20/2/08

Φιντέλ Κάστρο: Στρατιώτης στη μάχη των ιδεών!

Ο Φιντέλ Κάστρο, στις πρόσφατες κουβανικές εκλογές, εκλέχτηκε μέλος της Εθνοσυνέλευσης (βουλευτής). Στις 24 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, για την εκλογή Προέδρου.

Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σημειώνει λοιπόν, με χτεσινή ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στην «Γκράνμα», την εφημερίδα του ΚΚ Κούβας:

«Απευθύνομαι στους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος της Εθνοσυνέλευσης, όπου τόσες σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν σε ό,τι αφορά στη μοίρα της Επανάστασης. Δηλώνω ότι δε θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ το αξίωμα του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και του Ανώτατου Διοικητή.
Λόγω της κατάστασης της υγείας μου, αρκετοί στο εξωτερικό θεώρησαν ότι η προσωρινή παραίτησή μου στις 31 του Ιούλη του 2006 από τα καθήκοντα του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου, τα οποία ανέλαβε ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ραούλ Κάστρο ήταν τελική. Ομως, ο Ραούλ, που είναι επίσης υπουργός Αμυνας εξαιτίας των προσωπικών του ικανοτήτων, αλλά και άλλοι σύντροφοι της ηγεσίας του κόμματος και του κράτους ήταν απρόθυμοι να με θεωρήσουν εκτός της δημόσιας ζωής λόγω της ασταθούς κατάστασης της υγείας μου. Ηταν μια άβολη κατάσταση για μένα απέναντι σε έναν εχθρό που είχε πράξει οτιδήποτε μπορούσε για να απαλλαγεί από μένα, και με διστακτικότητα υπάκουσα».

«Ευτυχώς, η Επανάσταση μπορεί ακόμα να βασίζεται σε στελέχη της παλιάς φρουράς και σε άλλους που ήταν πολύ νέοι στα πρώτα βήματα της διαδικασίας. Μερικοί ήταν πολύ νέοι, σχεδόν παιδιά, όταν εντάχθηκαν στη μάχη στα βουνά και αργότερα έδωσαν τη δόξα στη χώρα με τις ηρωικές τους πράξεις και τη συμμετοχή τους στις διεθνείς αποστολές. Εχουν τη δικαιοδοσία και την πείρα να εγγυηθούν την αντικατάσταση. Υπάρχει και η ενδιάμεση γενιά που έμαθε μαζί με μας τα βασικά της σύνθετης και σχεδόν απλησίαστης τέχνης της οργάνωσης και της καθοδήγησης της επανάστασης».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Δε σας αποστέλλω αποχαιρετιστήριο μήνυμα. Η μόνη μου επιθυμία είναι να παλέψω ως στρατιώτης στη μάχη των ιδεών. Θα συνεχίσω να γράφω, στη στήλη "Στοχασμοί του συντρόφου Φιντέλ". Θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο, στο οπλοστάσιο που διαθέτουμε, στο οποίο μπορείτε να βασίζεστε. Πιθανά να ακουστεί η φωνή μου. Θα προσέχω».


* * * * *

Άραγε όλοι αυτοί που μέχρι χτες αποκαλούσαν την Κούβα δικτατορικό καθεστώς και τον Φιντέλ δικτάτορα, τι έχουν να πουν τώρα?? Μάλλον κατάπιαν τη γλώσσα τους! Και βέβαια άρχισαν να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, οι κάθε λογής "εγγυητές της δημοκρατίας"!!


* * * * *

Βλέπετε, με την ανακοίνωση αυτή του Φιντέλ, ξαναγεννήθηκαν τα σενάρια περί ...εκδημοκρατισμού της Κούβας, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν την απόφαση του, ισχυριζόμενα πως παραιτείται, προβλέποντας παράλληλα ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε «να βοηθήσει το λαό της Κούβας να αντιληφθεί την ευλογία της ελευθερίας», προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί με τον κουβανικό λαό ώστε να ξεκινήσουν να χτίζονται ινστιτούτα που απαιτούνται για τη δημοκρατία». Στη συνέχεια επανέλαβε την απαίτησή του για «ελεύθερες» και «δίκαιες» εκλογές, «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κύριε Μπους μήπως είναι ώρα να κλείσετε το Γκουαντάναμο και να απελευθερώσετε τους 5 Κουβανούς πολιτικούς κρατουμένους που κρατείτε παράνομα? Εεε κύριε Μπους??

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να άρουν σύντομα τον αποκλεισμό σε βάρος της Κούβας, ενώ ο Τομ Κέισι, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, εξέφρασε την ελπίδα για «αλλαγή» στην Κούβα, όμως σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν υπό προβληματισμό.

