12/2/08

Ριζοσπάστης 10.000!


Ξεχωριστή μέρα σήμερα για τον Ριζοσπάστη, την εφημερίδα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Δέκα χιλιάδες φύλλα από την επανέκδοσή της στις 25 Σεπτέμβρη 1974, που ο Ριζοσπάστης έβγαινε από τη βαθιά παρανομία 27 χρόνων και μπορούσε πια να κυκλοφορεί ελεύθερα. Από μόνος του αυτός ο αριθμός αποτελεί έναν άθλο, δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων και εμποδίων που συνάντησε στο διάβα του. Κατάφερε να ξεπεράσει τη μακριά νύχτα των 27 χρόνων της παρανομίας, παρά τις αιματηρές διώξεις και την εκατόμβη θυμάτων. Άντεξε και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δίκαια της εργατικής τάξης, ακολουθώντας το παράδειγμα των αγωνιστών δημοσιογράφων που ανέδειξε στη μακριά και δύσκολη πορεία του. Ασφαλώς, δεν μπορεί παρά να στεκόμαστε με δέος μπροστά σ' αυτούς τους αγωνιστές, που και με το αίμα τους έγραψαν την ηρωική ιστορία του Ριζοσπάστη.

Την ιστορία του Ριζοσπάστη δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε έξω από την ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, τους αγώνες του λαού, που έγραψε και γράφει την πραγματική ιστορία, όσο και αν -σαν εφημερίδα- ο Ριζοσπάστης προϋπήρχε του ΚΚΕ. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν στο πρώτο ιδρυτικό του Συνέδριο, αν και δυο χρόνια πιο πριν η εφημερίδα προπαγάνδιζε όλες τις προοδευτικές ιδέες της εποχής, βρίσκοντας σ' αυτήν βήμα τα προβλήματα της νεαρής τότε εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο Ριζοσπάστης ήταν η μόνη τότε καθημερινή εφημερίδα, που κάλυψε με ρεπορτάζ τις εργασίες του πρώτου Συνεδρίου του Κόμματός και δημοσίευσε όλες τις αποφάσεις του.

Από το 1918, υπάρχει μια κοινή πορεία που κλιμακωτά φτάνει, δυο χρόνια μετά, να τεθεί κάτω από τον έλεγχο της ΚΕ του Κόμματος, ώσπου τον Αύγουστο του 1921 να γίνει όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του.
Επαναστατικό κόμμα χωρίς δική του εφημερίδα, δεν μπορεί να διεξάγει αποτελεσματική πολιτική πάλη για το ζήτημα της εξουσίας. Και έτσι οι κομμουνιστές της Ελλάδας πάντα φρόντιζαν για την έκδοση και την κυκλοφορία του Ριζοσπάστη. Για τη μελέτη και τη διάδοσή του. Για να μπορούν καθημερινά να διαδίδουν την πολιτική του ΚΚΕ. Για να πυκνώσουν την κοινωνικοπολιτική δράση με ακόμη περισσότερους απλούς ανθρώπους του μόχθου για να έρθουν οι καλύτερες μέρες. Ακόμη και στην πιο βαθιά παρανομία. Αυτό κρατάμε, πρέπει να κρατάμε και για το σήμερα. Γιατί είναι ένα από τα θεμέλια της δράσης για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ο Ριζοσπάστης, αποτελεί την «άλλη φωνή» στο χώρο της έντυπης ενημέρωσης, καθώς είναι η μόνη εφημερίδα που παλεύει ασυμβίβαστα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Είναι η μόνη εφημερίδα που αντιπαλεύει αταλάντευτα το εκμεταλλευτικό κεφαλαιοκρατικό καθεστώς, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε!


* * * * *

Στο σημερινό επετειακό φύλλο του Ριζοσπάστη φιλοξενούνται δηλώσεις αρκετών σημαντικών προσώπων.

Μεταξύ αυτών ο Γιώργος Μαργαρίτης δηλώνει:

Ο Ριζοσπάστης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Διέτρεξε ολόκληρο τον ταραγμένο και πολυκύμαντο εικοστό αιώνα και συνεχίζει με νεανική ακόμα ορμή στον εικοστό πρώτο. Ξεπέρασε διωγμούς, συκοφαντίες, παρανομίες, περιόδους αποπροσανατολισμού και απογοήτευσης.

Αγγελιοφόρος της επανάστασης, εκφραστής των λαϊκών αγώνων και πόθων, ιχνηλάτης του αυριανού κόσμου, εκείνου της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας, ο Ριζοσπάστης έφερε τη δύναμη της ελπίδας και στις πιο σκοτεινές εποχές της χώρας και του λαού της. Οργάνωση και αγώνας ήταν το μήνυμα που πάντα μετέφερε και με αυτό σαν ξεκίνημα γράφτηκαν οι πιο συναρπαστικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι εχθροί του λένε ότι ανήκει σε άλλες εποχές, ότι είναι αναχρονιστικός, ότι όλα αυτά τελείωσαν, όπως τελείωσε και η ιστορία των ανθρώπων. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι κάνουν λάθος. Όσο η αδικία, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η ιμπεριαλιστική πολιτική των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών ευτελίζουν τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ζωή, ο Ριζοσπάστης θα αποτελεί το μεγάλο όπλο εκείνων που παίρνουν το δρόμο του αγώνα.

Θα συνεχίσει γιατί όλοι εμείς συνεχίζουμε...

10 σχόλια:

gatti είπε...

