26/5/08

Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο - 3


Ο μόχθος και ο αγώνας της εργατικής τάξης, συναντά την εικαστική δημιουργία. Στη Ζώνη Περάματος, ένα χώρο εργασιακά πληγωμένο από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγαλοεφοπλιστών, την καθημερινή απειλή της ανεργίας, την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία. Με θέμα «Ζώνη Περάματος: Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο - 3», μέσα στον εργασιακό χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από τις 30/5 (8.30 μ.μ.) έως τις 8/6, θα πραγματοποιηθεί - και φέτος - η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο, «ψηφίδες» της προσπάθειας να αποδοθεί μια πραγματικότητα καθημερινή, σκληρή, αβέβαιη...

Περισσότεροι από 115 εικαστικοί δημιουργοί, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τοπικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, ΠΕΜΕΝ, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Εστία Γυναίκας Περάματος, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Ομάδα Καλλιτεχνών), θα δώσουν το δικό τους χρώμα στην αγωνία και τον αγώνα για την επιβίωση στη Ζώνη, εκεί που η ζωή υπολογίζεται σαν φτηνό, αναλώσιμο είδος από τους εφοπλιστές.


Εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα:
  • «Οι γειτονιές του κόσμου» από τη χορευτική Ομάδα της ΚΝΕ (30/5).
  • Συζήτηση για τη γυναίκα (31/5).
  • Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Παπαοικονόμου «Ελεγείες και Μπαλάντες». Μουσικό αφιέρωμα - συναυλία στον Βασίλη Τσιτσάνη με τη Λαϊκή Ορχήστρα της ΚΝΕ (1/6).
  • Συζήτηση: «Το παιδικό βιβλίο στη ζωή του παιδιού» με τη συμμετοχή των: Βάνα Τζιατζή, Ερης Ρίτσου, Θανάση Καραγιάννη κ.ά. Προβολή της ταινίας «SICKO» του MICHAEL MOORE (6/6).
  • Παρουσίαση - συζήτηση στο βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου, «Οι δύο γραμμές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου» με το έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ (7/6).
  • Συζήτηση για την «Επίδραση και το ρόλο της Τέχνης στη συνείδηση της εργατικής τάξης». Ομιλητές: Κανέλλη Λιάνα, Δημοσιογράφος- Βουλευτής ΚΚΕ και Καζάκος Κώστας, Ηθοποιός - Βουλευτής ΚΚΕ. Λαϊκό Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη (8/6).

Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε στο ένθετο "7 μέρες μαζί" του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη.

13 σχόλια:

JohnyQ είπε...

Θα πάω σίγουρα!! Ειδικά την πρώτη μέρα που θα ναι οι χορευταράδες μας!!
Να ρθείτε και σεις, όσοι μπορείτε!!!

JohnyQ είπε...

Καλά απίστευτο!!!δεν το πιστεύω...μέσα στους καλλιτέχνες είναι και ο θείος μου...

A.F.Marx είπε...

Τέχνη και εργατιά...
Πολύ ενδιαφέρουσα συνύπαρξη.

Ανώνυμος είπε...

Για την εργατική τάξη θα μιλήσουν η κύρία "ΜyMediaImage" Λιάνα Κανέλλη και ο μεγάλος καλλιτέχνης (θιασάρχης-βουλευτής-παράγοντας) "VeraStoDeksi" κύριος Κ. Καζάκος.
Πως τα φέρνει ο άτοιμος ο καιρός...
Κρίμα για την ιστορία του Κ.Κ.Ε.

Άσε καλύτερα θα πάω στο Θανάση Παπακωνσταντίνου που τραγουδάει στις 30/5 για τους Ζαπατίστας(αν και αυτοί οι "πράκτορες" δεν είναι κομμουνιστές) και στο Σωκράταρο το Μάλαμα.Εκεί ανήκουμε άλλωστε!!!

Γιατί υπάρχει πολιτισμός και πολιτισμός!!!

Rizobreaker είπε...

@ johnyq:

Ποιος είναι ο θείος σου ντε!! Πες μας κι εμάς!!


@ afmarx:

Βασικά η τέχνη και η εργατιά είναι συνδεδεμένες! Η μία υπηρετεί την άλλη! Έτσι πρέπει τουλάχιστον...

