27/3/08

Γιουγκοσλαβία! Γιατί διαλύθηκε?

Στο τεύχος Μαρτίου του "Οδηγητή" φιλοξενείται συνέντευξη τριών γνωστών προσωπικοτήτων του αθλητισμού, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας! Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς (προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού), ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού) και ο Βλάνταν Ίβιτς (ποδοσφαιριστής του Άρη), μίλησαν για τη Γιουγκοσλαβία που εκείνοι έζησαν, για τη διάλυση της, καθώς και την τωρινή κατάσταση στα Βαλκάνια...

Μεταξύ άλλων ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς δήλωσε
:
"
Η Γιουγκοσλαβία ήταν μια πολύ όμορφη χώρα, υπήρχανε τα πάντα. Δυστυχώς για κάποια συμφέροντα η Γιουγκοσλαβία χάθηκε, χάθηκε και πολύς κόσμος, πολλοί ταλαιπωρήθηκαν με όλα αυτά. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά συνεχίζουμε. Το μεγάλο πλήγμα για τη Σερβία και με όλα όσα έχει τραβήξει νομίζω ότι είναι αυτή η στιγμή η ιστορία με το Κόσσοβο."

Ο Βλάνταν Ίβιτς είπε μεταξύ άλλων:
" Όλη η ιστορία μας έχει συνδεθεί με το Κόσσοβο, είναι κομμάτι της Σερβίας εδώ και τόσα χρόνια. Και τώρα να γίνεται κάτι από μια χώρα που είναι τόσο μακριά και έχει τόση δύναμη, όπως η Αμερική και να λέει πως αυτό το κομμάτι που είχαμε εμείς δεν ξέρω πόσα χρόνια, πρέπει να το πάρουν άλλοι μέσα σε μια νύχτα. Είναι περίεργο, με πονάει και με θλίβει. Νομίζω ότι όλα αυτά συμβαίνουν για την Αμερική: αυτοί βλέπουν τώρα ότι έχουν μια δική τους χώρα στα Βαλκάνια. Αυτό το κομμάτι θα γίνει δικό τους για να μπορούν να έρχονται όποτε θέλουν και να εγκαθιστούν στρατιώτες και ό,τι άλλο χρειάζονται."

Αναλυτικά η συνέντευξη >εδώ<

* * * * *

Επίσης, στο σημερινό φύλλο του "Έθνους" φιλοξενείται συνέντευξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε να πει τη γνώμη του για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είπε:

"Έχω παίξει μπάσκετ γι’ αυτήν τη χώρα και έχω φίλους παντού. Στενοχωριέμαι γι’ αυτούς που πέθαναν, για όσους υπέφεραν. Ήταν πολύ κακό αυτό που συνέβη. H πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν μια έξοχη χώρα. Tο μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι ο σεβασμός του ενός απέναντι στον άλλον."

Σε ερώτηση για το πως ο Τίτο κρατούσε ενωμένη τη χώρα, ο Ομπράντοβιτς απαντάει:
"Kατ’ αρχάς ενέπνεε φόβο, αλλά και σεβασμό.
Aπό την άλλη ο λαός ζούσε καλά. Σε μια ιστορική περίοδο, κατά την οποία οι πολίτες των άλλων Ανατολικών χωρών δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εμείς μπορούσαμε."

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πάω να διαβάσω και το υπόλοιπο!
σπασίμπα! :)

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ναι ρε παπαρίδη Ομπράντοβιτς!Επειδή εσείς μπορούσατε να ταξιδέψετε!Διότι η Γιουγκοσλαβία ήταν η μόνη "σοσιαλιστική" χώρα που είχε ανεργία και κανά εκατομμύριο μετανάστες!Αυτές οι ηλίθιες εξηγήσεις να έλειπαν και θα μανε ευτυχισμένη!Τέλοσπάντων, σέβομαι τον πόνο τους και δεν ανοίγω άλλο το στόμα μου!

Rizobreaker είπε...

@ krotkaya:

Ντα κασπαζά!! χεχε...
Μη νομίζεις ότι ξέχασα το μειλ, απλά δεν πρόλαβα να σου απαντήσω ακόμα...

@ παρτιζάνα:

Έχεις δίκιο σ/σα παρτιζάνα! Αλλά τι να πουν κι αυτοί... Όταν έχεις μαζέψει τόσα εκατομμύρια, δεν τα βλέπεις τα πράγματα όπως πριν...

gatti είπε...

H διάλυση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που εγώ την λάτρεψα μέσα από το μπάσκετ κυρίως, με πονά.
Η ανάμιξη των Αμερικάνων σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος αυτής της Γης με ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ.
Το μακρύ τους χέρι φτάνει παντού. Δεν ξέρω ποιος τους έχει αναγορεύσει σε παγκόσμιο ...δικαστή. Πέρα από τα κάθε λογής συμφέροντα, μήπως φταίμε και όλοι εμείς με την ανοχή αλλά και την άγνοιά μας σε σημαντικά ζητήματα (ιστορίας, γεωγραφίας κ.λπ.) που οφείλαμε να γνωρίζουμε και να διεκδικούμε;

Rizobreaker είπε...

@ gatti:

Βεβαίως συμφωνώ μαζί σου στην οργή που νοιώθεις κτλ...
Για την ανοχή ναι, φταίμε κι εμείς (έστω και λίγο)!
Για την άγνοια όμως όχι! Την άγνοια τη δημιουργούν ακριβώς τα μεγάλα συμφέροντα, που ελέγχουν τα πάντα, ώστε μέσω αυτής ο λαός να μην έχει επιχειρήματα και λόγους να σκεφτεί... Οπότε καταλήγουμε στην ανοχή!
Και εν τέλει, το θέμα δεν είναι ποιος φταίει, αλλά τι κάνουμε τώρα για να αλλάξει η κατάσταση!!

Αγαπητό gatti, θα πέσει πολύ γέλιο τώρα με τους πολιτικάντηδες τύπου Ντόρας και τις κινήσεις τους στο θέμα των Σκοπίων-Μακεδονίας...
Ας το απολαύσουμε... ;-)