Πριν πολλά πολλά χρόνια, κάπου 15, θυμάμαι πως καθόμουν κάθε πρωί στο μπαλκόνι και έβλεπα τον παππού μου να έρχεται από μακριά. Κάθε μέρα η ίδια διαδρομή για να δει τα παιδιά και τα εγγόνια του. Κρατούσε πάντα παραμάσχαλα μια εφημερίδα διπλωμένη. Ηταν ο "Ρίζος". Μόλις έφτανε στο σπίτι την ακουμπούσε δίπλα του στο τραπέζι, έπινε το καφεδάκι του μαζί μας και μετά όταν εμείς καταπιανόμαστε με άλλες δουλειές, άνοιγε την εφημερίδα και διάβαζε τα νέα. Κάποιες φορές φωναχτά, άλλες σιωπηλά και με προσήλωση.
Ηταν φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, με μεγάλο κέφι για τη ζωή, παλιός αθλητής και γνήσιος κομμουνιστής.
Τον Ριζοσπάστη τον έχω συνδέσει με τις μνήμες που έχω από εκείνον. Τις Κυριακές πώς τα κατάφερνε και ερχόταν πάντα την ίδια ώρα με ένα ζευγάρι αγόρι - κορίτσι που περνούσε και πουλούσε το "Ρίζο". Τον είχαν μάθει πια και έπιαναν κουβέντα μαζί του. Κάθε φορά ανέβαινε επάνω ενθουσιασμένος με τη συζήτηση μαζί τους και μου έλεγε: "Είδες, τα νέα παιδιά πόσο καλά τα ξέρουν τα πράγματα και τι φλόγα έχουν μέσα τους. Αυτά θα αλλάξουν τον κόσμο".
"Εφυγε" χωρίς να προλάβει να δει τον κόσμο να αλλάζει προς το χειρότερο. "Εφυγε" με την ελπίδα πως θα γίνει καλύτερος.
Χρόνια Πολλά λοιπόν στο Ριζοσπάστη. Οσο υπάρχει θα είναι σα να ζει ο παππούς μου!

Nikos Goudanakis είπε...

Χρόνια του πολλά, του "Ριζοσπάστη". Δεν θα ξεχάσω, σαν ήμουν ανέμελος έφηβος, που ταξιδεύαμε για ένα χωριό με το αμάξι και μέσα ήμασταν εγώ, η μάνα μου, και δύο θείοι μου, καθώς και η ξαδέρφη και μέλλουσα κουμπάρα μου. Ο ένας μπάρμπας μου διάβαζε την "Απογευματινή" κρατώντας τη έτσι ώστε να το νιώθουμε όλοι στο γεμάτο Golf, κι εγώ με ανοιχτό τον Ρίζο για σπάσιμο. Δεκαετία του '80, πριν την πτώση του υπαρκτού, με άλλα ήθη. Πολύχρονος.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πουθενά αλλού δεν θα διαβάσεις για τις απεργίες στους χώρους δουλειάς, επειδή πουθενά αλλού δεν θα μάθεις τα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού στην γειτονιά και αλλού στον κόσμο, νά γιατί ο Ρίζος θα μείνει για πολλά χρόνια. Μέχρι η ανθρωπότητα να αποφασίσει ότι κράτος και κόμμα της είναι άχρηστα. ΜΟΝΟ τότε.

Rizobreaker είπε...

@ gatti:

Πολύ όμορφες αναμνήσεις λοιπόν...
Πριν 5 χρόνια που ήμουν Χανιά, πηγαίναμε κάθε Κυριακή με το Ρίζο εξόρμηση σε μια γειτονιά προς τα Κουνουπιδιανά αν θυμάμαι καλά... Εγώ συνήθως κουβαλούσα καμιά 30αριά Ρίζους και οι άλλοι σ/φοι που ήταν αρκετά μεγαλύτεροι ηλικιακά τους μοίραζαν... Εκεί ήταν ένας ηλικιωμένος που μας περίμενε κάθε Κυριακή μεσημεράκι στην αυλή του να του πάμε το Ρίζο... Και στην ίδια γειτονιά ήταν μια κοπέλα (με καταγωγή από τις Ανατολικές χώρες) που έμενε μόνη με το παιδί της... Την πρώτη φορά που είχαμε πάει και χτυπήσαμε το κουδούνι, άργησε να ανοίξει και νομίζαμε ότι την ξυπνήσαμε... Όμως εκείνη χαμογελαστή, από εκείνη την Κυριακή και κάθε Κυριακή, περίμενε το Ρίζο...

Rizobreaker είπε...

@ Νίκος Γουδανάκης:

Γουστάρω τη σκηνή!!
Απογευματινή vs Ριζοσπάστης!!
χεχε... Καλά έφαγε σκόνη η Απογευματινή δεν το συζητώ... ;-)

Rizobreaker είπε...

@ Ερυθρός:

Πολύ σωστός!! Αλλά και να συμβεί αυτό που λες, πάλι ο Ριζοσπάστης θα είναι στις επάλξεις!! Δε νομίζω ότι θα πάψει ποτέ να λειτουργεί (με την έννοια του λειτουργήματος, όχι της λειτουργίας) δημοσιογραφικά!!

Ανώνυμος είπε...

Ριζοσπάστης..
Σ'αρέσει ή όχι δεν περνά απαρατήρητος

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

ψιτ, Ριζοσπάστη

πάνε στην Εθνική Βιβλιοθήκη (http://www.nlg.gr/index.php) και διάλεξε «Ψηφιακές Συλλογές». Από εκεί, διάλεξε «εφημερίδες» (http://www.nlg.gr/dlefimerides.htm) και όπου δεις «Ριζοσπάστης» πράξε αναλόγως…

Για να μην λες...

Rizobreaker είπε...

@ regimientocinqo:

Χαχα!! Σωστός!! ;-)


@ Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα:

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία, αν και το είχα ήδη υπόψιν μου! ;-)

Ανώνυμος είπε...

numeracy apatent supervisees induatrial flora medpharma cables blogspot responders hegemonic issued
lolikneri havaqatsu