Rizobreaker είπε...

@ ενταγμένος "πολιτιστικά":

Φιλαράκο δε θα απαντήσω στο προκλητικό και ειρωνικό πρώτο μέρος του σχολίου σου...

Απλά θα σου υπενθυμίσω -γιατί μάλλον το αγνοείς- ότι ο Μάλαμας έχει συμμετάσχει σε συναυλίες της ΠΚΣ αρκετές φορές... Και αν διάβαζες που και που Ριζοσπάστη (ή Οδηγητή και λοιπά κομμουνιστικά έντυπα) θα ήξερες ότι και ο Μάλαμας και ο Θανάσης, προβάλλονται καλλιτεχνικά μέσα από τις σελίδες του, καθώς και από τον 902!

Γιατί υπάρχουν αριστεροί κι αριστεροί!

Άντε γεια τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα φίλε rizobreaker και σε ευχαριστώ πραγματικά για την απαντησή στο μήνυμά μου. Ήταν κάτι που δεν περίμενα να συμβεί.

Το ότι κάποιος αυτοαποκαλείται αριστερός, κομμουνιστής, επαναστάτης, πέσ' το όπως θες, δε σημαίνει ότι είναι κι όλας, χωρίς πραγματικά να θέλω να κάνω δίκη προθέσεων κανενός.

Ζητώντας σου πραγματικά συγνώμη για το ειρωνικό του αρχικού μου μηνύματος, το οποίο είναι αποτέλεσμα χαρακτηρισμών και επιλογών της τωρινής ηγεσίας του Κ.Κ.Ε, θα ήθελα πραγματικά αν θέλεις και μπορείς να μου γράψεις την άποψή σου για παγκόσμια κινήματα, όπως λόγου χάρη των Τσιάπας στο Μεξικό.

Μπορεί διαφωνώ με την τωρινή ηγεσία του Κ.Κ.Ε., αλλά θα μιλάω πάντα για την ανάγκη ενότητας όλης της αριστεράς.Αλλιώς οι εκάστοτε Στυλιανίδηδες(αφού μας ευχαριστούν πρώτα) θα μας πάρουν(ήδη το έχουν κάνει) τα σώβρακα!!!

Για το Σωκράτη έχεις απόλυτο δίκιο, δεν το συζητάμε!Αλήθεια, γιατί ο Σωκράτης ή ο Θανάσης δεν έχουν εμφανιστεί μία φορά στο φεστιβάλ της νεολαίας;Αν θέλεις μου απαντάς και σε αυτό.
Σε ευχαριστώ πολύ για την ανοχή.

Rizobreaker είπε...

@ ενταγμένος "πολιτιστικά":

Καταρχάς είναι δικαίωμα σου να διαφωνείς με τις επιλογές της τωρινής ηγεσίας του ΚΚΕ όπως λες... Να σου πω επίσης ότι ανάλυση για τους Τσιάπας και τους Ζαπατίστας δε γίνεται σε ένα σχόλιο και ειδικά όταν το συγκεκριμένο κείμενο αφορά άλλο θέμα... Εκτός αυτού αν διαβάσεις λίγο Ριζοσπάστη θα δεις στις σελίδες του καθημερινά πολλές αναφορές σε διεθνή θέματα όπως πχ Βολιβίας, Βενεζουέλας, Μεξικού, Κολομβίας κτλ, τα οποία στις αστικές φυλλάδες απλά "δεν υπάρχουν"!

Όσον αφορά το γιατί οι δύο καλλιτέχνες που αναφέρεις δεν έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ της ΚΝΕ, ο Θανάσης έχει δηλώσει ότι δε συμμετέχει επειδή δηλώνει αναρχικός και θεωρεί ότι από θέση αρχών δε μπορεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ Κομμουνιστικής Νεολαίας, αν και πολλοί Κνίτες τον ακολουθούν στις συναυλίες του και αυτό είναι γνωστό... Για τον Μάλαμα δεν ξέρω καν αν έχει συμμετάσχει ή όχι, αλλά και πάλι, δεν θεωρώ ότι αυτό έχει κάποια σημασία...