Από την Ε.Ε. ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμη να αναζητήσει τρόπους αναθέρμανσης των σχέσεών της με την Κούβα μετά την ανακοίνωση του Φιντέλ Κάστρο, σημειώνοντας την ετοιμότητά της «να αρχίσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο», ενώ ο Τζον Κλάνσι, εκπρόσωπος του αρμοδίου για την ευρωπαϊκή βοήθεια επιτρόπου Λουί Μισέλ, δήλωσε ότι ο τελευταίος σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κούβα στις 6-7 του Μάρτη. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η χωριστή ανακοίνωση της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ, καθώς και με ανακοινώσεις τους υπουργοί και πρωθυπουργοί των Πολωνίας, Δανίας, Σουηδίας, Γαλλίας και Βρετανίας, αναμασώντας τα περί «κομμουνιστή τυράννου», «ευκαιρίας» για ...περισσότερη δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.ά.

Αντιθέτως με τους προηγούμενους, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος Κάστρο είναι ένας επαναστάτης ηγέτης, που ο κουβανικός λαός αγαπά βαθιά και είναι επίσης ένας παλιός φίλος του κινεζικού λαού», προσθέτοντας ότι «η Κίνα και η Κούβα είναι φίλες χώρες. Η Κίνα θα συνεχίσει να σταθεροποιεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις φιλικής συνεργασίας».

* * * * *

Update: Δείτε το μήνυμα που απέστειλε στο Φιντέλ Κάστρο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο site του ΚΚΕ και στο Ριζοσπάστη!

12 σχόλια:

αριστερό εξτρέμ είπε...

Socialismo o muerte. Η νέα γενιά της Κούβας να είστε βέβαιοι ότι θα υπερασπιστεί το κεκτημένο των πατεράδων της.

Ανώνυμος είπε...

μιας και τα'χει καταφέρει τόσο καλά σε θέματα ελευθερίας και δημοκρατίας στην ίδια του τη χωρα (αλλά και σε άλλες) ο Μπους. τώρα θα ιδρύσει και σχετικό σχολείο για να μάθουν οι αμόρφωτοι?!

να'χουν κάτι να περιμένουν κι οι Κουβανοί, όχι τίποτα άλλο...

Sissi Soko είπε...

Για σου Ριζο! Έχεις μία πρόσκληση σε μένα!

Rizobreaker είπε...

@ αριστερό εξτρέμ:
Το εύχομαι και το ελπίζω!!!

@ krotkaya:
Εεε βέβαια!! Προσφέρονται χωρίς να τους το ζητήσει κανείς!! Έτσι απ'την καλή τους την καρδιά!! Τι να πει κανείς...

@ πανόπτης:
Έρχομαι να δω! ;-)

Ανώνυμος είπε...

Θα αρχίσουν πάλι τα μαθήματα δημοκρατίας οι ιμπεριαλιστές. Πιστεύω πως οι Κουβανοί θα αποδειχθούν "ανεπίδεκτοι μαθήσεως".

sogle είπε...

δε πα να χτυπιούνται... "έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει!"

βίβα Κούβα!!

If...ιγένεια είπε...

... να το σκεφτώ και να επανέλθω?

gatti είπε...

Λάτρευα πάντα την Κούβα του Φιντέλ γιατί με την γεωγραφική θέση της και την πολιτική στάση της έμπαινε στη μύτη των Αμερικάνων.

Ενα ταξίδι στην Κούβα είναι ένα όνειρο που ελπίζω κάποτε να πραγματοποιηθεί. Θυμάμαι πριν χρόνια πόσο ζήλευα που έφευγαν από την Ελλάδα φοιτητές και πήγαιναν να βοηθήσουν στο μάζεμα του ζαχαροκάλαμου.

Δεν τρέχει τίποτα που παραιτείται ο Φιντέλ. Δεν αλλάζει κάτι.

............................
«Κάποτε χάρισαν στον Φιντέλ Κάστρο μία χελώνα από τα νησιά Γκαλαπάγκος. Χάρηκε πολύ, όταν, όμως, του είπαν ότι το συγκεκριμένο είδος χελώνας ζει μόλις 100 χρόνια, την επέστρεψε πάραυτα, λέγοντας:

«Αυτό είναι το πρόβλημα με τα κατοικίδια. Δένεσαι μαζί τους και όταν πεθάνουν, στενοχωριέσαι πολύ».

Rizobreaker είπε...

@ ερυθρός:
Κι εγώ το πιστεύω!

@ sogle:
Έτσι θα γίνει! Με την ευκαιρία, καλώς όρισες!

Rizobreaker είπε...

@ if.. ιγένεια:
Τι ακριβώς να σκεφτείς??

@ gatti:
Εμείς το ξέρουμε ότι δεν τρέχει τίποτα που αποχώρησε ο Φιντέλ (δεν παραιτήθηκε όπως λένε, καθώς εκλέχτηκε βουλευτής, αλλά δε θέλει να επανεκλεγεί Πρόεδρος), οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να το καταλάβουν!!

ανεστης είπε...

Ετοιμο αυτό που χρωστούσα για την Κούβα. Και ΔΕΝ κάνω άσχετο σχόλιο σε άσχετο post!

Rizobreaker είπε...

Το διάβασα και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον...