14/1/07

Αφιέρωμα: Πυξ Λαξ














Ποιοι ήταν οι Πυξ Λαξ:

Φίλιππος Πλιάτσικας - ακουστική κιθάρα, φωνή
Μπάμπης Στόκας - ακουστική κιθάρα, φωνή, πλήκτρα
Μάνος Ξυδούς - κιθάρα, κρουστά, φωνή
Δήμητρα Καραμπεροπούλου - ακκορντεόν, πλήκτρα, κρουστά, φωνητικά
Ρουντίνα Ανδρέα - βιολί, κρουστά, φωνητικά
Γιώργος Γιαννόπουλος - τύμπανα, κρουστά
Άλκης Παπαδόπουλος - πλήκτρα, πιάνο
Κώστας Σαρδέλης - κιθάρες
Νίκος Γιαννάτος - μπάσο, φωνή
Νίκος Σπυρόπουλος - τεχνικός ήχου


Η διαδρομή τους:

Απλοί άνθρωποι, μια παρέα που μεγάλωσε στις λαϊκές γειτονιές και οι παιδικές μνήμες της είναι φορτωμένες από την στέρηση των ανθρώπων της γειτονιάς και αντίστοιχα φορτισμένες από την ανατρεπτική θέρμη των ίδιων ανθρώπων.
Αυτοί ήταν οι Πυξ Λαξ και με εφόδια το μεράκι και το πάθος τους για τη μουσική, ξεκίνησαν στις αρχές του '90 τη δισκογραφική τους πορεία.

1990: "Τι άλλο να πεις πιο απλά" είναι το πρώτο τους album. Από τότε ακόμα άρχισε ο κόσμος να συμπαθεί το συγκρότημα (κυρίως ο νεαρός πληθυσμός). Το "Με στέλνεις" έγινε αμέσως επιτυχία. Οι Πυξ Λαξ ξεκίνησαν την πορεία τους, παρακινούμενοι από την ανάγκη να εκφραστούν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

1991: Το δεύτερο album, ένα χρόνο περίπου μετά, φέρει τον τίτλο: "Ζόρικοι Καιροί". Μουσική για όλα τα γούστα, βασισμένη σε ροκ ακούσματα. "Πούλα με", "Έλα", "Ακροβατώ", "Ακόμα προσπαθώ" είναι μερικά από τα τραγούδια που ο κόσμος αγάπησε.

1993: "Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί" κυκλοφορεί με τραγούδια ροκ αλλά και λαϊκότερα: "Γιατί", "Σ' αγαπώ", "Χάθηκες αλήτισσα" και "Άστη να λέει" με τη συμμετοχή του Βασίλη Καρρά. Ο κόσμος τους συμπαθεί όλο και πιο πολύ και ο δίσκος γίνεται χρυσός.

1994: Με τη δημιουργία του τέταρτου album: "Για τους πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης" αρχίζει πλέον να γράφει συστηματικά τραγούδια και ο Μπάμπης Στόκας, μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και το Μάνο Ξυδούς. Η συνεργασία με τους αδερφούς Κατσιμίχα στο πασίγνωστο "Ανόητες Αγάπες", αλλά και το τραγούδι: "Δεν θα δακρύσω πια για σένα" τους καθιερώνουν στην ελληνική Μουσική Σκηνή. Αρχίζουν οι πρώτες συναυλίες με μεγάλη έλευση κόσμου που τους αποθεώνει. Και αυτός ο δίσκος γίνεται χρυσός.

1996: "Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες". Πιο ώριμος δίσκος με καθαρά ροκ χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει αρκετές μπαλάντες και το αγαπημένο σε πολλούς: "Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο". Σημαντική είναι η συμμετοχή του Gordon Gano (από τους Violent Femmes). Ο δίσκος έγινε πλατινένιος!

1997: Περιοδεία συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα που τους κάνει το πιο αγαπημένο σύγχρονο συγκρότημα της νεολαίας. Χιλιάδες κόσμος τους ακολουθεί σε όλες τους τις εμφανίσεις. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το νέο album τους με παλιά και νέα τραγούδια: "Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν". Έγινε κι αυτό πλατινένιο.