Όσον αφορά την "ενότητα της Αριστεράς" που επικαλείσαι, έχουμε βαρεθεί να τα λέμε!! Η μόνη ενότητα που μπορεί να υπάρξει είναι ενότητα της εργατιάς και του εργαζόμενου λαού γενικότερα, κόντρα στους εκμεταλλευτές του!!

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Rizobreaker μου, σου εχω μια προσκληση στο μπλογκ μου. Ελα να ην παρεις. Θα ηθελα να σχολιασω και στο ποστ αλλα δεν βλεπω τα πληκτρα απο τη νυστα. Φιλακια και καληνυχτα!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε rizobreaker,
σε ευχαριστώ ακόμη μία φορά για την απάντησή.
Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια ζητήματα σε σχέση με τακτικές και στρατηγικές, νομίζω όμως ότι στο βάθος βλέπουμε το ίδιο "λιμάνι".
(ζητούμενο είναι η ενότητα όλων των εργαζομενων, με ποιο τρόπο θα το πετύχουμε όμως αυτό; Σίγουρα όχι με χωριστές συγκεντρώσεις, καθώς ακόμη και ο "πράσινος" ή "μπλε" εργαζόμενος υφίσταται την ίδια εκμετάλλεση, άσχετα με το αν είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές και προσωπικές πολλές φορές του επιλογές.Δυστυχώς εμφανίζεται μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης να αδιαφορεί για τα δικαιώματα του και να γυρίζει την πλάτη σε κάθε τι αγωνιστικό.Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα παλεύουμε για τα δικαιώματά ακόμη και αυτών.)

Σε σχέση με το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. θα ήθελα να μου λύσεις μία τελευταία απορία αν γνωρίζεις.
Μήπως ξέρεις τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται το ποιοί καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν; Γίνεται μέσω κάποιων γραφείων προώθησης;
Πραγματικά θα με ενδιέφερε να μάθω τη διαδικασία.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Καλό μεσημέρι!!!

Rizobreaker είπε...

@ ενταγμένος "πολιτιστικά":

Δεν ξέρω πως επιλέγονται οι καλλιτέχνες, αλλά δεν πιστεύω ότι γίνεται η επιλογή μέσω "γραφείων προώθησης"! Απλά κάνουμε προτάσεις (κυρίως) σε καλλιτέχνες που η στάση τους είναι προοδευτική κτλ...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα rizobreaker,
ύστερα από μια κουραστική μέρα βρήκα ευκαιρία να σου απαντήσω.
Αν και θα μπορούσε να εκφέρει κάποιος σοβαρές ενστάσεις για τον προοδευτισμό των καλλιτεχνών που συμμετέχουν κατά καιρούς στο φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε., είναι απορίας άξιο το αν το κάνουν αφιλοκερδώς. Απ' όσο είναι γνωστό οι επώνυμοι καλλιτέχνες(δεν αναφερόμαστε σε ερασιτεχνικές προσπάθειες παιδιών που θέλουν πραγματική στήριξη) ανήκουν σε γραφεία τα οποία τους έχουν δεμένους χειροπόδαρα και για ό,τι κάνουν λογοδοτούν σε αυτά.
Τα γραφεία επίσης απ' όσο γνωρίζω είναι κερδοσκοπικές εταιρίες καπιταλιστικού τύπου, οπότε δεν κάνουν τίποτε χωρίς το αντίστοιχο αντίτιμο.
Όλα αυτά στα αναφέρω διότι πιστεύω ότι το πρόβλημα- γενικότερα - δε λύνεται όταν αναπαράγεις μεθόδους του ίδιου του συστήματος( με τον ίδιο τρόπο κλείνουν συναυλίες και οι τοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί, με ανάθεση δηλαδή ).
Χαίρομαι πάντως που αναγνωρίζεις προοδευτισμό σε πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν κατά καιρούς και σε φεστιβάλ(π.χ. αντιρατσιστικό ) στα οποία δε συμμετέχει η Κ.Ν.Ε.
Σε ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την ανοχή.
Καλό βράδυ

Sissi Soko είπε...

Για σου Ρίζο, έχεις μία πρόσκληση για παιχνίδι σε μένα.
Τέτοιες εκδηλώσεις που γράφεις χρειάζονται νομίζω πολύ.