να είμαστε καλά για να κάνουμε πράξη την ευχή του παππού σου και των συναγωνιστών του!


@ μπουρμπουλήθρα:

Εμμ αγαπητή μπουρμπουλήθρα για να το μάθεις πρέπει να ρίχνεις καμιά ματιά και στο Ριζοσπάστη!! :P


@ el:

Ακριβώς όπως το λες...!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να επαναλάβετε τον "Περίπατο στα χνάρια του ΚΚΕ στον Πειραιά" και για εμάς τους μεγαλύτερους για να μη μένουνε πίσω.
Η κόρη μου, ήρθε τόσο συγκινημένη από τον περίπατο που ειλικρινά σας λέω ότι ζήλεψα που δεν πήγα.

Κωνσταντίνα

Rizobreaker είπε...

@ Κωνσταντίνα:

Ελπίζω να ξαναγίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και για μένα και για σένα και για την κόρη σου, για όλους μας!
Είναι πολύ χρήσιμες! Μαθαίνοντας το παρελθόν, ονειρευόμαστε το μέλλον που μας αξίζει!!

Run Boy Run είπε...

:( Άνετα μπορώ να γράψω ότι ζηλεύω όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Rizobreaker είπε...

@ run boy run:

Έτσι, έτσι!!! Χαχαχα!

Γίνομαι κακός εε? :P

compasso είπε...

μπράβο στους συντρόφους για τη πρωτοβουλία. Μας δείχνουν πως πρέπει να λειτουργούμε. Μπράβο και πάλι μπράβο.
Να γίνουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, σε όλη την Αθήνα, στους Αμπελόκηπους στη Καίσαριανή, στο κέντρο. Η Αθήνα είναι γεμάτη με τη ζωντανή ιστορία της, την ιστορία της αντίστασης και της πάλης του λαού, εμείς απλά πρέπει και οφείλουμε να την ανακαλύψουμε.
Μπράβο ρε συντρόφια ξανά!