1998: Στις αρχές κυκλοφορούν ένα CD-single με την τεράστια επιτυχία τους, από την ομώνυμη ταινία του Ν.Παναγιωτάτου: "Μοναξιά μου όλα". Το Μάρτη θα πραγματοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία 4 συναυλίες στη Μ.Βρετανία ενώ στη Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη περιοδεία όλων των εποχών με 500.000 άτομα να γεμίζουν τους χώρους των συναυλιών. Αυτή τη χρονιά δημιουργούν και τη "Στίλβη" που έγινε σύντομα πλατινένιος δίσκος.


1999: Το πρώτο διπλό album με νέα τραγούδια αλλά και παλιές επιτυχίες έχει τίτλο: "Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;" και γίνεται τριπλά πλατινένιο. Το Μάρτιο συμμετέχουν στο soundtrack της ταινίας "Νετρίνο" του Γιάννη Παρασκευόπουλου, σε μουσική Άλκη Παπαδόπουλου απ' όπου και το ομώνυμο CD-Single. Το καλοκαίρι κυκλοφορούν ένα CD-single σε όλη την Ευρώπη: "Άσε την εικόνα να μιλάει " στο οποίο συμμετέχει το συγκρότημα I MUVRINI και ο Sting. Στην συναυλία των R.E.M στο Rockwave Festival '99 την σκηνή ανοίγουν οι Πυξ Λαξ που καταχειροκροτήθηκαν από 25.000 θεατές. Ακολουθεί μια μικρή περιοδεία συναυλιών σε 8 επιλεγμένες πόλεις.


2000: Το συγκρότημα δεν βρίσκεται μαζί αυτό το χειμώνα. Ο Μπάμπης Στόκας κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του album ("Πουλιά της Νύχτας") και τραγουδά στο "Ζυγό" με το Γιώργο Νταλάρα και τον Πάνο Κατσιμίχα, ενώ ο Μάνος Ξυδούς "Δίπλα στο ποτάμι" με τους Όναρ.


2001: Τον Ιούλιο το συγκρότημα επανέρχεται με ένα διπλό album με τίτλο: "Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά". Ακολουθεί περιοδεία συναυλιών για δυο μήνες (Αύγουστο-Σεπτέμβρη) σε όλη την Ελλάδα ενώ ο δίσκος τους έχει γίνει πλατινένιος.

2002: Κυκλοφορεί ένα CD με τις σημαντικότερες συνεργασίες που έχουν κάνει: "Από δω κι από 'κει" ο τίτλος του. Πριν την καλοκαιρινή περιοδεία συναυλιών του 2002 ο Φ.Πλιάτσικας κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του CD-Single ("Δαχτυλίδια της αυγής") που περιλαμβάνει 3 τραγούδια, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί τον ολοκληρωμένο του δίσκο με 15 τραγούδια και τίτλο: "Ένα βροχερό ταξί".

2003: Στις αρχές του χρόνου ο Μπάμπης Στόκας κυκλοφορεί το προσωπικό του CD-Single: "Τα νησιά της ειρήνης" στο οποίο συμμετέχει και ο Πάνος Κατσιμίχας. Τον Ιούλιο του 2003 το group κυκλοφορεί το album με τίτλο: "Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών" που περιέχει αρκετά νέα τραγούδια αλλά και πολλές διασκευές στα αγγλικά των γνωστότερων τραγουδιών τους (Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο, Πούλα με, Μοναξιά μου όλα, Μια συνουσία μυστική, Να με θυμηθείς). Χαρακτηριστικό αυτού του δίσκου είναι η συμμετοχή των: Eric Burdon, Gordon Gano, Marc Almond και Steve Wynn στα αγγλόφωνα τραγούδια και επίσης της Μελίνας Τανάγρη και του Ψαραντώνη.

2004: Το συγκρότημα ανακοινώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη τη διάλυσή του αφού προηγηθεί τελευταία, αποχαιρετιστήρια περιοδεία συναυλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: